Eğitim-İş Çorum İl Temsilcisi Duran İrdeli, "Öğretmen örgütçülüğünün efsanevi lideri Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı, Cumhuriyet devrimlerinin yılmaz savunucusu, köy edebiyatının temsilcisi Fakir Baykurt’u, ölümünün 13 yılında sevgi ve saygıyla anıyoruz" dedi.
Eğitim-İş Çorum İl Temsilcisi Duran İrdeli, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı Fakir Baykurt’un 13. ölüm yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. İrdeli, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
1968 yılında “Devrimci Eğitim Şurası”nı toplayarak Türkiye’nin eğitim sorunlarına yönelik köklü çözüm önerilerinin tartışılmasını sağlamıştır. Bu toplantı günü TÖS Genel Başkanı olarak Anıtkabir’i ziyaret ederek anıt defterine şunları yazmıştır:
“Türkiye’nin öğretmenleri bugün ”Devrimci Eğitim Şurası”nı topladılar. Ülkemizin pek çok işi gibi hala eğitim de çıkmaz içindedir. Senin gösterdiğin mutlu amaçlardan çok uzaklarda bocalıyoruz. Borçlu, yoksul ve geri kalmış olarak yabancılardan fayda umuyoruz. Biz öğretmenler buna asla razı değiliz. Bugün çocuk ana babaları şuramıza yolladıkları bir telde, “Fakirlere uygun yol bulun.” diye konuşuyorlar. Bu yol senin devrimci yolundur, senin ışıklı yolundayız. Devrimci çıkar yollar bulup, görevimizi yapacağız. Sana saygılar…” diyerek, sendikal hareketin hangi çizgide olması gerektiğine vurgu yapmıştır.
Günümüz sendikal hareketinin Fakir Baykurt’tan daha öğrenecek çok şeyi olduğuna inanıyoruz.
Eğitim-İş olarak, TÖS’ün tarihsel mirasına sahip çıkarak, sendikal mücadeleyi hak ettiği yere getirme kararlılığımızı ifade ediyor, Fakir Baykurt’u ölümünün 13. yıldönümünde, saygı ve sevgiyle anıyoruz.