Alaca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Ataç, kaldırım işgali konusunda Belediye Meclisi tarafından alınan kararın tüm ilçe esnafını kapsamasının bazı sıkıntıları da beraberinde getirdiğini belirterek, mağduriyetin giderilmesini istedi.

İsmail Ataç, yaptığı yazılı açıklamada; kaldırımları tamamen işgal edip yayaları zor durumda bırakan esnafa yaptırım uygulanması gerektiğini, bu konuda haklarına riayet edip kimseye zarar vermeyen esnafın da mağdur edilmemesi gerektiğini savundu.

Kaldırım işgali kararının trafiğe kapalı yolda dahi uygulandığının altını çizen Ataç, "çıkan meclis kararının bütün esnafı kapsadığını, teşhir ürününü dahi dışarı çıkaramayacağını, hatta trafiğe kapalı olup kimseye zararı olmayan ayakkabıcılar çarşısının, mahalle bakkallarının, 30 m2 dükkanı olan esnafın da bu karardan etkilendiğini üzüntüyle öğrendik" ifadesini kullandı.

Sorunun takipçisi olacaklarını duyuran Ataç, belediyenin bir an önce gerekli adımları atarak mağduriyeti gidermesini istedi.

İsmail Ataç'ın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

"Alaca Belediyesi'nin almış olduğu kaldırım işgali hakkında doğru bilinen yanlışları halkımızın bilgisine sunma gereğini hissettiğimiz için bu yazıyı kamuoyuyla paylaşmak istedik.

Belediye Başkan Yardımcısı Sn. Yusuf Büküş bey, nezaket ziyaretim sırasında kaldırım işgalleri hakkında Belediye Meclis kararı çıkartıldığını tarafıma söyledi. Buna mukabil ben de kararın güzel olduğunu, yayaları rahatsız edecek derecede kaldırım işgali yapan esnafın kendine çeki düzen vermesi gerektiğini, kaldırım işgali yapan az sayıda kendilerine verilmiş olan hak sınırlarına çekilmesinden yana olduğumuzu söyledik.

Fakat sonradan öğrendiğimizde çıkan meclis kararının bütün esnafı kapsadığını, teşhir ürününü dahi dışarı çıkaramayacağını, hatta trafiğe kapalı olup kimseye zararı olmayan ayakkabıcılar çarşısının, mahalle bakkallarının, 30 m2 dükkanı olan esnafın da bu karardan etkilendiğini üzüntüyle öğrendik. Bunun üzerine Esnaf Odası olarak belediyeden randevu talep ettim.

Randevuya Ticaret Odası Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi başkanlarıyla gittik. Bizi toplantıda Belediye Başkanı Muhammed Esat Eyvaz, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Büküş, Belediye Meclis Üyesi Secaattin Arklan ve AKP İlçe Başkanı Halil İbrahim Şaltu karşıladı.

Ben Oda Başkanı olarak kararın Alaca esnafını çok zor durumda bırakacağını, zaten sıkıntıda olan esnafı daha da sıkıntılı duruma düşüreceğini ilgililere söyledim. Kaldırımları tamamen işgal edip yayaları zor durumda bırakan esnafa yaptırım uygulanması gerektiğini, bu konuda haklarına riayet edip kimseye zarar vermeyen esnafın mağdur edilmemesi gerektiğini üstüne basa basa söyledim. Ne yazık ki diğer oda başkanlarımızdan yeterli desteği göremedim. Bu da bizi ziyadesiyle üzmüştür. Bunun üzerine Belediye Başkanı bu konu hakkında seçimden sonra bir daha toplanıp geniş çaplı bir katılım ile ortak akla uyacağını söyledi ve toplantıyı bitirdik.

Biz de bu toplantıda olanları sosyal medyadaki sitemizden paylaştık.

Biz esnaf Odası Olarak toplantıdan sonra bu konu hakkında esnaf ziyaretleri yaparak önceden uygulanmakta olan 80 cm'de ısrarcı olacağımızı esnafımıza söyledik.

Esnafımız da bize kendilerinin hakkı olan 80 cm kuralına uyacağına dair kaşe ve imzalı taahhütname verdi. Bize güvenip verdiği bu taahhütnameden dolayı esnafımıza teşekkür ediyorum.

Biz seçimden sonra toplantı beklerken Belediye anons ederek kaldırım işgali kuralının başlayacağını duyurdu. Bunun üzerine Belediye Başkanına ulaşmak istedim ulaşamadım. AKP İlçe Başkanına ulaşarak bir daha toplantı yapılması gerektiğini, bu konunun bize söz verildiği gibi geniş kapsamlı toplanılarak görüşülmesi gerektiğini söylediğimde, buna kesinlikle kararlarının arkasında olduklarını, bu karardan dönmeyeceklerini söyledi.

Akabinde Belediyeden ısrarla randevu talep ettik. Bu talebimize üç gün sonra yanıt verdiler. Bu ziyarette Belediye Başkanı, Belediye Başkan Yardımcısı ve AKP İlçe Başkanı vardı.

Üç saatlik görüşme sonucunda kesinlikle kararlarından geri adım atmayacaklarını söylediler. Biz de eskisi gibi 80 cm olan kaldırım hakkının devamından yana olduğumuzu ısrarla kendilerine söyledik. Kaldırımları tamamen işgal eden, yayaların geçişlerini zorlaştıran esnaflarımıza da gerekli yasal müdahalenin yapılması istedik ve bu işin takipçisi olacağımızı esnaf odası olarak taahhüt ettik.

Biz hiçbir zaman esnafın da, halkın da zararına olabilecek kararın yanında yer almayız. Halk da bizim, esnaf da bizim. Esnafla halkı karşı karşıya getirmeyiz. Buna kesinlikle müsaade etmeyiz.

Biz bu konu hakkında bize söylenenleri kamuoyuyla birebir paylaştık.

Ne yazık ki bizim söylemediklerimizi, sanki biz söylemiş gibi, birileri tarafından kamuoyunda karalama kampanyası başlatıldı.

Ben Alaca'da doğmuş, 53 yaşında, 40 senedir şerefiyle esnaflık yapan bir insanım. Esnaf Odası Başkanı olarak, esnafın zararına hiç söz söylemeyip, hiçbir kağıda imza atmadım. İmza attığımı iddia edenler, iddialarını ispat etmekle mükelleftirler. İspat edemezlerse müfteridirler. Ben onlara hakkımı helal etmiyorum ve onları ALLAH'a havale ediyorum.

Belediye başkanının kaldırım işgali hakkındaki hassasiyetini ulusal marketlerin ve bankaların da kullandığı merdiven ve giriş yerlerinin kaldırımları ne derece işgal ettiğini bilerek bu konuda da ne yapacağını ve nasıl bir tutum sergileyeceğinin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz."