Türkiye Seramik Federasyonu ve Orta Anadolu İhracatçıları Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Çenesiz; başkanı olduğu dönemde TÜRKONFED'in 2011 yılı "Yeni Dönem, Yeni Hedefler" raporunda yer alan, "kira öder gibi fabrika sahibi ol" sloganı ile ortaya koydukları çalışmanın bugün Maliye Bakanlığı'nın gündemine alınmasından son derece mutlu olduklarını belirtti.
Çenesiz; bu çalışmayı desteklemeleri için iş dünyası örgütlerine çağrıda bulundu.
2011 yılında KOBİ'leri desteklemek amacıyla önerilen sistemde; TOKİ'nin dar gelirli vatandaşlara yönelik konut inşa modelinin benzeri kullanılarak, kısıtlı sermayesi olan KOBİ'ler için nitelikli yatırım tesisi inşa edilebileceğini detaylı olarak anlattıklarını ifade eden Erdem Çenesiz, 5 yıl sonra bu konunun acil eylem planına girmesinin ve Maliye Bakanlığı tarafından ciddiyetle ele alınmasından son derece sevindirici olduğunu belirtti.
Çenesiz, "5 yıl önce, KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmak, bölgesel ve sektörel gelişmeye destek olmak amacıyla, TOKİ'nin konut inşa modelini, yatırım tesisleri için önermiştik. TOKİ modelinin, kısıtlı sermaye ile yatırım yapan KOBİ'lerin başarılı olma şanslarını artırarak bölgesel kalkınmaya fayda sağlayacağına yürekten inanıyorum. İş dünyası örgütlerinin bu konuda yapılacak her türlü saha ve masa başı çalışmasına katkıda bulunması, bu fikri sahiplenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu çalışmanın Maliye Bakanlığımız tarafından hayata geçirilmesi, Türkiye'nin ekonomik geleceği için atılacak büyük bir adım olacaktır" dedi.

2011 YILI RAPORUNDA YER ALDIĞI HALİYLE "KİRA ÖDER GİBİ FABRİKA SAHİBİ OL" MODELİ
Türkiye'nin önde gelen iş dünyası örgütü Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 2011 yılında Türkiye'nin ekonomi ve sanayisini güçlendirmek hedefine yönelik olarak hazırladığı "Yeni Dönem Yeni Hedefler" raporunda, yeni fabrikaların tesisi için TOKİ'nin (Toplu Konut İdaresi) konut inşa modelini önerdi. Raporda yer aldığı haliyle; "Hem bölgesel gelişmeyi, hem de sektörel gelişmeyi kısıtlayan en önemli faktörlerden biri de uygun nitelikli yatırım yeri temin etmekteki zorluklardır. Ayrıca, yatırım yeri teminin kolay olduğu yerlerde dahi KOBİ'ler kısıtlı sermayelerini arsa ve binaya harcadıklarında işletmeleri büyümeden kapanma riski ile karşı karşıya kalmaktadır. TOKİ’nin ekonomik konut inşaatlarında kullandığı modelin, yatırım tesisi binalarının inşaatlarında da kullanması, bu önemli sorunun aşılmasına imkan sağlayacaktır. Belirlenecek illerde TOKİ tarafından yapılacak sanayi tesisi binalarının girişimcilere uzun vadeyle satılması ile normal şartlarda yatırımcının gitmediği bölgelerdeki girişimcilik canlandırılabilecektir. Bu tür satışlarda mutlak üretim ve istihdam şartına bağlı yükümlülükler olmalı ve bunlar yerine getirilmezse binanın geri alınması gereklidir" deniliyor.


"KOBİ'LER SERMAYESİNİ BİNAYA DEĞİL TEKNOLOJİYE VE İHRACATI ARTIRMADA İHTİYACI OLAN ŞEYLERE HARCAMALI"
Türkiye Seramik Federasyonu ve Orta Anadolu İhracatçıları Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Çenesiz, bölgesel ve sektörel gelişmeyi kısıtlayan en önemli faktörlerden birisinin, uygun nitelikli yatırım yeri temin etmekteki zorluklar olduğunu ve bu sorunun TOKİ modeli ile aşılabileceğini söyledi.
Çenesiz, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
"Toplu Konut İdaresi, kentsel dönüşüm alanında üstlendiği öncü rolle kalkınmaya destek sağlamaktadır. TOKİ'nin en önemli başarılarından biri, normal piyasa koşullarıyla konut sahibi olamayan dar gelirli yurttaşlarımızı konut sahibi yapmaya yönelik geliştirdiği iş modelidir. Bu sayede binlerce dar gelirli vatandaş kira öder gibi ev sahibi olmuştur. TOKİ'nin bu rol modelinin, girişimciler için atölye ve fabrika binası yapımında kullanılabilir. KOBİ'lerimiz ve girişimcilerimiz zaten kısıtlı olan sermayelerini arsa ve binaya harcayarak daha işin başında imkanlarını kısıtlamak yerine bu modelle bina edinerek sermayelerini teknolojiye ve ihracata yönelik faaliyetler yapmaya bütçe ayırabilirler."
Küçük İşletmeler Ve Girişimciler İçin Atölye, Orta Boy İşletmeler İçin Fabrika
TOKİ'nin konut inşa modelinin özellikle KOBİ'lerin rekabet gücünü artıracağını ve daha verimli üretim yapmalarını sağlayacağını kaydeden Çenesiz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İllerin potansiyeli ve gelişmişlik endeksine göre planlama yaparak, küçük işletmeler için atölye orta boy işletmeler için ise fabrika binası yapılıp kira öder gibi taksitle girişimcilere tahsis edilebilir. Böylece kısıtlı sermaye ile iş yapan KOBİ'ler, sermayelerini makine ve işletmeleri için kullanarak daha verimli ve kaliteli üretim yapabilir, girişimlerinin başarılı olma şanslarını artırabilirler."
TOKİ modelinin bölgesel kalkınmaya da fayda sağlayacağına inandıklarını kaydeden Çenesiz, "Belirlenecek illerde TOKİ tarafından yapılacak fabrika binalarının girişimcilere uzun vadeyle satılması ile normal şartlarda yatırımcının tercih etmediği bölgelerde girişimcilik canlandırılabilir" dedi.