Türkiye'de bulunan 4 pancar küspesi paketleme tesisinden ikisi Yozgat'ta hizmet veriyor.
Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Yılmaz Ayaslı, Küspe Paketleme Tesislerinin birinin Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde Kayseri Şeker Fabrikası, diğerinin ise Sorgun'da ki Yozgat Şeker Fabrikası alanı içerisinde olduğunu belirterek, diğer paketleme tesislerinin ise Konya ve Ilgın'da olduğunu söyledi. Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak bu yıl kapasite artırımına gittiklerini, geçen yıl 200 ton olan kapasitenin bu yıl 800 tona çıkarıldığını belirten Ayaslı, “Geçen yıl sadece 25 kiloluk paketleme yapılırken, buna ilaveten bu yıl 900 ve 125 kiloluk paketleme yapan iki makinemiz daha devreye girdi. Tesislerimizde paketlenen bu küspelerin ülkemiz ve ilçemiz ekonomisine katkıları büyüktür. Yıllık 30 bin ton olan kapasitemizle, yaklaşık 30 bin hayvanın bir yıllık yem ihtiyacını karşılıyoruz. Bunun ilçe ekonomisine katkısı ise yaklaşık 2,5 milyon lira civarındadır. Fabrikamızdan çıkan bu küspeler, paketlenmese ve açıkta saklanmaya kalksa bunun yüzde 25 i çürüyecektir. Çevreye pis koku yayacaktır. Çürümüş bu küspeyi yiyen hayvanlarda yavru atma hastalığı gözükecektir. Bunların maliyeti de 750 bin lira ile bir milyon lira arasında değişmektedir. Yine çürüyen bu yüzde 25 lik kısım 7 bin 500 hayvanın yem ihtiyacı demektir.” dedi.
Paketleme tesisinde yapılan küspe paketlemesinin ayrıca nakliyeci esnafına da büyük katkı sağladığına değinen Ayaslı, “Türkiye' de kamyon sayısı açısından ilk üçe giren ilçemizde bu rakam küçümsenmeyecek kadar önemlidir. Çünkü, paketlediğimiz bu küspeler Balıkesir, Adapazarı, İstanbul, Sivas, Erzincan, Nevşehir, Adana, Çorum ve Samsun illerine pazarlanmaktadır. Bütün bunlarla birlikte paketlenerek hijyenik bir ortamda saklanan küspelerle, çevre sağlığına da azami özen gösterilmiş olunmaktadır.'' diye konuştu.
Ayaslı, paketlenmiş gübrelerden 900 kiloluk gübreyi KDV hariç 70 liradan, diğerlerinin tonunun ise 80 liradan verdiklerini sözlerine ekledi. Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Ayaslı'nın açıklamalarının ardından, kurban kesilerek devreye sokulan yeni tesislerin açılışı gerçekleştirildi.