Türkiye İstatistik Kurumu Samsun Bölge Müdürlüğü "Hanehalkı Tüketim Harcaması (Bölgesel), 2017” konusunda bir basın bülteni hazırladı.

Hanehalkı Bütçe Araştırması'nın 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre, toplam tüketim harcamalarının büyük bölümünü konut ve kira, gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma harcamaları oluşturdu.

Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge %30,7 oranıyla TR1 İstanbul Bölgesi iken en düşük payı ayıran bölge %21,8 ile TR9 Doğu Karadeniz Bölgesi oldu.

EN YÜKSEK PAYI GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER GRUBU ALDI

Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya illerini kapsayan bölgemizde, Hanehalkı Bütçe Anketi verilerine göre hanehalklarının tüketim harcamaları içinde en yüksek payı, gıda ve alkolsüz içecekler aldı. Bu pay 2016 döneminde %27,2 iken 2017 döneminde %26,4 olarak tahmin edildi.

Ülkemizde, Hanehalkı Bütçe Anketi verilerine göre hanehalklarının tüketim harcamaları içinde en yüksek payı, konut ve kira harcamaları aldı. Bu pay 2016 yılında %25,2 iken 2017 yılında %24,7 olarak gerçekleşti.

GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERDEN SONRA EN ÇOK KONUT VE KİRAYA HARCAMA YAPILDI

Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya illerini kapsayan bölgemizde dönemi hanehalkı tüketim harcamalarında, gıda ve alkolsüz içeceklerden sonra en yüksek payı alan grup %23,3 oranıyla konut ve kira harcamaları oldu. Konut ve kirayı %17,9 oranıyla ulaştırma harcamaları izledi.

Ülkemizde toplam tüketim harcamalarında, konut ve kira harcamalarından sonra en yüksek payı alan grup %19,5 oranıyla gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Gıda ve alkolsüz içecekleri %18,2 oranıyla ulaştırma harcamaları izledi.

SAMSUN, TOKAT, ÇORUM, AMASYA BÖLGESİNDE EN AZ EĞİTİME PARA HARCANDI

Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya illerini kapsayan bölgemizde en az harcama yapılan grup %1,4 oran ile eğitim hizmetlerinde olmuştur. Bunu %1,7 oran ile sağlık, %2,1 kültür ve eğlence harcamaları izledi.

Ülkemizde toplam tüketim harcamalarında en düşük pay %2,2 ile sağlık grubuna ait iken, eğitim hizmetleri %2,3 oran ile en az harcama yapılan ikinci grup, eğlence ve kültür %2,7 oran ile en az harçama yapılan üçüncü grup oldu.

TÜKETİM HARCAMALARININ DÖRTTE BİRİ TRİ İSTANBUL BÖLGESİ'NDE GERÇEKLEŞTİ

Araştırma sonuçlarına göre; 2017 yılında Türkiye'deki toplam tüketim harcamalarının %24,8'i TRİ İstanbul Bölgesi'nde oturan hanehalkları tarafından gerçekleştirildi. İkinci sırada %15,2 ile TR3 Ege Bölgesi yer alırken, bunu izleyen TR6 Akdeniz Bölgesi'nin payı %11,4 oldu. Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya illerinin de içinde bulunduğu TR8 Batı Karadeniz Bölgesinin payı 0/0,5 olarak gerçekleşti. En düşük payı %1,6 ile TRA Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi aldı. Bu bölgeyi %2,9 oranıyla TRB Ortadoğu Anadolu Bölgesi izledi.