Eski İmar ve İskan Bakanı, ÇEKVA Kurucu Başkanı, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, üniversitelerin, ulusların varlığında, medeniyetlerin sürdürülebilirliğinde, çağdaş bir devlet olmasında ve muasır medeniyetler seviyesine çıkmasında önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.
Hitit Üniversitesi’nin yeni akademik yılının açılış töreninde ilk dersi Prof. Dr. Ahmet Samsunlu verdi.
İlk olarak üniversitenin tanımını yapan Samsunlu, “ Üniversite, Eflatun ve Aristo’nun hiçbir politik ve dini baskı olmadan öğrencileri ile felsefi tartışma yarattıkları ortamdan esinlenerek günümüze kadar evrensel ölçekte bağımsız ve tüzel kişiliğe sahip kurumlar olarak ‘universitas’ üniversite adını almışlardır.
Üniversite, çeşitli bilim ve sanat dallarında faaliyet gösteren fakültelerden oluşan ve öğretim ve bilim araştırma çalışmaları yapılan yüksek öğretim kurumudur.
Üniversiteler, ulusların varlığında, medeniyetlerin sürdürülebilirliğinde, çağdaş bir devlet olmasında ve muasır medeniyetler seviyesine çıkmasında önemli katkılarda bulunur” dedi.
Üniversitelerin tarihsel gelişimi hakkında da bilgiler veren Samsunlu, “Bugünkü anlamda ilk üniversitelere Abbasiler döneminde rastlanır. Eski Yunan ve Roma döneminde bazı yüksek eğitim ve öğretim teşkilatların olmasına rağmen bunların bugünkü anlamda üniversite olduğu söylenemez. Batıda üniversiteler, İslam medeniyetinin Endülüs Emevi Devleti vasıtasıyla Avrupa’ya girmesi ile başlar” diye konuştu.
Samsunlu, bugün itibariyle Türkiye’de 103 devlet, 65 vakıf üniversitesi bulunduğunu, 7 vakıf meslek yüksek okulu, 13 tane de diğer yükseköğretim kurumu bulunduğunu ifade ederek, 15 tane daha vakıf üniversitesinin onay beklediğini kaydetti.
Türkiye’de 1930-1931 ders yılında İstanbul Üniversitesi’nin (İstanbul Darülfünun) 2167 öğrencisinin bulunduğuna dikkati çeken Samsunlu, 2011 yılında ise açıköğretim öğrencilerinin sayısının 1.713.923 iken, yüz yüze eğitim öğrencilerinin sayısının 2.103.163 olduğuna dikkati çekti.
Yine Türkiye’de 1930-1931 ders yılında İstanbul Üniversitesi’nin toplam 240 öğretim elemanı olduğunu, 1984 yılında 20.333 olan öğretim elamanı sayısının 2011 yılında 111.495’e ulaştığını bildiren Samsunlu, “ayrıca 1984 yılında 6826 olan toplam öğretim üyesi sayısı da 2011 yılı itibariyle 45.732’ye yükselmiştir” diye konuştu.