Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi, Yayla Haber Gazetesi Köşe Yazarı Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Teknolojik gelişmenin, tarımdan sanayiye kaynak transferini artırdığını kaydederek, “Sanayi 4.0'a tarımın kayıtsız kalması söz konusu olamaz” dedi.

Uluslararası Sanayi 4.0 ve Dijital Endüstri Kongresi, Karabük Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Antalya'da Porto Bello Hotel'de düzenleniyor.

Kongreye Türkiye'den çok sayıda uzman katılımı yanında Almanya, Japonya, Rusya, Ukrayna'dan da katılım oldu. Toplam olarak 11 ülkedeki 70 üniversiteden bilim insanları ve dijital teknoloji alanında faaliyet gösteren sektörü temsilcileri katılıyor.

Kongrenin açılışı 11 Nisan Perşembe saat 10.00'da Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun katılımıyla yapıldı.

Vali Karaloğlu açış konuşmasında Türkiye'nin teknoloji üretiminde önemli mesafe aldığını belirterek, "Antalya'nın Turizm, Tar.im ve Ticaretten oluşan 3T'sine dördüncü T olarak Teknolojinin eklenmesi gerekiyor. Teknolojide ki gelişmelere Antalya olarak ayak uydurmak üzere çalışılıyor bu kapsamda Antalya 4.0 çalışmasını önemli ve değerli buluyorum." dedi.

Sanayi 4.0 ve Tarım konulu konferansında bir konuşma da Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi, Yayla Haber Gazetesi Köşe Yazarı Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş’ta yaptı.

Konuşmasında sanayi ile tarım sektörünün yakın ilişki içinde olduğunu belirten Orhan Özçatalbaş, “Sanayi sektörü tarafından üretilen makine ve kimya sanayi ürünleri olan teknolojik girdiler tarımsal üretim için vazgeçilmez üretim girdileridir. Bu durum tarımdan sanayiye kaynak transferini ifade etmektedir. Ülkelerin bilgi üretme ve bilgiyi kullanma kapasitesi ülkelerin kalkınması ile doğrudan ilgilidir. Türkiye yürütmekte olduğu ar-ge ve teknoloji politikalarıyla orta gelir tuzağına düşmemek yönünde inisiyatif geliştirmektedir. Bu yaklaşım doğru bir strateji olarak değerlendirilmektedir. Özellikle akıllı tarımda önemli bir araç olarak hassas tarım uygulamaları öne çıkmakta ve bu uygulamalarla daha yüksek verim, hasatta daha az ürün kaybı, daha az su, akaryakıt ve gübre kullanımı söz konusu olmaktadır. Burada akıllı tarım uygulamalarının verimlilik artıcı ve maliyet düşürücü etkileri nedeniyle her alanda ve her yerde olmasa da yaygınlaşması beklenmektedi” şeklinde görüş ifade etti.