Çorum Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi programına 2014-2015 eğitim-öğretim yılında başlayan ilk öğrenciler, birinci yıllarını teknik geziler ve eğitim seminerleriyle tamamladı.
Havacılık sektöründe ihtiyaç duyulan teknik bilgi ve beceriye sahip, mesleğin gerektirdiği yabancı dili bilen, bilgisayar kullanabilen, analitik düşünme ve problem çözme becerilerini kazanmış, dünyadaki ve Türkiye’deki havacılık sektöründeki değişim ve yenilikleri hızlı bir şekilde takip eden, hayat boyu öğrenme ilkesini benimsemiş, orta kademe yöneticilik özelliklerine sahip nitelikli insan gücünü yetiştirme amacıyla açılan programda; öğrenciler iki dönemde toplam 18 dersi tamamladı.
Derslerin yanı sıra öğrenciler düzenlenen havaalanı teknik gezilerle bilgilerini öğrendikleri iş, işlem ve ekipmanları yerinde inceleme şansı buldu. Ayrıca sektör temsilcileriyle buluşmalarına olanak sağlayan seminer ve eğitim programlarıyla da sektörel bakış açılarını geliştirdi.
Bilet satış işlemleri, yolcu trafik işlemleri, kargo ve uçak yük-denge analizleriyle tüm apron-ramp hizmetlerinin koordinesi ve uçuş operasyonun gerekliliği ile ilgili işleri planlayıp yürütecek elemanların yetiştirileceği program öğrencileri, bilet satış işlemlerini yerinde görerek öğrenebilmeleri için haftada iki gün dönüşümlü olarak Çavuşoğlu Turizm Seyahat Acentesine giderek yerinde eğitim aldılar.
Düzenlenen Amasya Merzifon Havalimanı teknik gezisiyle havalimanı iş, işlem ve ekipmanlarını yerinde görerek havalimanı yönetimi ve personelinden bilgi alan öğrenciler, check-in işlemlerini izlemekten acil müdahale ekipmanlarını incelemeye kadar havalimanı ve yer hizmetleri işlemleriyle tanıştı. Başarılı ve son derece faydalı olan bu geziyi pekiştirmek ve bu havalimanında incelemeye imkân bulunmayan iş ve ekipmanları da görebilmeleri için bölgemizdeki daha büyük ve daha aktif olan Samsun Çarşamba Havalimanı’na da teknik gezi düzenlendi.
Teknik geziler ve yerinde eğitimlerin yanında öğrenciler, hem sektör temsilcileriyle buluşmaları hem de istihdâm edilmelerini kolaylaştıracak sertifikaları edinmeleri için seminer ve eğitimler düzenlendi.
Amasya Merzifon Havalimanı Müdürü İbrahim Çıldır’ı ağırlayan program öğrencileri, hem havacılık tarihini hem de bir Kamu İktisadi Teşebbüsü olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün tarihini ve faaliyetlerini Çıldır’dan dinleme şansı buldu.
Ülkemizde sivil havacılık sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesi görevini üstlenen Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde Teknik Denetçi görevini yürüten M. Salih Yalçın ve Süleyman Yeşilyurt tarafından “Havaalanları yer hizmetlerine giriş” ve “Temsil, gözetim ve yönetim” konularında eğitim ve sertifikalar verildi.
Bu eğitim ve teknik gezi faaliyetleriyle birinci yılını tamamlayan öğrenciler, yaz tatillerini de stajla değerlendirecek.
İstanbul, Ankara, Antalya, Trabzon, Samsun ve Bodrum havalimanlarında hizmet veren yer hizmetleri firmalarında 30 iş günü staj görecek olan öğrenciler, 14 Eylül 2015 tarihinde ikinci yılın derslerine başlayacaklar.