Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, teknokentlerin sürdürülebilir kalkınmada büyük önem taşıdıklarını söyledi.
Çorum'a teknokent kurulması konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Alkan, Organize Sanayi Bölgesi'ne teknokent kurulmasıyla ilgili kararın 8 Mart tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı.
Teknokentlerin, gelişmenin ve Ar-Ge çalışmalarının yoğun olarak yapıldığı yerler olduğunu ifade eden Alkan, "Teknokentler, özellikle patente ve buluşa dayalı çalışmaların yapıldığı yerler olarak büyük bir öneme sahip. Üniversitenin şehrin her alanında yer alacağını sıklıkla dile getiriyorduk. Teknokent de belki bunlar içerisinde en önemlilerinden biri" dedi.
Alkan, konuşmasında şunları söyledi:
“6 yıllık geçmişi olan yeni bir üniversitede kente her an katmadeğer sağlayacak önemli çalşımaların altına imza atıyoruz. Çorum’da 5 bine yakın işletme var ve bunların önemli bir oranı büyük ve ciddi işletmeler. Şunun iyi bilinmesi gerekiyor ki, Çorum sadece leblebisi ile ünlü bir yer değil. Yeterince tanıtımının yapılmadığı bir sanayi şehriyiz aynı zamanda. Üniversite-sanayi işbirliği nasın olmalıdır sorusuna verdiğimiz cevapları farklı alanlarda dile getiriyoruz.
Teknokentlerin, südürülebilir kalkınmada önemli bir payı var. Buralar ayrıca çok ciddi bilim yuvalarıdır. Katmadeğeri yüksek teknolojik ürünlere çok ciddi ihtiyaç var. Görevde olmadığım dönemde başlayan teknokentin bu aşamaya gelmesi mutluluk verici. OKA’nın büyük desteği ile 6 milyon liralık projenin 4.5 milyon lirası hibe olarak verilecek. Kısa süre içerisinde Organize Sanayi Bölgesi’nde temel atma törenini hep birlikte gerçekleştireceğiz. Teknokent projesinin başlamasında ve bugünlere gelmesinde büyük emeği olan şuan Rize Valiliği görevinde bulunan eski valimiz Nurullah Çakır’a ve göreve geldiği günden buyana gerek teknokent ile gerekse de üniversitemizin diğer projeleriyle yakından ilgilenen valimiz Sabri Başköy’e huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile OSB’nin tüm paydaşlarına da teşekkür ediyorum.
Yakın zamanda Mühendislik Fakütesi’nin akreditasyonu tamamlanacak ve kalitesi belgelenecek. Bölgenin tüm işadamlarına sesleniyorum, teknokentin içini doldurmak çok önemli. Binasını OKA desteği ile yapacağız, ar-ge desteğini ise üniversite olarak biz sağlayacağız. Ama bölge işadamlarının da buraya mutlaka destek vermesi gerekiyor.”