Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) ve Irak Duhok Üniversitesi, Kuzey Irak’ın Duhok ve Erbil şehirlerinde 14-17 Aralık 2012 tarihleri arasında “Uluslararasılaşmada Değerler, Kavramlar, İnançlar ve Kültürler” çalıştayı tertip etti. 
Çalıştaya 12 farklı ülkeden 52 üniversite temsilcisi, Rektör, Rektör yardımcısı, dekan ve akademisyenlerden oluşan 100’ü aşkın akademisyen katıldılar. Çalıştayda Hitit Üniversitesi’ni İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Okumuş ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Ergüven temsil etti. Türkiye'nin önemli üniversitelerinin rektör, rektör yardımcıları ve dekanları ile akademisyen temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, Arap Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Sultan Ebû Urâbi el-Advân, KKTC Eğitim Müsteşarı, Yargıtay üyeleri, eski milletvekilleri, Irak, Pakistan, Malezya, Ürdün, Yemen ve Sudan başta olmak üzere farklı ülkelerden akademisyenler hazır bulundu. 
İki gün süren çalıştayda dört ayrı panel düzenlendi. Prof. Dr. Mesut Okumuş ve Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Ergüven, çalıştayın bilim kurullarında yer aldılar. Akademisyenler çalıştay oturumlarında akademik ve ilmi konuların yanı sıra yüksek öğretimi ilgilendiren meseleler ve Müslüman ülkelerdeki üniversitelerin eğitim öğretim kalitelerinin geliştirilmesi ve üniversiteler arasında işbirliklerinin artırılması ile ilgili görüş alışverişinde bulundular. 
Uluslararası Üniversiteler Konseyi ve Arap Üniversiteler Birliği Başkanları, Müslüman ülkelerin üniversiteleri arasındaki ikili ilişkilerin, karşılıklı işbirliklerinin ve öğrenci ve öğretim üyesi değişim programlarının geliştirilmesi konusundaki çabaların artırılarak sürdürülmesi gerektiğini ve bunun için çaba gösterdiklerini belirttiler. Bu çerçevede daha önce Pakistan ve Mısır’da yapılan programların gelecek yıllarda diğer Müslüman ülkelerde de çeşitli kongre ve sempozyumlar, çalıştay ve toplantılar şeklinde yürütmeye çalışacaklarını, gelişen ekonomik ve ticari ilişkilerin eğitim düzeyinde de artarak devam etmesini sağlamaya çalışacaklarını ifade ettiler. 
Çalıştaya katılan akademisyenler etkinlik sonunda Amadiye şehrini ve ardından Duhok ve Erbil şehirlerinin tarihi ve turistik yerlerini gezdiler. Çalıştayın sonunda Duhok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mosleh Dohuky ve Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu akademisyenlere katılım sertifikası takdim ettiler.