Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Öztürk, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bayram öncesi rehber öğretmenlerin norm kadro güncellemesini eleştirdi. Norm Kadro Yönetmeliği’ne göre norm kadro güncellemelerinin Eylül ve Haziran aylarında yapılacağı belirtildiğini kaydeden Öztürk, “Böyle olduğu halde Milli Eğitim Müdürlüğünün bu uygulama zamanını anlamak mümkün değildir. 
Norm Kadro Yönetmeliği uygulamadaki keyfiyetler nedeniyle öğretmenler arasında huzursuzluklar yaşanmasına neden olmaktadır. Eğitim öğretimde atıl kapasitenin verimliliğe dönüştürülmesi iddiasıyla zamanlı zamansız yapılan ve son olarak da rehber öğretmenlerin yıllık çalışma plan ve programlarını yapıp çalışmalarını yürüttükleri şu sırada uygulanması kaş yapayım derken göz çıkarmaktan başka bir şey değildir. 
Milli Eğitim Müdürlüğü’ nün atama dönemlerinde yaptığı plansız atamalar, okulda yıllarca çalışmış öğretmenleri birkaç ay sonra kadro fazlası durumuna düşürebilmektedir. Norm kadro fazlası olan okullara hiçbir şekilde atama yapılmaması, kadro fazlalıklarının zamanla kurum içerisinde giderilebilmesi mümkünken, bu okullara atama yapılarak sorun açmaza sürüklenmektedir. Bu durumda da öğretmenler sürekli huzursuz olmakta, kafası rahat bir şekilde çalışamamaktadır. Öğretim yılına başladığı okulda öğretim yılının sonunu getirilip getiremeyeceğini bile bilememektedir. 
Elbette bir okulda öğretmen gereksinimi varken diğer okulda sayının fazla olması kabul edilemez. Ama bu durumun sorumlusu norm fazlası durumuna düşürülmüş öğretmen değildir. Bunun sorumlusu plansız ve kadrolaşma amaçlı atama yapan, norm kadro sayılarıyla istediği zaman istediği gibi oynayan Milli Eğitim Müdürlüğü’ dür. İki ay önce norm kadro açığı var diye atama yapılıyor, iki ay sonra ‘’ben güncelleme yaptım, kadro fazlası oluştu’’ diyerek okulda yıllardır çalışan öğretmeni kadro fazlası durumuna düşürülüyor. Biz bu uygulamada yönetmelikte belirtilen atıl kapasitenin verimliliğe dönüştürülmesi ilkesini değil; hukuktan, adaletten, hakkaniyetten yoksun bir kayırmacılık anlayışını görüyoruz. 6 rehber öğretmenimiz mağdur edilmiştir.
Kişiye özel, keyfi ve kayırmacılık uygulamasının en somut örneği Zafer İlköğretim Okulu’ nun kadrolu rehber öğretmeninin Hürriyet İlköğretim Okulu’ na görevlendirilmesi ve onun yerine de Eti Lisesi’nden başka bir rehber öğretmenin görevlendirilmesidir. Madem öğretmen ihtiyacı vardı okulun kadrolu öğretmenini neden başka bir okula görevlendirdiniz? Ayrıca norm fazlası olduğu bilinen rehber öğretmenler varken, norm kadro fazlası olmayan rehber öğretmenlerin geçici görevlendirilerek mağdur edilmesi düşündürücüdür. Öğretim yılı başında kendilerine boş kadrolar gösterilerek tayin dilekçesi alındığı halde atamaların gerçekleştirilerek mağduriyetlerin giderilmesi yönünde çözüm olacak adımlar da Milli Eğitim Müdürlüğünce atılmamıştır. 
Atatürk Anadolu Lisesi’nde hizmet puanı düşük bir rehber öğretmenimize görevlendirme yapılmazken hizmet puanı yüksek bir rehber öğretmenimiz İl Milli Eğitim Müdürlüğünce görevlendirilmiştir. Milli Eğitim Müdürlüğü uygulamada keyfiyete, esnekliğe müsait Norm Kadro Yönetmeliğini uygularken öğretmenin mağdur edilmemesine özen göstermelidir. Yönetmelikte ve yapılan atamalardaki çarpıklıklardan doğan mağduriyetlerin faturası öğretmenlere kesilmemelidir. Bir  öğretmenin başka bir kuruma geçici görevlendirilebilmesi için izni ve görüşü alınması öğretmenin bulunduğu okulda norm kadro fazlası olması gerekmektedir. Kendi istekleri dışında ve kendilerine yüklenebilecek bir kusur olmadığı halde norm kadro fazlası durumuna düşürülmüş öğretmenlerimizin yerlerinin kendi istekleri dışında değiştirmeye zorlamak büyük bir haksızlıktır. Bu durumdaki öğretmenlerimizin yalnızca kendi istekleri ve hizmet puanı esası göz önünde bulundurularak yönetmelik hükümlerince görev yerlerinin değiştirilmesi sorunun çözümüne çok daha adil katkı sunacaktır” ifadelerine yer verdi.