Özgür Eğitim-Sen İl Başkanı Serdal Efe, son yıllarda ülkemizin içine girmiş olduğu özgürleşme süreci açısından bakıldığında eğitim sisteminin henüz ideolojik dogma ve baskılardan arındırılamadığını belirterek,  son çıkan kılık kıyafet yönetmeliğinin de eğitim sisteminin üzerine oturduğu mevcut zihniyet doğrultusunda hazırlandığını ileri sürdü.
Özgür Eğitim-Sen olarak bu baskı ve dayatmaya artık boyun eğmeyeceklerini vurgulayan Serdal Efe, “bu konunun kamuoyunda tartışılmasına zemin hazırlamak için, Sendikamız Genel Merkezinin bu yönde almış olduğu karar gereği, 24/12/2012 tarihinden başlayarak,  Pazartesi günleri kılık kıyafet dayatmasını protesto etmek amacıyla, okullara serbest kıyafetler giyerek gideceğiz, bize dayatılan üniformayı giymeyeceğiz. Başörtülü bayan arkadaşlarımızda o gün okullarda başlarını açmayacaklardır” dedi.
Yeni kılık ve kıyafet yönetmeliğinin belirli bir oranda kıyafet serbestisi içerse de konunun yine temel insan hakları ve özgürlükleri açısından ele alınmadığını savunan Efe, “Devletin mutlak belirleyiciliği temelinde bir esnekleşme yaşanmıştır. Meselenin temel insan hakları ve inanç özgürlüğü bağlamında ele alınıp yapılandırılmasıyla, var olan hakim, baskın ve dayatmacı zihniyetin biraz esnemesi muhakkak ki aynı şey değildir” ifadesini kullandı.
Serdal Efe, açıklamasında şöyle dedi:
“Kadın memurlara pantolon giyme serbestisi tanındığından beri kadın memurlar için üniforma kalkmıştır. Kadın memurlar gündelik kıyafetleriyle iş yerlerine gelebilmektedir. Ancak, kravat ve takım elbiseden oluşan erkek memur üniforması halen dayatılmaya devam etmektedir. Bu durum bir eşitsizliği de barındırmaktadır. Ayrıca başörtülü kadın memurların iş yerlerinde başlarını açmak zorunda bırakılmaları da diğer bir eşitsizlik örneğidir.
Okullar asimilasyon merkezleri olmaktan çıkartılmalıdır. Devletin; kılığıyla kıyafetiyle davranış ve düşünce yapısıyla memnun olacağı makbul vatandaş yetiştirme merkezi olmamalıdır. Okullar özgür düşüncenin, seçme hakkının tanındığı, bilgi, düşünce ve sosyal yaşamın gerektirdiği davranışların içselleştirildiği mekânlar haline dönüştürülmelidir.
Bu sebeple devletin kılık kıyafetlerimiz üzerinden kurmaya çalıştığı iktidar tahakkümüne vicdanen ve fikren hür öğretmenler olarak karşı çıkıyoruz. Öğretmenlerin; inanç, düşünce ve bedenen tutsaklaştırıldığı öğretim ortamlarından özgürlük adına bir kazanım elde edilemeyeceğini söylüyoruz.
Özgür Eğitim-Sen olarak bu baskı ve dayatmaya artık boyun eğmeyeceğiz. Bu konunun kamuoyunda tartışılmasına zemin hazırlamak için, Sendikamız Genel Merkezinin bu yönde almış olduğu karar gereği, 24/12/2012 tarihinden başlayarak,  Pazartesi günleri kılık kıyafet dayatmasını protesto etmek amacıyla, okullara serbest kıyafetler giyerek gideceğiz, bize dayatılan üniformayı giymeyeceğiz. Başörtülü bayan arkadaşlarımızda o gün okullarda başlarını açmayacaklardır”