Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Haller Şube Müdürü Adnan Benli, yeni hal yasası hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de sebze ve meyve ticari ile ilgili de bilgiler aktaran Benli,Türkiye’de sebze üretim miktarının 27,5 milyon ton, meyve üretim miktarının ise 17,2 ton olduğunu söyledi. 
Bugün Fuar alanında Çorum Patates Üreticileri Birliği tarafından konferans düzenlendi. Konferansta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Haller Şube Müdürü Adnan Benli, yeni hal yasası hakkında bilgiler aktardı. Benli, bakanlıklarınca üretici örgütü belgesi verildiğini Çorum’a 7 üretici örgütü belgesi verildiğini belirterek, bu belge ile hal içinde ve hal dışında perakende mal alıp satma gibi bir durumun söz konusu olduğunu ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı destekleme kurumundan hibe kredisi alınabildiğini açıkladı. 
5957 sayılı kanunun amacının gıda güvenliğinin sağlanması, tüketicinin, kaliteli, güvenilir, sağlıklı ve uygun fiyatlı mal temin edebilmesi olduğuna değinen Adnan Benli, “Meslek mensuplarının faaliyetlerinin düzenlenmesi, rekabetçi yapısının sağlanması, kayıt dışılığın önlenmesi, maliyetlerin düşürülmesi, tedarik, dağıtım ve satışta etkinliğin sağlanması, üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi, toptancı halleri ve Pazar yerlerinin çağdaş bir sisteme kavuşturulması ve işletilmesidir” dedi. Benli, konuşmasında şunları söyledi:
“Ülkemizde sebze üretim miktarı 27,5 milyon ton, meyve üretim miktarı 17,2 ton, dünya sebze üretimindeki pay yaklaşık yüzde 5, dünya meyve üretimindeki pay yaklaşık yüzde 3, sebze meyvenin işlem değeri ise Ocak-Aralık 2001 tarihleri arasında 73,5 milyar TL’dir. 
İhracatın toplam üretimindeki payı yüzde 5 (3,6 milyar TL9, sanayide kullanılan sebze ve meyvenin toplam üretimindeki payı yüzde 12,5 (8,9 milyar TL), üreticilerce doğrudan tüketicilere satılan malın toplam üretimdeki payı yüzde 0,5 (0,4 milyar TL9, ürün kaybının toplam üretimdeki payı yüzde 25 (18,4 milyar TL9, hallerde işlem görmesi gereken malın toplam üretimdeki payı yüzde 57 (42 milyar TL9, sektör tarafından da genel kabul gören kayıt dışılık oranı yüzde 70 (29,3 milyar TL). 
Mevcut toptancı hal sayısı 194, özel toptancı hal sayısı 3, işletim yetkisi devrilen belediye toptancı hal sayısı 2, toptancı hallerindeki toplam işyeri sayısı 11515, toptancı hallerindeki komisyoncu sayısı 9668, toptancı hallerindeki tüccar sayısı 1854, bakanlığımızca verilen üretici örgütü belgesi 581 Çorum’a ise 7 tane belge vermişiz. 
Kanunla rüsum oranları yeniden düzenlenmiştir. Buna göre toptancı halinde satılan mallardan yüzde 1, toptancı hali dışında satılan mallardan ise yüzde 2 oranında hal rüsumu alınacaktır. 
5957 sayılı kanunla getirilen yenilikler, rüsum maliyetlerin azaltılması sonucunda tüketici daha ucuza mal temin edebilecek, sebze ve meyve fiyatlarının enflasyon üzerindeki olumsuz etkisi giderilecek, kayıt dışılık azalacak ve buna bağlı olarak belediye gelirleri artacaktır. Hal rüsumu üretim bölgesi ile tüketim bölgesi belediyeleri arasında paylaştırılacaktır. Üretim bölgesi belediyeleri yüzde 25 tüketim bölgesi belediyeleri ise yüzde 75 oranında rüsum payı alacaklardır. 
Pazar yerlerinin ve toptancı hallerinin modern bir yapıya kavuşturulmasına yönelik düzenlemeler yapılarak belediyelere görev ve sorumluluklar verilmiştir. Belediyeler işlettikleri veya işlettirdikleri toptancı hallerini kanunda öngörülen süre içinde asgari şartları sağlayacak şekilde modernize edilecek yeni kurulacak toptancı halleri de belirli alt yapı standartlarında kurulacaktır. Hal hakem heyetleri yeniden yapılandırılarak görev ve yetkileri artırılmıştır. Kanun ile getirilen en önemli yenilik bildirim sistemidir. Alım satıma konu tüm sebze ve meyveler hal kayıt sistemine bildirilecektir. Bildirilmek kaydıyla sebze ve meyveler toptancı hali dışında alınıp satılabilecektir. Kanun ile getirilen bir diğer yenilik ürün künyesidir. Satıcılar satışa sunulan malların izlenebilirliğine yönelik bilgiler içeren künyeleri, malların üzerinde ya da kap veya ambalajlarında bulundurmakla yükümlü olacaktır. 
Ürün künyesi ile tüketiciler hal kayıt sistemi üzerinden künye sorgulaması yaparak tükettikleri ürünün üretim yeri ve sisteme bildirim tarihi gibi bilgilere ulaşabilecektir.”