Çeşitli afetlerden dolayı zarar gören çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesine yönelik müracaatlar başladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Çorum İl Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada 09/09/2016 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete'de "Çeşitli Afetler Nedeniyle Zarar Gören Gerçek veya Tüzel Kişi Üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Düşük Faizli Kredi Kullandırılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararları Kapsamındaki Kredi Borçlarının Ertelenmesine Dair Karar" gereği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe hasar tespit komisyonlarınca tespiti yapılan %30 ve üzeri zarar gören üreticilerin borçlarının yüzde 3 faizle bir yıl erteleneceği belirtildi.
Söz konusu erteleme kararının 01.01.2016 - 31.12.2016 tarihleri arasında ülke genelinde meydana gelen/gelebilecek afetlerin zararlarının borç erteleme kapsamında olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi:
“01.01.2016 ile 09.09.2016 tarihleri arasında meydana gelen aşırı sıcak, aşırı kar yağışı, aşırı yağış, dolu, don, fırtına, güneş yanıklığı, heyelan, hortum, kırağı, kuraklık, kurt saldırısı, sel, sel-su baskını, şiddetli rüzgâr, yangın, yıldırım düşmesi afetleri nedeniyle zarar gören üreticilerimizin borç erteleme müracaatları kabul edilmeye başlandı.
Köy muhtarları köy namına, çiftçilerimiz de kendileri adına dilekçe vermeleri gerekiyor. Borç ertelemesi yapılabilmesi için üreticilerimizin ÇKS veya Bakanlığın diğer kayıt sistemlerinden birisine kayıtlı olmaları gerekmektedir”