Hitit Üniversitesi Rektörlüğünden yapılan açıklamada 5. Disiplinlerarası Yüksek Lisans Programı “İleri Malzemeler ve Nanoteknoloji Programı”nın onaylandığı belirtildi.

Nanobilimin, en az bir boyutun nano ölçekte olduğu ileri malzemelerin ve/veya süreçlerin biyoloji, kimya ve fizik gibi çeşitli disiplinlerde incelenmesi olduğunun ifade edildiği açıklamada, Nanoteknolojinin ise oldukça yeni, ancak geleceğe yön verecek boyutta çok geniş bir uygulama alanına sahip bir teknoloji olduğunu kaydedildi.

Bu teknolojide kimya, biyoloji, fizik, malzeme bilimleri ve mühendislik alanlarının birbirlerine yakınlaşmak suretiyle disiplinler arasındaki bir alan ortaya çıktığının dile getirildiği açıklamada, Dünya ülkelerinin toplam nanoteknoloji Ar-Ge harcamalarına bakıldığında bu alanda ABD’nin açık ara ön sırada yer aldığını ve onu sırasıyla Güney Kore, Almanya, Japonya, Fransa ve Rusya’nın izlediğinin görüldüğünü dile getirildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Nanoteknoloji alanındaki akademik çalışmalar takip edilerek üst seviyede yüksek teknoloji ve katma değeri yüksek ürün ve hizmet geliştirmek öncelikli hedefimizdir” dedi.

Alkan, Nanoteknolojinin, bilinen diğer teknolojilere kıyasla çok daha fazla bilimsel araştırmalara gereksinim duyduğunu, bunun da, Üniversitemizde son yıllarda başarı ile yürütülen Üniversite-Sanayi İşbirliği çalışmalarının, nanoteknoloji alanındaki bilimsel gelişmelerin Ar-Ge çalışmalarına uygulanabilirliği açısından önemini artırdığını söyledi.

“Nanoteknoloji alanındaki akademik çalışmalar takip edilerek üst seviyede yüksek teknoloji ve katma değeri yüksek ürün ve hizmet geliştirmek bizim ve ülkemizin öncelikli hedefidir” diyen Alkan, mevcut durumda dünyadaki gelişmeleri takip etmek ve uluslararası standartları yakalamak için bu alandaki disiplinlerarası işbirliğini güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yetkin akademik personelimizle belirlenen hedefe ulaşmada üzerine düşeni yerine getirmeye çalışan Hitit Üniversitesi’nin, disiplinler arası eğitim vermek üzere “İleri Malzemeler ve Nanoteknoloji Tezli Yüksek Lisans Programı” açılması yönündeki teklifi Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına yaptıklarını ve Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nda teklifin değerlendirilerek uygun bulunduğunu anlatan Alkan, “Program Üniversitemize, ilimize, ülkemize ve bilim dünyasına hayırlı olsun” dedi.

Alkan, Hitit Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılan İleri Malzemeler ve Nanoteknoloji Tezli Yüksek Lisans Programı ile 2011 yılında 11 olan lisansüstü program sayısının %282 artışla 42’ye, bu programlar içerisinde disiplinlerarası program sayısının da 5’e yükseldiğini, yeni programa bu yıl ilk öğrenci alımı için çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini vurguladı.