Bir yıl önce Ankara’da kurulan Çorum Hitit Dernekler Federasyonu yönetim kurulu üyeleri, bugün Çorum’da bir takım ziyaretlerde bulundu.
Hitit Dernekler Federasyonu Başkanı Cemal Emir, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bugün ilk olarak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal’ı ziyaret etti. Dernek çalışmaları hakkında Baranhıncal’a bilgiler veren Emir, 19 Ocak 2011’de kurulduklarını ve 69 üyeye ulaştıklarını ifade ederek, “Ankara’da kurulduk bunun dışında İstanbul’da da bir çalışma yapıyoruz ve İzmir’de de bir çalışmamız var onları birleştirdiğimizde Çorum Federasyonunu oluşturmuş bulunacağız” dedi. 
Federasyonu kurmalarının birinci aşamamasının Ankara’daki Çorumlulara hizmet etmek ve onları örgütlemek olduğunu anlatan Emir, ikinci aşamasının ise Çorum’a hizmet etmek olduğunu söyledi. 
Çorum’un bir havaalanı ve demir yolunun mutlaka olması gerektiğini vurgulayan Emir, “Havaalanı ve hızlı tren ile ilgili bir kampanya başlatma düşüncesindeyiz. En kısa sürede hem havaalanın hem de hızlı trenin buraya ulaşmasında bizim de bir damla katkımız olursa mutlu olacağız.” dedi.

NÜFUSTA BİRİNCİ, EĞİTİM VE SİYASETTE SONUNCU SIRADAYIZ
Emir, son olarak, “Ankara’da birinci sıradayız, hemşeri bazında bakıldığında bir buçuk milyon Ankaralı var ama 650 bin de nüfus cüzdanında Çorum yazan hemşerimiz var. Birinci sıradayız ama gerek eğitim, kültür, siyasette ise sonuncu sıradayız. Bu anlam bu birlikteliği saylayıp en azından siyasetten başlamalıyız. 80 yılda siyasetle ilgili yapılan hiç bir şey yok. Bu kapsamda bir çalışma başlattık.” diye konuştu.

“TRENE BİNENE KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK”
Ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, ise, Ankara’da ki Çorumluların mutlaka birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Çorum’un, Ankara’da yaşayan hemşehrilerine çok ihtiyacı olduğunu ifade eden Başaranhıncal, “Ankara’daki nüfus sayımızla her yer de hava atıyoruz, ama bir araya geldiğimiz hiçbir konu yok. 180 küsur dernekten bahsediliyor, küçük olsun benim olsun mantığıyla hareket edilen dernekleşmeyi uygun bulmuyoruz. Beraber olursak ses getirebiliriz. Bizim Ankara’da ki hemşerilerimize çok ciddi ihtiyacımız var. Çünkü Ankara başkent, bütün projeler Ankara’dan geçiyor” diye konuştu.
Çorum’un havaalanını hak eden verilere sahip bir il olduğunu ve demiryolunu ise sanayi için istediklerini vurgulayan Başaranhıncal, “Havaalanı ve demir yolu projeleri yıllardır üzerinde uğraştığımız bir projedir. Çorum bir havaalanı hak eden donelere sahip. Demiryolunu ise şahsi ulaşım yolu ve yolcu ulaşımı içinde istemiyoruz, sanayimiz belli bir büyüklüğe geldi, dünya pazarına açılabilmesi için, bu ürünlerimizin sevkiyatı için istiyoruz. Çorum biraz daha kabuğunu genişletebilirse çok önemli bir projedir. Biz defalarca söyledik trene bininceye kadar mücadeleyi bırakmamamız lazım. Bu işin içinde sadece siyaset yok bir bakanlık bütçesi vardır, farklı öncelikler doğabilir onun için sonuna kadar gitmeliyiz. Sizin de bizim için en öncelikli olarak Ankara’da demiryolunu dillendirmeniz lazımdır. Bir yerlere bir şey yapılması bizi ilgilendirmiyor. Yani Yozgat havaalanı gibi bir mesele çıkartırsak, bunu oraya elimizle yaptırırız. Şunu dillendirebiliriz, Ulaştırma Bakanlığı’nın havaalanı yapma kraterlerin nedir bunu sorgulamalıyız. Biz kendimizi anlatmamız lazım.” şeklinde konuştu.