Çorum Merkez Dr. Sadık Ahmet Ortaokulu’nda “Minyatür Tarım Aletleri ve Ev Eşyaları Sergisi” açıldı.
Danimarka’dan emekli Pedagog – Masal Kitapları Yazarı Ali Akkaya tarafından yapılan minyatür tarım aletleri ve ev eşyaları, sergi yoluyla öğrencilere ve velilere tanıtılıyor.
Bugün saat 10.00’dan itibaren Dr. Sadık Ahmet Ortaokulu’nda açılan sergi hafta boyunca açık kalacak. Sergide bulunan minyatür alet ve eşyaları beğeniyle inceleyen öğrenciler, Ali Akkaya’dan da bu eşyaların ne işe yaradığı hakkında bilgi alıyor.
Genellikle geçmiş dönemlerde tarlalarda, bahçelerde, köylerde kullanılan aletleri tanıma fırsatı bulan öğrenciler, bu aletlerin birçoğunu daha önce hiç görmediklerini ve kullanmadıklarını ifade ettiler.

YABADAN SOKUYA, ÇALGIDAN KAĞNIYA HERŞEY VAR
Sergide; yaba, tırmık, dirgen, anadut, çalgı, balta, tahra, satır, çakı bıçağı, kağnı, arsana, dibek, el taşı, soku, yaba, çengel gibi birçok minyatür eser bulunuyor.

Tarlalarda, bahçelerde, köylerde kullanılan, günümüzde halen kullanılmaya devam edilen birçok aleti henüz görmeyen ve tanımayan çok sayıda öğrenci, sergide yer alan eserleri dikkatlice inceledi.

YILLARIN BİRİKİMİ
Serginin açılışında bir konuşma yapan Çorum Merkez Dr. Sadık Ahmet Ortaokulu Müdürü Mehmet İsmail Şahiner, günümüz gençlerinin, öğrencilerin geçmiş dönemlerde kullanılan alet ve edevatların birçoğunu tanımadığını, öğrencilere bu aletleri tanıtmak amacıyla böyle bir sergi açtıklarını belirterek, Ali Akkaya’nın yoğun çalışmalar sonucu binbir emekle ortaya koyduğu eserleri incelemenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Eserleri el emeği, göz nuru, yılların birikimi olarak değerlendiren Okul Müdürü Şahiner, eski dönemlerden beri kullanılan tarım aletlerini ve birtakım eşyaları minyatür eser olarak olarak ortaya çıkarıp yeni nesle tanıtmanın çok güzel bir uğraş olduğunu dile getirerek, Ali Akkaya’yı çalışmalarından dolayı tebrik etti.
Serginin hafta boyunca okul binasında açık kalacağını bildiren Şahiner, öğrencilerden sergiden en güzel şekilde istifade etmelerini, eserleri incelemelerini, kafalarına takılan soruları sorarak cevabını almalarını, araştırıp incelemelerini önerdi.

ÇORUM VE BÖLGESİNDEKİ KÖYLERİ TANITIYOR
Danimarka’nın Aarhus şehrinde yaşayan Yazar Ali Akkaya, çocuk masalları yazmanın yanı sıra Çorum ve bölgesindeki köyleri de tanıtıyor. Türkçe ve Danimarka dilinde çocuk kitapları yazan Akkaya, 14 yıl süren araştırmalar sonucu 2011 yılında “Köylerimiz” adlı kitap çıkartmıştı. 36 köyün tarihini, soylarının hikayelerini derleyen Ali Akkaya, köyleri tanıtmak amacıyla büyük bir eser ortaya çıkarmıştı.

Bugün Çorum Merkez Dr. Sadık Ahmet Ortaokulu’nda minyatür tarım aletleri, eşyalar ve köylerde kullanılan alet ve edevatlarının sergisini açan Ali Akkaya, hem eserlerini, hem de kitaplarını tanıttı.

Editör: TE Bilişim