Eğitim-Sen Çorum Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Öztürk, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenleri, öğrencileri ve aileleri huzursuz eden, mağdur bırakan norm kadro uygulamasından vazgeçmesini istedi.
Eğitim-Sen Çorum Şube yönetimi, Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin’i makamında ziyaret ederek, eğitimde yaşanan sorunları iletti. 
Ziyaret sırasında konuşan Şube Başkanı Mehmet Öztürk, norm kadro atamalarının hem öğretmenleri, hem öğrencileri, hem de aileleri mağdur ettiğini, yaşamı alt-üst ettiğini belirterek, Bakanlığın artık bu uygulamadan vazgeçmesini istedi. Norm kadro uygulamasının çöktüğünü ve artık uygulanamaz hale geldiğini söyleyen Öztürk, 70 bin öğretmenin norm fazlası olduğuna dikkati çekti. 
Öztürk, Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin’e hitaben şu açıklamayı yaptı: 
“İlimizde 4+4+4 Eğitim Yasası doğrultusunda kademeli geçişin 2012-2013 öğretim yılında uygulanmasına başlaması sonucunda okullarda Eylül ayı itibariyle öğretmenler norm fazlalığı durumuna düşmüş ve görevlendirilmeler yapılarak mağdur edilmişti. Norm fazlalıklarının eritilmesine yönelik ‘Yan Alana Geçme’ uygulamasına gidilerek gelecek kaygısına düşen öğretmenler alan değiştirmek zorunda bırakılmıştı. Alan değişikliği sonucu boşalan açık normlara görevlendirmeler yapılarak öğretmenlerin bir kez daha yerleri değiştirilmişti. Kasım ayı sonunda başlayan süreç itibariyle Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Anadolu Liseleri öğretmenlerinin atamaları 10/12/2012 itibariyle yapılmış ilişiklerinin ilk yarıyılın tamamlanmasından sonra kesileceği açıklanmıştı. Müdürlüğünüz alalecele henüz bu süreci tamamlamadan okullara norm kadro fazlası öğretmenlerin ataması konulu yazısını göndermiştir. Bu uygulamanın öğretim yılı başından beri en az 3 defa yer değiştirmek zorunda kalan norm fazlası durumuna düşürülmüş öğretmenlerin ve öğretmen değiştirmek zorunda kalan öğrencilerin bir defa daha mağduriyetlerine yol açacağı açıktır. Eğitim öğretim yılı ortasında böyle bir uygulamanın her ne kadar norm kadro yönetmeliğine uygunluğu vurgulanıyorsa da fiiliyatta son derece yanlış ve mağduriyetlere neden olacağı açıkça görülmektedir. Ayrıca 4+4+4 kademeli geçiş uygulamasının sürecininim henüz başında olduğumuz ve 3 yıl daha devam edeceği düşünüldüğünde her yıl norm kadro fazlalığı mağduriyetinin artarak ve hizmet puanı yüksek olanların bu duruma düşürülerek devam edeceği çok açıktır.
Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı 18.10.2012 tarih ve 127202 sayılı yazıları ile “Norm Kadro Fazlası Öğretmenlerin Ataması” ile okullara yazı gönderilip Norm Fazlası öğretmenlerin 41. maddesi gereği başvuruları yapılıp atamalarının yapılacağı belirtilmektedir. Yapılacak res’en atama yeni haksızlıkları ve eşitsizleri doğuracaktır. Bu anlamda yapılacak atamalar hukuksuzdur. Çünkü her yıl sıraya girerek atama bekleyen yüzlerce öğretmene haksızlığa uğratacaktır.  Norm açıklarına ancak görevlendirme yapılabilir.  Şu an günümüzde başlı başına sorun olan Norm Kadro Yönetmeliği birçok öğretmen arkadaşımızı mağdur edilmişken, yanlış, zamansız, hukuksuz norm hesaplamaları ile yeni sorunlar ve hukuki durumlar yaratmaktadır. Örneğin Cumhuriyet Lisesinde şu an 42 saat fizik dersi normu varken Eylül ayı norm güncellemelerine göre 53 saat gösterilerek norm sayısı 3’e çıkarılmıştır. 
75. Yıl Sağlık Meslek Lisesinde Eylül ayında norm fazlası olmadığı halde Aralık ayında 7 öğretmenin norm fazlalığına düşürülmesi ironik bir örnektir. 
Bütün bu yaşananlar mevcut norm kadro yönetmeliğinin ihtiyacı karşılamadığını, zamanlama olarak ders yılı içinde öğretmenleri ve öğrencilerin mağduriyetine yol açtığı, dengeli, eşit ve adil bir dağılım gerçekleştiremediği, keyfiyete izin verdiği görülmektedir.
Norm kadro mevzuatında eski ve yeni mevzuat birbirine girmiş, bu kaosu yaratan MEB yaşanan kaosu uygulamalarıyla daha da derinleştirmiştir. Mevcut norm kadro uygulamasına göre, norm fazlası olan öğretmenlerin ya eğitim bölgelerinde, ilçede, ilde veya il dışı atamalar kabul etmesi ya da ücretsiz izne ayrılmaya zorlanması kesinlikle kabul edilemez bir durumdur.   
Son olarak 4+4+4 sisteminin uygulanması sonrasında görüldüğü gibi, bugüne kadar defalarca değiştirilen ve on binlerce öğretmeni mağdur eden norm kadro sistemi artık resmen çökmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı çöken norm kadro uygulamasının enkazı altında kalan öğretmenlerin sorunlarını çözmelidir. Buradan Milli Eğitim Bakanlığı’na son kez sesleniyor, norm fazlası durumundaki öğretmenlerin 4+4+4 sürgünleri başta olmak üzere, bugüne kadar yaşanan mağduriyetlere birlikte çözüm üretmeye çağırıyoruz.”

ATAMA SİSTEMİNDE DÜZENLEME GEREKLİ
Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin ise atama konusundaki mevzuatların değişmesi, personel atama sisteminde düzenleme yapılması gerektiğini kabul ettiklerini, bu düzenlemenin şart olduğunu anlatarak, “bizler bakanlığı temsil eden bir müdürlük olarak mevzuatları uygulamak, Bakanlığın talimatlarına uygun hareket etmek zorundayız. Kendi başımıza bir politika geliştiremeyiz” dedi. 
Bir tarafta atama bekleyen öğretmenler, bir yanda boş geçen dersler varken, norm kadro düzenlemesinin bu boşluğu doldurmak, bir düzen getirmek amacıyla uygulamaya konulduğunu anlatan Aytekin Girgin, “bizim bakış açımız mağduriyet yaratmamak. Hem öğretmeni, hem öğrenciyi üzmeyecek, hem de eğitim sistemini aksatmayacak, haksızlığa meydan vermeyecek şekilde atamalar yapmaya çalışıyoruz. Mağduriyet illa ki olacaktır ancak en az mağduriyetle işi kurtarmaya çalışıyoruz. İsteğe bağlı atamalarda fazla sorun çıkmıyor, sorun re’sen atamalarda… Bakanlıktan da yeni bir atama sistemi konusunda beklentimiz var” şeklinde konuştu.
Girgin, bu sene ilk kez uygulanan 4+4+4 sistemine de adapte olmada fazla zorluk çekmediklerini, yeni sistemin Çorum’da başarıyla uygulandığını savundu.