Çorum Belediyesi tarafından 20 Milyon TL’lik bir bütçe ile 40 bin metrekarelik bir alana inşa edilen yeni mezbahane, Kurban Bayramı’na yetiştirilmesi planlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı mezbahane de günlük 250 adet büyükbaş, 500 adet küçükbaş kesimi yapılabilecek.   

Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, Belediye Başkan Yardımcıları Alper Zahir, Turhan Candan ve bazı Belediye Meclis üyeleri ile birlikte  İskilip yolu üzerinde bulunan yeni mezbahana inşaatında incelemelerde bulundu.

 

Mezbahana inşaatı incelemelerinde açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Zeki Gül, belediye olarak şehrin her noktasında pek çok eser inşa ettiklerini, birçok eserin de inşasına devam edildiğini ifade ederek, “Gerek vatandaşlarımızın hizmetine sunduğumuz ve gerekse hizmete açılmayı bekleyen tüm yatırımlar şehrimizin değişimine, gelişimine katkı sağlayan yatırımlar. Aynı zamanda şehrimiz için gerekli yatırımlar. Bu eserlerimizin her biri, şehrimizin; gerek sosyal hayatına, gerek kültür hayatına, gerek ekonomik hayatına fayda sağlayan eserler olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Tabi bu yatırımları yaparken fiziki yapımızın düzenli olmasına özellikle gayret ediyoruz” dedi.

 

BÖLGENİN İHTİYACINA GÖRE YATIRIM YAPIYORUZ

Hangi noktaya nasıl bir yatırım yapılması gerekiyorsa oraya o yatırımı yaptıklarını kaydeden Gül, “Projelerimizle, yaptığımız çalışmalarla, temizlikte, ulaşımda, sporda, kentsel estetikte, yeşil alanların artırılmasında, eğitimde şehrimizin standartlarını önemli ölçüde yükselttik. Şu an devam eden çalışmalarımızın tamamlanmasıyla insanlarımızın yaşam standartlarımızı yükseltmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

YENİ HAYVAN PAZARI VE MEZBAHA ŞEHRİMİZDEKİ TEMEL İHTİYAÇLARDAN BİRİYDİ

Çevre ve toplum sağlığını korumaya yönelik, halk sağlığı hizmetlerine katkı sağlamaya yönelik çalışmaları ve yatırımlarının da olduğunu ifade eden Gül, konuşmasında şunları söyledi: 

“Çiftlikten soframıza kadar gıda güvenliğini sağlamak için bu yatırımları zorunlu görüyor ve bu alandaki yatırımları da Belediye olarak yapıyoruz. Çevre ve toplum sağlığını korumaya, halk sağlığına ait hizmetlere katkı sağlamaya yönelik ortaya koyduğumuz projelerin en kapsamlılarından biri Yeni Hayvan Pazarı ve Yeni Mezbaha. Biliyorsunuz belediyelerin önemli görevlerinden biri mezbaha ve veteriner hizmetlerini yerine getirmektir. Gıda güvenliği ve gıda kaynaklarının kontrol altına alınmasını sağlamak, etkin gıda kontrolü ve hijyenik koşullarda güvenilir gıda üretimini temin etmek Belediyelerin en önemli görevlerindendir. Bu amaçla gerek Zabıta Ekiplerimiz, gerek Veteriner İşleri Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz bu konularda üzerine düşen denetimleri yapıyor. Bu hizmetler, hem insan sağlığını olumsuz etkileyen unsurları, hem de toplum sağlığını tehdit eden unsurları ortadan kaldırmak için zorunlu hizmetlerdir. Bu hizmetlerin tamamının verilebildiği Yeni Hayvan Pazarı ve Yeni Mezbaha şehrimizdeki temel ihtiyaçlardan biriydi. Bilindiği üzere İskilip yolu üzerinde, şu an inşaatı devam eden ve dün son halini basın mensuplarımızla birlikte ziyaret ettiğimiz Spor Salonumuzun olduğu yerde bir hayvan pazarımız vardı.

 

70 YILDIR KULLANILAN, İHTİYAÇLARA CEVAP VERMEYEN BİR HAYVAN PAZARI VARDI

25 bin metrekare alanda bir hayvan pazarı kuruluyordu. Ama buradaki hayvan pazarımız ihtiyaçlara cevap veremez hale geldi. Çorum’da yaklaşık 70 yıldır kullanılan ve artık ihtiyaçlara cevap vermeyen bir Hayvan Pazarı vardı. Eski Hayvan Pazarımız, neredeyse şehir merkezinde kaldığı için hayvan alım satımına, mezbaha hizmetlerinin yerine getirilmesine uygun değildi. Bunun yanında pazarın kapasitesi yetersiz olduğu için hayvandan hayvana, hayvandan insana bulaşan hastalıklar konusunda sorunlar yaşanıyordu. Diğer taraftan fiziki yetersizliğinden dolayı hayvan ticaretinin düzenli bir şekilde yapılmasına, kayıtlı, kanuni şartları taşıyan sağlıklı ticaretin yapılmasına uygun bir mekân değildi. Araç park alanlarının olmaması, burada bir yoğunluk oluşturuyor ve hayvan ticaretinin düzenli bir şekilde yapılmasına mani oluyordu. Esas sıkıntılı kısımlardan birisi de kontrolsüz bir ticaretinin olmasıydı. Hem kayıt dışı hayvan ticaretinin önüne geçmek, canlı hayvan sevkiyatlarının, alım – satımının kontrol altına almak için, bütün bu hizmetlerin müstakil bir yerde verilmesi gerekiyor. Biz de hayvan ticaretinin kontrolünü sağlamak, mezbaha hizmetlerini daha konforlu bir şekilde yerine getirmek, kesim sonunda soframıza gelen et ve et ürünlerinin sağlıklı bir şekilde tüketilmesini sağlamak amacıyla bu yatırımı yaptık. 

25 İLDEN VATANDAŞIMIZ GELİYOR

Çorum iki bölgeyi birbirine bağlayan bir kavşak noktası. Hayvan ticareti yapmak için şehrimize, 25 ilden vatandaşımız geliyor. Bu ticari anlamda önemli bir potansiyel. Biz de bu ticari potansiyelimizi daha geliştirmek istiyoruz. İşte bu yatırım, İnşallah; Çorum’u hayvan ticaretinin üs bölgelerinden biri haline getirecek.  Yeni Hayvan Pazarımız ve mezbahamızı inşa ettiğimiz alan eski hayvan pazarının yaklaşık dört katı büyüklüğünde.

Hayvan Pazarımızı 18 Haziran 2018 Pazartesi Günü hizmete açtık. Pazar alanımızdaki diğer önemli yatırımımız yeni, modern mezbaha. Eskiden mezbaha şimdiki Temizlik İşleri Müdürlüğümüzün olduğu alanda hizmet veriyordu. 2003 yılında Belediye mezbahayı özel sektöre kiraya vermiş ve 2006 yılında kira süreci bittikten sonra mezbaha kapanmıştı. O yıldan sonra belediye olarak mezbaha hizmeti veremiyorduk. Gerek et ve et ürünleri ticaretiyle uğraşan esnafımız, gerek vatandaşlarımız, gerek bizim yaptığımız araştırmalar sonucunda şehrimize bu yatırımın yapılmasının elzem olduğunu gördük. Adımları da ona göre attık.

 

GÜNLÜK 250 ADET BÜYÜKBAŞ, 500 ADET KÜÇÜKBAŞ KESİMİ

Mezbahada günlük 250 adet Büyükbaş, 500 Adet küçükbaş kesimi yapılabilecek. Mezbahanın hayvan pazarıyla aynı alanda olması ve modern imkânlarla donatılması şehrimizdeki hayvan ticaretinin de gelişmesine katkı sağlayacak. 

HAYVANCILIK HİZMETLERİ KAMPÜSÜ

Deri ve Sakatat işi yapan esnafımız için depolar yapıyoruz. Yeni hayvan pazarımızı ve mezbahasıyla, deri sakatat depolarıyla “hayvancılık hizmetleri kampüsü” gibi düşündük. 

Alım – satım yapılacak alanlar, kesim alanları, idari alanlar, hayvan pazarı ve mezbahanın atık sularının arıtılacağı arıtma tesisi, sosyal alanlar gibi tüm imkânlara sahip bir hayvan pazarına ve mezbaha inşa ettik. 

35 MİLYON 111 BİN 143 TL’LİK DEVASA BİR YATIRIMI 

Bu yatırımımız Çorum Canlı Hayvan Ticaretinin kalbi olacak. Mezbahanın ve depoların bulunduğu alan 40.000 metrekare. Yeni Mezbahanın Belediyemize maliyeti 20 Milyon TL. Çorum’un hayvancılık sektörüne uzun yıllar hizmet edecek Mezbaha ve Yeni Hayvan Pazarı’mız 115 bin metrekarelik bir alana sahip. Kamulaştırma rakamlarıyla birlikte, 35 milyon 111 bin 143 TL’lik devasa bir yatırımı şehrimizin ve hemşehrilerimizin hizmetine sunmuş oluyoruz. Çorum Belediyesi olarak, şehrimize Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından onaylı bir Hayvan Pazarı ve Mezbahayı kazandırmış olduk.”