Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından iş sağlığı ve güvenliği alanında geliştirecek projelere 6 milyon avro​ hibe sağlanacak.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından AB destekli 6 milyon Avro’luk hibe programı kapsamında çok tehlikeli sektörlere (maden, inşaat, metal vb.) yönelik olarak iş sağlığı ve güvenliği koşullarının (İSG) iyileştirilmesi ve ilgili tarafların İSG alanındaki yetkinliklerinin artırılmasını sağlayacak çalışmaların yürütülmesi amacıyla tüm ülke genelinde 6 milyon Avro Hibe sağlanacak.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin geliştirilmesi amacıyla Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen program ile çok tehlikeli işler sınıfındaki sektörlere destek sağlanıyor.

Madencilik sektörü için 3 milyon ve diğer çok tehlikeli işler için 3 milyon olmak üzere toplamda 6 milyon avroluk hibe desteğinin sunulması hedefleniyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Çorum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Şahan, “2018 yılında ülke genelinde iş kazaları sonucunda 1573 vatandaşımız hayatını kaybetti. İş cinayetlerinin istihdam biçimlerine göre dağılımına baktığımızda 1573 ücretli (işçi ve memur) ve 350 kendi nam ve hesabına çalışan (çiftçi ve esnaf) yaşamını yitirdi. Yani ölenlerin yüzde 82’sini ücretliler yüzde 18’ini ise kendi nam ve hesabına çalışanlar oluşturuyor. İş Sağlığı ve Güvenliğinin tüm dünyada olduğu kadar ülkemizde de hayati önem taşıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları ile sağlık kalitesi ve güvenlik şartlarının iyileştiği kadar verimin, üretimin artışına da olumlu etki yapacaktır. Hibe programı çerçevesinde sunulacak hibe projeleri için 75 bin Avro ile 200 bin Avro arasında hibe desteği sağlanacak olup; projelerin süresinin 12 aydan az, 18 aydan fazla olmaması gerekmektedir. Hibe Rehberi ve eklerine Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı internet sitesinden (https://birim.ailevecalisma.gov.tr/isggm) ulaşabilirsiniz. Ön başvuru son tarihi 4 Mart 2019’dur.” dedi.

Çorum’un istihdam piyasasında da önem arz eden bu hibe desteğinden en verimli şekilde fayda sağlanmasını umut ettiklerini kaydeden Şahan, başvuru hakkında kurum olarak da bilgi alışverişine her zaman hazır olduklarını vurgulayarak, hibe rehberinde yer alan uygun başvuru sahiplerini şöyle sıraladı;

“Sivil Toplum Kuruluşları (STK), Mesleki örgütler, Sanayi ve ticaret odaları, esnaf ve sanatkârlar odaları, İşçi, işveren ve memur sendikaları/konfederasyonları, Sektör temsilcisi kuruluşlar, ihracatçı birlikleri, işveren sendikaları, Organize sanayi bölgeleri (OSB), KOBİ temsilcisi kuruluşları vb. Üniversiteler, Madencilik, makine, metal, metalurji, elektrik ve elektronik, kimya, inşaat, ziraat, denizcilik ile ilgili teknolojileri alanlarındaki mesleki ve teknik liseler, Avrupa Birliği Finansman Antlaşması 43. maddesinde tanımlanan uluslararası (hükümetler arası) kuruluşlar”