Eğitim-Sen Çorum Şubesi Başkanı Mehmet Öztürk, okul öncesi öğretmenlerinin sorunlarının bir an önce çözülmesini istedi.
Eğitim-Sen Çorum Şubesi'nde okul öncesi öğretmenlerin sorunlarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenlendi.
Şube Başkanı Mehmet Öztürk, Eğitim Sen olarak ülke çapında okul öncesi öğretmenlerinin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili imza kampanyası başlattıklarını açıkladı.
Öztürk, "Okul öncesi öğretmenler nefes almak istiyor. Yasal mevzuattan kaynaklı sorunlar çözülmemiştir. Okul öncesi öğretmenlerinin; fiziksel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Çeşitli ihtiyaçların karşılanması için yasal bir teneffüs hakları yok. Özellikle taşrada bulunan anasınıfında görevli, yardımcı personel olmadığından öğretmenlerimizin iş yükleri çok ağır. Sorumlulukları fazla" dedi.
Öztürk, "Milli Eğitim Müdürlüğünden aldığımız bilgi doğrultusunda ilimizde 421 okul öncesi öğretmeni çalışmakta olup, Türkiye genelinde ise yaklaşık 50 bin civarında okul öncesi öğretmeni bulunmaktadır" diye konuştu.
Mehmet Öztürk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Eğitim sisteminin ilk basamağı sayılan okul öncesi eğitim, ülkemiz eğitim öğretim sistemi içinde yeterli düzeyde değildir. Bunun yanında okul öncesi öğretmenlerinin sorunları dağ gibi birikmiş ve bu sorunlar çözüm beklemektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bu sorunları çözmek için yeterli adım atmamaktadır.
Bu açıdan Eğitim Sen olarak, eğitimin en temel basamağı olan okul öncesi eğitimin sorunlarını tartışmak, eksiklikleri tespit etmek ve çözüm yolu aramak bizlerin ortak görevidir.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM NEDEN GEREKLİDİR?
Çocukta zekâ gelişiminin %70`lik kısmının 7 yaşına kadar tamamlandığı ve öğrenme becerisinin bu yaşta geliştiği bilimsel bir gerçektir. Çocuğun grup içine katılması, sağlıklı ilişkiler kurması, sosyalleşmesi gibi olgular bu yaşta kazanılır.
Çocuklar bu dönemde toplumu, çevreyi, evreni ve insan davranışlarını tanımaya başlar. Nesneleri, eşya ve varlıkları, temel bir takım becerileri, davranışları, olumlulukları ve olumsuzlukları öğrenmeye başlama yaşının 4-6 yaşları arasında olduğu bilinmektedir.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÇALIŞANLARININ SORUNLARI
Okul öncesi öğretmenlerinin çalışma şartlarından kaynaklanan çok önemli sıkıntılar yaşamaktadır. Öncelikle, aralıksız çalışma şartının bulunmasından kaynaklanan sorunlar ilk sırayı almaktadır. Okul öncesi öğretmenler, derslerini aralıksız yapmalarından dolayı 300 dakika sınıf içinde kalmakta adeta nefes alamamaktadır. Okul öncesi öğretmenler nefes almak istiyor. Yasal mevzuattan kaynaklı sorunlar çözülmemiştir. Okul öncesi öğretmenlerinin; fiziksel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Çeşitli ihtiyaçların karşılanması için yasal bir teneffüs hakları yok. Özellikle taşrada bulunan anasınıfında görevli, yardımcı personel olmadığından öğretmenlerimizin iş yükleri çok ağır. Sorumlulukları fazla.
Sorunların çözülebilmesi için en başta anlayışı değiştirip var olan Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin, MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin çağın ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilmesi gerekmektedir.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATIYORUZ!
Eğitim Sen olarak ülke çapında okul öncesi öğretmenlerinin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerimiz ile ilgili imza kampanyası başlatmış bulunmaktayız. Haftada en az 30 saat derse giren, teneffüs hakkı olmayan, nöbet ücreti verilmeyen, fiziki altyapısı yetersiz sınıflarda, yardımcı personel olmadan, zor koşullarda eğitim öğretim faaliyetini yapmaya çalışan okul öncesi öğretmenlerinin;
- Teneffüs hakkının tanınmasını,
- Nöbet ücreti verilmesini
- Her okul öncesi sınıfına kadrolu yardımcı personel istihdam edilmesini
- Okul öncesi eğitim kurumlarındaki fiziki koşulların iyileştirilmesi ve her kuruma oyun bahçesi açılması talepleri ile ‘Nefes Almak İstiyoruz’ teması ile başlattığımız imza kampanyasının startını bugün veriyoruz.
15 Nisan’da okul öncesi eğitimin ve öğretmenlerimizin yaşadığı sorunları basın açıklaması ile kamuoyu ile paylaşılacaktır.
İşyerlerinde topladığımız imzaları 22 Nisan tarihinde Eğitim Sen Genel Merkezine gönderilecektir. Genel Merkezimiz kampanya süreci ve taleplerimizi Milli Eğitim Bakanlığı’na iletecektir.
Eğitim Sen olarak, eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarına her zaman olduğu gibi bundan sonra da sahip çıkacağımızı kamuoyuna bir kez daha ifade ediyoruz."