İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Aytaç ile İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabiha Kılıç’ın, Hitit Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından desteklenen proje kapsamında hazırlamış oldukları kitap Nobel Bilimsel Eserler yayınevi tarafından yayımlandı.

“Yeniden Yatırım Kararlarında Yatırım İklimi Etkisi” başlıklı kitap Çorum’da faaliyet gösteren yerel yatırımcıların, Çorum’a yeniden yatırım yapma kararları üzerinde etkili olabilecek yatırım iklimi faktörlerinin belirlenmesini içeriyor.

Kitap hakkında Hitit Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada; şunlar ifade edildi;

“Yatırım ikilimi, gelişmekte olan ülke ekonomilerinde özellikle yatırımcılar açısından önem taşıyan bir kavramdır. İyi bir yatırım iklimi, daha fazla yatırım ve dolayısıyla daha fazla ekonomik büyüme anlamına gelmektedir. Yerel bazda yatırım iklimi, ilin ekonomik büyüme ve kalkınmasına katkıda bulunan önemli bir unsurdur. Yatırım yapma kararı, yer seçimi başta olmak üzere, karlılık, risk, rekabet yapısı, maliyetler, rekabet engelleri gibi faktörleri de kapsamaktadır.

Çalışmada yerel yatırımcıların Çorum iline yeniden yatırım yapma kararlarını etkileyebileceği düşünülen dokuz yatırım iklimi faktörü belirlenmiştir. Bunlar; Çorum İlinin altyapı olanakları, Çorum İlinin lojistik altyapı olanakları, Çorum ilindeki işgücünün niteliği, Çorum İlinin Pazar potansiyeli, Çorum İlinin finansman yapısı, Çorum İlinin yatırım cazibesi, Çorum İlinin yatırım geliştirme imkanları, Çorum İlinin rekabet yapısı ve Çorum İlinin inovasyon kapasitesi olarak sıralanabilir. Ayrıca çalışmada, Çorum İlinde faaliyet gösteren yerel yatırımcıların yerel yatırımcı yaşı, büyüklüğü, faaliyet alanı ve yatırım sermayesi itibariyle, bulundukları ilin yatırım iklimini algılama düzeyleri ve dolayısıyla da bulundukları ile yeniden yatırım yapma kararları incelenmiştir.

Kitap, yerel yatırımcıların yatırım yapmayı planladıkları yerel, bölgesel ve ulusal yatırımlarında yatırım kararları üzerinde etkili olabilecek yatırım iklimi faktörleri konusunda araştırma ve çalışmalar yapan akademisyenler, iş adamları, profesyoneller, yerel yönetimler ve kamu kurumları için yol gösterici kaynak niteliği taşımaktadır. Fakültemiz öğretim üyelerini çalışmalarından dolayı tebrik eder, gelecek çalışmalarında başarılar dileriz.”