Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Recep Gür, esnafın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ya olan prim borçlarını Ziraat Bankası’ndan çekecekleri kredi ile ödeyebileceklerini bildirdi.

Başkan Gür, yaptığı yazılı açıklamada, 7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılamasına İlişkin Kanunun 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Bu kapsamda, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü arasında 31 Mayıs 2018 tarihinde işbirliği protokolü imzalandığını ifade Gür, banka ile imzalanan protokol kapsamında; 7143 Sayılı Kanuna istinaden 5510 Sayılı Kanunun 4/b kapsamında yaşlılık aylığı bağlanacak sigortalıların, birikmiş prim borçlarına (yapılandırılmış sigorta primi, yapılandırılmış genel sağlık sigortası borcu, durdurulan sürelerin ihyası dahil olmak üzere) banka kredisi kullanmak suretiyle ödenme imkanı getirildiğini söyledi.

ÇESOB Başkanı Recep Gür, imzalanan protokolle ilgili ayrıca şu bilgileri verdi:

“4/b kapsamında hizmetlerine ait sigorta prim borcu (zorunlu veya isteğe bağlı) bulunup 4/a kapsamında yaşlılık aylığı bağlanacak sigortalıların sigorta prim borçlarına banka kredisi kullanmak suretiyle ödenme imkanı getirilmiştir.

5510 sayılı Kanunun 4/a ve 4/b kapsamında hizmet borçlanması (doğum ve askerlik) yapılarak suretiyle yaşlılık aylığı bağlanacak sigortalılara, bu borçlarını banka kredisi kullanmak suretiyle ödeme imkanı getirilmiştir.

Sigortalıların kuruma olan söz konusu borçları için, masrafsız, aylık 1,28 faiz oranı ile 60 aya kadar vadeli kredi kullandırılacaktır.

Kredi kullandırılması işlemleri nedeniyle sigortalı adına Ziraat Bankası tarafından Kuruma yapılacak ödemeler en son 31 Ağustos 2018 tarihine kadar aktarılacaktır.

Bu imkandan yararlanmak isteyen sigortalılar, öncelikle protokol ekinde yer alan dilekçe örneği (EK-1) ile Sosyal Güvenlik İl ve Merkez Müdürlüklerine başvuracaklardır. Sigortalılar bu dilekçe formunu banka şubesinden veya İl ve Merkez Müdürlüklerinden temin edebileceklerdir.

Sosyal Güvenlik İl ve Merkez Müdürlükleri, Bankadan kredi talebinde bulunacak olan sigortalıların sigorta prim borcu dışında eksiği yok ise, yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanıp kazanmadığını tespit edecektir.

Sigortalı, Sosyal Güvenlik İl ve Merkez Müdürlüklerinden almış olduğu (EK-2) belgesi ile bankaya müracaat edecektir.

Bu protokol gereğince; banka tarafından verilecek krediden 4/b kapsamında bulunan sigortalılarımızdan sigorta prim borcu bulunup 7143 sayılı Kanun gereğince borcunu süresi içerisinde yapılandıran ve 4/a ile 4/b statüsünden emekliliğe hak kazanan sigortalıların sadece kendisi faydalanabilecektir.”