Eğitim-Sen Çorum Şubesi Başkanı Mehmet Öztürk, AKP hükümetinin milyonlarca memurun geleceği ile oynadığını ifade ederek, “sizin başka işiniz gücünüz yok mu?” diye sordu.
Mehmet Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada; AKP iktidarının kamu çalışanlarının iş güvencesi ile oynadığını, angarya çalışma koşullarının yaygınlaştırılmak istendiğini belirterek, “2023 vizyonunun temel hedefi, kamuda güvenceli çalışmayı ortadan kaldırarak, sözleşmeli istihdamın gündeme getirilmesidir. Bu hedef AKP hükümetinin küresel ekonomi politikaları ile uyumlu bir projedir” dedi.
Mehmet Öztürk’ün konuyla ilgili açıklaması şöyle:
“Kamuda giderek kötüleşen çalışma koşulları, güvencesiz çalışma biçimlerinin yaygınlaşması, yapılan yasa, yönetmelik gibi düzenlemelerle angarya çalışma koşulları yaygınlaştırılmak istenmektedir.
AKP iktidarı kamudaki sorunları bir kenara bırakarak kamu çalışanlarının iş güvencesi ile oynamaya başladı. 46 yıllık 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu rafa kaldırılmak istenmektedir. AKP iktidarı 30 Eylül’deki kongresinde “2023 vizyonu” için iş güvencemizin kaldırılacağını ilan etti. 2023 vizyonunun en temel hedeflerinden birisini böylece yeniden tartışmaya başlattı. Bu değişiklik ile iş güvencesi kalkacak, kamu çalışanlarına performansa göre ücretlendirme yapılacak ve sistemle uyumlu olmayan kamu çalışanın işine son verilecek. AKP’ye sormak gerekiyor. Sizin, başka işiniz gücünüz yok mu? Eğitimi, 4+4+4 uygulamalarınızla perişan ettiniz. Sağlık sistemini içinden çıkılmaz hale getirdiniz. Yığınla biriken sorunların içinde şimdi de milyonlarca memurun gelecekleri ile oynuyorsunuz. Ama bilin ki milyonlarca kamu çalışanı buna izin vermeyecektir. Bizim geleceğimiz sizin iki dudağınız arasında değildir.
Daha önce Çalışma Bakanı Faruk Çelik, kamu emekçilerine "performansa göre ücret" öngören bir değişiklik üzerinde çalışıldığını açıklamıştı. 2023 vizyonunun temel hedefi, kamuda güvenceli çalışmayı ortadan kaldırarak, sözleşmeli istihdamın gündeme getirilmesidir. Bu hedef AKP hükümetinin küresel ekonomi politikaları ile uyumlu bir projedir.

KAPI KULLUĞUNA HAYIR!
Bu değişiklik; ’verimlilik’ ekseninde söylenen bir aldatmacadır. Eğer siz değişiklik yapmak istiyorsanız kamu çalışanlarının maaşlarını 4+4’e mahkum etmeyin, çalışma koşullarını demokratikleştirin. Ama asla iş güvencemizle oynamayın. Kamu emekçilerinin maaş sistemini değiştirmek kamu emekçilerinin iş güvencesini ve çalışma koşullarını tamamen hükümetin istediği gibi değiştirmek anlamına gelmektedir. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda yapılacak değişiklikle yaklaşık 3 milyon memurdan daha fazla verim almaya çalışacaklarını iddia edenler yanılmaktadırlar. Yapılmak istenen bu değişikliğin adı kamu emekçilerini "köle" gibi çalıştırmak ve “itaatkâr,  kapı kulu” memurluğudur.
Daha önce de benzer söylemlerle gündeme getirilen "Ne kadar çalışırsan o kadar karşılığını alırsın" söylemi ile kamu emekçilerinin desteği alınmaya çalışılmıştı. Tamamen personel giderlerini azaltmak ve kamuda sözleşmeli istihdamı yerleştirmek için gündeme getirilen performansa göre ücretlendirme uygulamalarının temel felsefesinin "az kişiyle daha çok iş yapmak" olduğu düşünüldüğünde, kamu istihdamı açısından ne tür sonuçlar ortaya çıkaracağı açıktır.
Getirilmek istenen değişiklik ile iktidar partisi gibi düşünmeyen kamu emekçileri "performansı düşük" diye kapı önüne konulacaktır. Hastanendeki hemşirenin, sınıftaki öğretmenin performansını kim hangi kriterlere göre ölçecek? Kariyer basamakları aldatmacasıyla öğretmenleri uzman öğretmen, başöğretmen diye yapay bir sınıflamayla ayırarak,  aynı işi yaptıkları halde farklı ödeme adaletsizliğini yapan sizler performans uygulamasında da adil davranmayacaksınız.
Eğitim Sen olarak, böyle bir ortamda, bütün bunların üzerine kamu emekçilerini sindirmeye ve yıldırmaya yönelik kriterler üzerinden hayata geçirileceği açık olan iş güvencesinin kaldırılıp performansa göre ücretlendirme sistemini kesinlikle kabul etmeyeceğiz.”