Avrupa Haraketlilik Haftası Çorum’da çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor.

Çorum Belediyesi tarafından organize edilen kutlamalar çerçevesinde bugün “Küresel Isınma ve Egzoz Emisyonları İlişkisi” konulu konferans düzenlendi.

Buharaevler Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa Belediye Başkanı Zeki Gül, Başkan Yardımcısı Alper Zahir, daire müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferans öncesi bir konuşma yapan Belediye Başkanı Zeki Gül, 2002’den beri her yıl 16 - 22 Eylül tarihleri arasında kutlanan "Avrupa Hareketlilik Haftası" kapsamında, Türkiye’nin diğer şehirlerinde olduğu gibi Çorum’da da bazı etkinlikler yaptıklarını belirterek, “Geçtiğimiz Pazar günü Hareketlilik Haftasının başladığı ilk gün Klimalı Otobüs Duraklarımızda kitap okuma etkinliği yaptık. 17 Eylül Pazartesi günü Ziya Gökalp İlköğretim Okulu Trafik Parkurunda çocuklarımıza Genel Trafik ve Trafikte Yayalara Saygı eğitimi verildi. 

18 Eylül’de Engelli Eğitim Merkezimizde, engelli kardeşlerimizin trafikte karşı karşıya kaldığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla “Engel Olma, Destek Ol” sloganıyla bir program yaptık. 19 Eylül’de bisikletli çocuklar faaliyeti yaptık. Bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla gençlerimizle pedal çevirdik. Bisiklet sürdük. Dün Karbon monoksit salınımının çevreye verdiği zararlara dikkat çekmek amacıyla bu salonda bir konferansımız oldu. Çevre mühendislerimiz, araç trafiğinin ortaya çıkardığı olumsuz durumları gençlerimize anlattılar. Bugün ise Hareketlilik Haftasının amacına uygun olarak, dün yapılan eğitim faaliyetinin devamını yapıyoruz” dedi.

“AMACIMIZ HALKIMIZI BİLİNÇLENDİRMEK”

Avrupa Haraketlilik Haftası kapsamında düzenlenen etkinliklerdeki hedeflerinin halkı toplu taşımayı özendirme, bu konuda yeni neslin bilinçli bir şekilde yetişmesini sağlamak olduğunu kaydeden Gül, “Bu faaliyetlerin hepsi geleceğimizi şekillendirecek olan gençlerimizin, kendisine, ailesine, topluma, insanlığa faydalı olacak işler yapmasını, bu bilinci edinmesini teşvik etmek amacıyla yaptığımız faaliyetler. Yarın da haftanın son günü olduğu için otomobilsiz kent günü faaliyetimiz olacak. 15 Temmuz Hürriyet Meydanı ve Kentmeydanı arasındaki kısmı, trafiğe kapatacağız.

10 – 12 arası trafiğe kapattığımız caddemizde, vatandaşlarımızla birlikte önemli faaliyetlerimiz olacak.

Badminton, masa tenisi, uzak doğu sporları gibi branşlarda gösteri amaçlı sportif faaliyetlerimiz olacak. Engelli basketbol takımız bir gösteri sunacak. Bisiklet turlarımız olacak. Kısaca yarını, sportif faaliyetlerimizle her yaştan, her kesimden insanlarımızın katıldığı faaliyetlerle geçireceğiz” şeklinde konuştu.

“İLİMİZDE KAYITLI ARAÇ SAYISI 180 BİNE YAKLAŞTI”

Günümüzde motorlu araç odaklı ulaşım sistemlerinin şehirlerde neden olduğu sorunların artığını ifade eden Gül, konuşmasına şöyle devam etti:

“Hava kirliliği başta olmak üzere, hareketsiz yaşamın ortaya çıkardığı sağlık sorunları ile baş başa kalıyoruz. Bu sorunların önlemine yönelik tedbirleri şimdiden almak zorundayız.

İlimizde kayıtlı araç sayısı 180 bine yaklaştı. Bu sayıların artması elbette önemli ama ortaya istenmedik sonuçlar da çıkarabiliyor.

Biz Çorum Belediyesi olarak, olumsuz etkinleri en aza indirmek için vatandaşlarımızı toplu taşıma araçlarına yönlendirmek istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bisiklet kullanımının teşvik edilmesi gerektiği konusunda söyledikleri çok önemli.

Sayın Cumhurbaşkanımız; ‘Toplumun her kesimini hareketli bir yaşam için teşvik edecek kampanyalar yürütmememiz gerektiğini söylemişti. Yine bu konuda; sadece merkezi yönetimin değil, yerel yönetimlerin de elini taşın altına koyması büyük önem arz ediyor demişti. Biz de Çorum Belediyesi olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu talimatını yerine getirmek, hareketli bir hayatı teşvik etmek amacıyla bu çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan; milletimizin önüne, büyük hedefler koydu. 2023 hedeflerini koydu. 2053 hedeflerini koydu. 2071 hedeflerini koydu. Bu hedefler durduk yere konulan hedefler değil. Bu hedeflerle varılmak istenen noktayı iyi anlamamız lazım. Ülke olarak, şehirler olarak, vatandaşlar olarak, millet olarak; sağlıklı bir gelecek için bu hedefleri yerine getirecek nesiller yetiştirmek zorundayız. İnşallah bu faaliyetlerle, bu bilinçlendirme çalışmalarıyla daha güzel bir gelecek, gençlerimizi bekliyor. Gelecek nesillerimizi bekliyor. Yapılan çalışmaların hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Başkan Gül’ün konuşmasının ardından Çorum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan Çevre Mühendisi Mesut Osman Turan tarafından katılımcılara Küresel Isınma ve Egzoz Emisyonları İlişkisi hakkında slayt eşliğinde bilgiler verildi.