Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) gece yarısına yakın bir saatte Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme kılavuzunu yayınladığını belirten Eğitim Sen Çorum Şube Yürütme Kurulu, seçim öncesinde yayınlanması planlanan sınav sonuçları ve kılavuzun, gelebilecek eleştiriler dikkate alınarak seçim sonrasına bırakıldığına değindi.

Kılavuzun ayrıntılı olarak incelendiğinde ve bütün parçalar beraber değerlendirildiğinde MEB’in kaygısının kendileri açısından ne kadar anlamlı olduğunu fark edildiği belirtilen yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“MEB 26.06.2018 tarihinde gece yarısına yakın bir saatte Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunu yayınladı. Seçim öncesinde yayınlanması planlanan sınav sonuçları ve kılavuz, gelebilecek eleştiriler dikkate alınarak seçim sonrasına bırakılmıştı. Kılavuz ayrıntılı olarak incelendiğinde ve bütün parçalar beraber değerlendirildiğinde MEB’nın kaygısının kendileri açısından ne kadar anlamlı olduğunu fark ediyorsunuz.

Bu sene TEOG uygulamasının kaldırılacağı ve Ortaöğretime geçişte yeni bir sisteminin uygulanacağının açıklanmasından bu yana ısrarla MEB’nı uyarmaya devam ederek yüz binlerce öğrencinin mağdur olmasını engellemeye çalıştık. Çıkardığımız yayınlar, yaptığımız basın toplantıları ve açıklamaları aracılığıyla, kentlerin meydanlarında açtığımız imza masalarıyla, veli dernekleri ile yan yana gelerek konunun sürekli gündemde kalması ve kamuoyunun bilgi sahibi olması için çaba gösterdik. Geldiğimiz aşamada, görülüyor ki MEB uzun süredir planladığı adımları yaşanacak tüm mağduriyetlere rağmen atmaya devam ediyor. Yapılan tüm itirazları, ortaya konulan tüm eleştiri ve önerileri görmezden gelmeyi sürdürüyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri olarak bizlerde ısrarla mücadelemizi sürdürüyor, çocuklarımıza ve geleceğimize sahip çıkmaya devam ediyoruz.

Her öğrencinin istediği okul türünde ve istediği okulda eğitim almasını temel bir hak olarak gören EĞİTİM SEN açısından yayınlanan kılavuzun kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur.

Yayınlanan kılavuz kayıt alanında bulunan okulların kontenjanlarının doldurulması hedeflenerek hazırlanmıştır. MEB’in önceliği öğrencilerin ilgi, yetenek ve isteklerine göre eğitim almalarını sağlamak değil, özellikle kontenjanlarını dolduramadıkları İmam Hatip Liseleri ile Meslek Liselerinin kontenjanlarını doldurmaktır.

Yayınlanan kılavuz sosyal bir devletin en temel sorumluluğu olan, “yurttaşlarına kamusal eğitim sağlamak” yerine, öğrencilerin özel okullara daha fazla yönelmesine olanak sağlayacak şekilde hazırlanmıştır. Yaşanan kaos ortamı ve oluşan belirsizlik ailelerin ve öğrencilerin özel okullara daha fazla yönelmesine neden olmaktadır.

Yayınlanan kılavuz yoksul ailelerin çocuklarının yoksul aile çocuklarıyla, varlıklı ailelerin çocuklarının ise varlıklı aile çocukları ile eğitim almasına olanak sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.

Kılavuz kayıt alanı adı verilen bölgede hangi okul türünden kaç tane bulunacağı ile ilgili bir bilgi vermemektedir. Farklı kayıt alanlarında okul sayılarının eşit olmamasının büyük sorunlar yaratacağı görülmelidir. MEB kayıt alanlarında hangi okul türünden kaç tane bulunduğu ile ilgili hızlıca kamuoyunu bilgilendirmelidir.

Yayınlanan kılavuzun okul tercih sayılarına getirdiği kısıtlamanın kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur. MEB, Merkezi veya Yerel Yerleştirme ile ilgili getirdiği tercih sınırlamasının açıklamasını yapmak durumundadır. Bu durum ve yerleştirme sürecinin tamamı beraber değerlendirildiğinde, kılavuzdan kaynaklı oluşan yerleşememe kaygısının öğrencileri istemedikleri okul türlerini tercih etmeye yönelteceği ortadadır.

Bu sene uygulanacak olan Ortaöğretime Geçiş Sisteminin yaratacağı olumsuzluklar ve mağduriyetleri kabullenmek mümkün değildir. MEB hızlıca eleştirilerimize ve sorularımıza yanıt vermeli, henüz zaman varken öğrencilerimizin mağdur edilmesinin önüne geçmelidir. Her koşulda öğrencilerimiz ve geleceğimiz için mücadeleyi sürdüreceğiz.”