Mühendislik Fakültesi'ndeki panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, gıda mühendisliğinde eğitim gören öğrencilerin, ilerleyen günlerde gıda, tarım ve hayvancılık il müdürlüğünün faaliyetlerinde etkin rol alacağını bildirdi. 
Öğrencilerin tecrübe kazanması için üniversitedeki yemek menülerinin hazırlanmasında da görevalacağını belirten Alkan, öğrencilerin bilimsel veriler ışığında hem hijyenik hem de sağlıklı yemekler hazırlayacaklarını ifade etti. 
Alkan, öğrencilerin ayrıca üniversite bünyesinde açılacak küçük bir fırında ekmek üretmelerini sağlayacaklarını açıkladı. 
Panele konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beraat Özçelik ise, sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam için temel besin öğelerinin yanında ''Fonksiyonel gıda'' olarak adlandırılan besinlerin de alınması gerektiğini belirtti. 
Fonksiyonel gıdaların özellikle 2000'li yıllardan sonra önem kazandığına dikkat çeken Özçelik, modern dünyada insanların uzun yaşamak istediğini ancak daha da önemlisi sağlıklı yaşamak istediklerini dile getirdi. 
Piyasaların da fonksiyonel gıdalarla canlandığını ifade eden Özçelik, şunları kaydetti: 
'Tüketici temel besin öğelerinin dışında besinlere ilgi göstermeye başladı. İlk defa 1998'de Japonya'da fonksiyonel ürünler ortaya çıktı. Özel beslenme amaçlı gıdalar altında piyasaya çıkan bu ürünler zamanla Avrupa'ya yayıldı. İnsanlar daha çok hap şeklindeki ürünleri değil, besinlerinin içine katılan fonksiyonel gıdaları tercih ediyor. 2004'ten bu yana bu ürün pazarı yüzde 20 büyüdü. İlerleyen yıllarda daha da büyümesi bekleniyor.''''