AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan 16 yıllık AK Parti hükümetleri döneminde tarımda yapılan atılımlar ve desteklemeler hakkında yaptığı açıklamada; İlimizde 2017 yılında 45 milyon TL olmak üzere, 2003-2017 yılları arasında toplam da 557 Milyon TL mazot ve gübre desteği ödemesi yapıldığını söyledi.

Ceylan; Hükümetimizin açıkladığı Milli Tarım Projesi ile 2018 yılında Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünleri yetiştiren üreticilerimizin kullandığı mazotun yarısının (% 50) destek olarak verilmeye başlandığını belirtti.

Ceylan, “Bu modele göre, hububat grubu ürünler için dekara ortalama 6 litre tüketimi esas alınırken, çeltik için 20 litre, ayçiçeği için 7 litre, dane mısır ve patates için 10 litre tüketimi esas alınmıştır. Yıl içindeki ortalama mazot fiyatı ve ürüne göre mazot tüketimi baz alınarak, dekara birim mazot desteği hesaplanmaktadır. Üreticinin Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı arazi varlığı ve ürününü dikkate alarak birim destek miktarına göre de üreticimize mazot destekleme ödemesi yapıyoruz. Bu doğrultuda 2017 yılı için çiftçilerimize litre başına 2,35 TL mazot desteği ödenmiş olup bu sayede mazotun litresi 2,35 TL.’ye mal olmuştur.Bunların yanı sıra 2016 yılında gübre ve yemdeki KDV oranını sıfıra indirerek Çiftçimize dolaylı destek sağladık” dedi.