Çorum Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik bakım muayenelerinin yaptırılması konusunda mükellefleri uyardı.
Açıklamada 28 Şubat 2017 tarihine kadar periyodik muayenelerini yaptırmayan mükellefler hakkında 1835 TL idari para cezası uygulanacağı kaydedildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun 9. Maddesi ‘Kanun kapsamındaki Ölçü ve ölçü aletlerinin belli aralıklarla PERİYODİK muayeneye tabi tutulurlar’ hükmü amirdir.
24.07.1994 tarih ve 22000 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği ile Tartı Aletleri Muayene Yönetmeliği, Takograf Cihazları Muayene Yönetmeliği ve Taksimetre Muayene Yönetmeliği ve diğer ilgili yönetmelikler kapsamında iki yılda bir muayeneye tabi tutulan, 2015 yılı damgası taşıyan ölçü ve tartı aletleri ile her yıl için muayeneye tabi tutulan 2016 yılı damgası taşıyan Egzoz Gazı Analiz Cihazları sahiplerinin ölçü aletlerine göre aşağıda belirtilen kurum ve yetkili muayene servislerine 28.02.2017 tarihinde mesai bitimine kadar müracaat etmeleri gerekmektedir.
2017 yılında periyodik muayeneye tabi tutulacak ölçü aletlerinden; Akaryakıt ölçek ve sayaçları, Adblue sayaçları, LPG Sayaçları, Tartım kapasitesi 2000 kg’ üzerinde olan otomatik olmayan tartı aletleri, Hassas kütle ölçüleri ve 5 kg’dan yukarı kütle ölçüleri, Motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazlar, Nakli metre ve Hububat muayene aletleri.
Beyannamelerinin Çorum Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne
Diğer Ölçü Aletlerinden, Uzunluk ölçüleri (tek parçalı ağaç metreler), Akıcı maddeler için hacim ölçüleri, Kuru taneli maddeler için hacim ölçüleri, 5 kg’ a kadar (5 kg’ dahil) hassas olmayan kütle ölçüleri, Belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan, üretici ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık veya kapalı pazar yerlerinde kullanılan ve tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan, III ve IV üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri, Yay ve elektronik tertibatı bulunmayan maksimum kapasitesi 2000 kg'a kadar (2000 kg dahil) mekanik tartı aletlerinden; Masa terazileri, Asma teraziler, Tek kollu kantarlar, İbreli teraziler için, Bağlı bulundukları Belediyelere beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.
Diğer Ölçü Aletlerinden, Otomatik tartı aletleri, (Örnek: Otomatik dolum yapılan üretim yerlerinde kullanılan) I ve II nci sınıf otomatik olmayan tartı aletlerinin, (Örnek: Eczacı ve Kuyumcularda kullanılan) Tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan, açık ve kapalı pazar yerleri dışında kalan işyerlerine ait III ve IV üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri. (Örnek: Açık ve kapalı pazar hariç tüm market, mağza, bakkal, kasap,lokanta, pastane ve diğer işyerlerinde kullanılan)
Müracaatların ise tartı aletleri ile ilgili İlimizde faaliyet gösteren yetkili muayene servisine yapılması gerekmektedir.
Diğer Ölçü Aletlerinden, Takograf cihazları.Takograf cihazlarının periyodik muayene süresi, takograf cihazının son muayene işleminden sonra düzenlenen, kalibrasyon belgesi ve montaj etiketi üzerindeki tarihten itibaren hesaplanır. Müracaatlarının ise takograf cihazları ile ilgili yetkili muayene servislerine yapılması gerekmektedir.
Taksimetrelerin muayene süreleri ise metrolojik muayene belgesindeki son muayene tarihinden itibaren gün, ay, yılı belirten tarihler esas alınarak hesaplanır. Müracaatlarının ise taksimetre cihazları ile ilgili yetkili muayene servislerine yapılması gerekmektedir.
Egzoz Gazı Analiz Cihazları muayene süreleri her yıl olup, müracaatları Ocak ve Şubat ayları içerisinde yapılır.
Müracaatlarının ise Egzoz Gazı Analiz Cihazları ile ilgili yetkili muayene servislerine yapılması gerekmektedir.
Tartı aletleri, Takograf Cihazları, Taksimetreler ve Egzoz Gazı Analiz Cihazları hususunda, Bakanlığımızdan Yetkili Muayene Servis Belgesi alan firmalar İl Müdürlüğümüz http://corum.sanayi.gov.tr. internet adresinde, Yetkili Muayene Servislerine ait tam liste ise Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğümüz http://msgm.sanayi.gov.tr. internet adresi Yasal Metroloji Bilgi Sistemi Menüsünden ulaşılmaktadır.
İlimiz esnafının mağdur duruma düşmemesi için 28 Şubat 2017 tarihi mesai bitimine kadar ilgili kurum ve yetkili muayene servislerine beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.
Posta ile yapılacak müracaatlarda, postadaki gecikmeler dikkate alınmaz, müracaatın süresi içinde ulaştırılmış olması gerekir. Taksimetre ve takograf cihazı sahiplerinin ise metrolojik muayene belgelerindeki son muayene tarihlerinden önce yetkili servislere müracaatlarını yaparak muayene ve damga işlemlerini yaptırmak zorundadırlar. Periyodik muayene için zamanında müracaat etmeyenler hakkında, daha sonra müracaat etmiş olsalar dahi, damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanma fiilinden 3516 sayılı Kanun hükümlerine göre idari ve cezai işlem uygulanır. 2016 yılı için ölçü aleti başına uygulanacak idari para cezası ise 1.835,00 TL’dir. Posta ile yapılacak müracaatlarda, postadaki gecikmeler dikkate alınmaz, müracaatın süresi içinde ulaştırılmış olması gerekir”