Eğitim Bir Sen Çorum Şubesi Eğitim ve Sosyal işlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Hüseyin Kır, Ülkemizin önemli şahsiyetlerinden İstiklal Marşı şairimiz, toplumun kendisini sahiplendiği Mehmet Akif Ersoy’u ölümünün 76. yılında rahmetle, minnetle andıklarını ifade etti.
Mehmet Akif Ersoy’un,  Osmanlının dağılışına şahit olmuş, medeniyetin tarih boyunca yaşadığı en büyük krizin acılarını derinden yaşamış namuslu aydınların başında yer aldığını dile getiren Hüseyin Kır, “O sadece yaşananlara şahit olmamış, 19. Yüzyıl Osmanlı Devletinden 20. Yüzyıl Cumhuriyetine geçişte önemli katkılarda bulunmuştur” dedi.
1919 yılında İstanbul’un işgal edilmesinin Mehmet Akif’te derin yaralar açtığını hatırlatan Hüseyin Kır,  açıklamasını şöyle sürdürdü:
“1920 Anadolu’daki milli mücadele hareketlerinin başladığı yıl olmuştur. Balıkesir’de Zağnos Paşa camiinde halka vaaz ederek onları milli mücadeleye karşı durmaya çağırmıştır. Nisan ayı başında milli mücadeleye katılmak için Ankara’ya gitmiştir. Akif Ankara’ya gelir gelmez şehir şehir dolaşarak halka bu mücadelenin bir cihat olduğunu bu cihada katılmanın farz olduğunu o günlerin inanılır bir İslam büyüğü sıfatıyla anlatmıştır.
İlk meclise Burdur milletvekili olarak giren Akif açılan İstiklal Marşı müsabakasına “Para için şiir yazmam.” Diyerek katılmamıştır. “kazansa da para verilmeyeceği” vaat edilince İstiklal Marşı’nı yazmıştır.12 Mart’ta resmen kabul edilen İstiklal Marşı basılarak bütün yurda dağıtılıştır.
Mehmet Akif, 1923’ün Mayıs ayı başında ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti.1923 ve 1924 yıllarına Abbas Halim Paşa’nın davetlisi olarak kışları Mısır’da geçiren Akif, 1925 yılının sonunda tekrar Mısır’a gitmiş, öldüğü sene olan 1936 yılına kadar Mısır’da kalmıştır.
1936 yılında rahatsızlanan Akif İstanbul’a dönmüştür. Ailesiyle birlikte Halim Paşanın ailesine ait Mısır Apartmanında bir daireye yerleşti. Bir müddet hastanede yatan Mehmet Akif 27 Aralık 1936 yılında 63 yaşında vefat etmiştir. Resmi cenaze töreni düzenlenmeyen Akif’in naşı üniversite talebeleri tarafından Beyazıt Camiinden Edirnekapı şehitliğine kadar ellerde taşınmıştır. Mezarı da üniversite öğrencileri tarafından yaptırılmıştır.
Mehmet Akif tarihte kalmış bir şahsiyet değildir. Onun ortaya koyduğu görüşleri bugün de tazeliğini koruyor, bizlere yol göstermeye devam ediyor. “Sessiz yaşadım, kim beni nerden bilecektir” demiştir Akif ama bu millet onu hiç unutmamıştır.”