ÖZEL HABER: HACI ODABAŞ
Çorum’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde uygulanan Halk Elinde Anadolu Mandası Islah Projesi kapsamında 167 üreticinin 947 mandasına 383 bin 535 TL’lik destek ödemesi geldi.
Çorum’da kısa bir süre önce kurulan ve hazırladıkları proje kapsamında Tarım Bakanlığı’ndan 5 yıl boyunca destek almayı başaran Çorum Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Aksungur, Islah Projesi uyarınca üreticilere yollanan destek ödemeleri kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş’i makamında ziyaret etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Orhan Sarı’nın da hazır bulunduğu ziyarette Çorum Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği’nin kısa sürede 200 üyeye ulaştığını ve birlik bünyesinde Bin 728 manda bulunduğunu anlatan İhsan Aksungur, hazırladıkları proje Anadolu Mandası Islah Projesi ile hayvanların gelişimlerinin sürekli izleneceğini, destek miktarının her yıl artacağını ve ilk destek ödemelerinin de yetiştiricilere ulaştığını kaydetti.
Çorum genelinde 271’i merkez köylerinde olmak üzere Bin 728 mandadan şartları uyan 947 adedine destek ödendiğini belirten Aksungur, toplam yollanan 615 bin 500 TL ödemeden proje destek ve ekipman kesintilerinin ardından 167 yetiştiricinin 947 hayvanı için manda başına 405 TL olmak üzere toplam 383 bin 535 TL ödeme yapıldığını açıkladı.
Aksungur 5 yıl süre ile uygulanacak proje uyarınca 2013 yılında damızlık manda desteği olarak 350 TL, malak desteği olarak ise 100 TL üreticiye ödeme yapılacağını ve destekleri nedeni ile Tarım Müdürlüğü’ne teşekkür ettiğini vurguladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ise Çorum’da manda üreticilerinin birlik olmasının önemine değinerek bu destekler sayesinde manda sayısının geçmiş yıllara oranla yükselişe geçeceğine inandığını sözlerine ekledi.