Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Yalçın Kılıç, Ustalık Belgesi Sınavı’na girecek olanları uyardı.
Kılıç, geçtiğimiz Şubat ayında Kalfalık Belgesi Sınavı’na girerek başarılı olanların Haziran ayında Ustalık Belgesi için sınava gireceklerinin önceden duyurulduğunu ancak Ustalık Belgesi Sınavı’nın 3 ay öne çekilerek Mart ayı içerisinde yapılacağını bildirdi.
Birlik Başkanı Yalçın Kılıç, konu hakkında şu bilgileri paylaştı: “Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğe göre meslek dallarında kalfalık belgesi alarak 26 Mayıs 2016 tarihinden sonra yapılacak olan 2016 Haziran sınav döneminde Ustalık Belgesi Sınavı’na girmek zorunda olanların iş yerlerinin mağduriyet yaşayacağı ifade edilmiştir. Buna göre iş yeri çalışanlarının mağdur olmamaları için 3308 Sayılı Kanun kapsamında bulunan meslek dallarında Kalfalık Belgesi olan veya 2016 Şubat dönemi Kalfalık Belgesi Sınavlarına girerek başarılı olanlardan 2016 Haziran dönemi Ustalık Belgesi Sınavlarına girmeye hak kazananlar için 2015-2016 eğitim-öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere eğitim-öğretim faaliyetlerinin aksatılmaması şartıyla 2016 Mart ayı içerisinde sadece ustalık sınavlarının yapılabilmesinin Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından uygun mütalaa edildiği belirtilmektedir.
Belirtilen hususlar çerçevesinde meslekleri 3308 Sayılı Kanun kapsamında bulunan ve özellikle tehlikeli ve birçok tehlikeli sınıfta yer alan esnaf ve sanatkarlarımız ile yanlarında çalışanlardan 2016 Haziran dönemi Ustalık Belgesi Sınavlarına girmeye hak kazananlar için söz konusu sınav dönemi yaklaşık 3 ay önce alınarak MYK tebliğinin yürürlük tarihinden önce Ustalık Belgelerini alabilme imkanı tanınmaktadır. Bu bağlamda söz konusu şartları taşıyanların verilen süre içinde en yakın Mesleki Eğitim Merkezi’ne başvurmaları gerekmektedir.”