Çorum İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan Tıbbi Aromatik Bitkileri Yetiştirme Projesi, birçok kurum ve kuruluşun desteği ile Dodurga İlçesinde hayata geçirilecek.
Sağlık dostu kapari bitkisiyle ön plana çıkan Dodurga, önümüzdeki yıllarda tıbbi ve aromatik bitkilerin merkezi haline getirilecek.
İl Genel Meclisi'nin bugünkü toplantısında; Dodurga İlçesi'nde Tıbbi Aromatik Bitkileri Yetiştirme Projesi hakkında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Çorum Yatırım Destek Ofisi İl Koordinatörü Özden Özgür Yalçın tarafından meclis üyelerine bilgi sunuldu.
Özden Özgür Yalçın, tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları, Anadolu’nun zenginliği, dünyada ve Türkiye’deki durum, Dodurga ilçesinin yapısı, kapari bitkisinin sağlığa olan faydaları ve kullanım alanları hakkında bilgi verdikten sonra Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesini anlattı.
Gelişmiş ülkelerin özellikle tedavide bitkisel kaynaklara yönelmiş durumda olduklarına dikkati çeken Yalçın, Anadolu'nun ise doğal bir ilaç fabrikası olduğunu vurguladı.
Yalçın, "Dünyada sadece ilaç sanayi için kullanılan tıbbi ve aromatik bitki ve pazarı 100 milyar dolardır. Tedavide kullanılan ilaçların önemli bir kısmını doğal kaynaklı ilaçlar oluşturmaktadır. Doğal kaynaklı ilaçların kullanım oranı gelişmiş ülkelerde %60, gelişmekte olan ülkelerde ise %4 civarındadır" dedi.
Yalçın, sunumunda özet olarak şu bilgileri verdi:
"Dünya nüfusunun yaklaşık % 80’i sağlığına kavuşmak için geleneksel tıbbı ve tıbbi bitkileri kullanmaktadır.
Bugün dünyada kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin sayısı Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 20.000 civarındadır. Bunlardan 4.000 drog yaygın bir şekilde kullanılırken halen dünyada 2.000, Batı Avrupa’da ise 500 kadar tıbbi bitkinin ticareti yapılmaktadır.
Son yıllarda, dünya bitkisel drog ticaret hacmi yıllık 18-20 milyar dolar civarında olup ileriki yıllarda daha da artması tahmin edilmektedir. Dünya uçucu yağ ihracat değeri ise 2014 yılında 5,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye’nin sektör ihracatı 2000 yılında 30.6 milyon dolardır. 2011 yılında sadece 249 milyon dolara ulaşmıştır.
Ülkemizde bu kadar bol miktarda hammadde olmasına karşın bunu işleyecek tesisin olmaması, bilimsel üretim ve işleme metotlarının olmayışı, AB standartlarında kurutma saklama depolama ve paketleme sistemlerinin yeterli olmayışı, kontrollü bitki toplama kriterlerine uyulmaması, vahşi toplama yapılması yüzünden türlerin hemen hepsi tehlike altındadır.
Bitkileri yetiştirmek yerine doğadan toplamakla ham madde temini ucuza gelse de ürün standardı sağlanamaz. İlaç aktif maddelerinin kalitesi ve standardı çok önemlidir.
Önceleri doğadan toplanan yüzlerce tıbbi-aromatik bitki, kültüre alınmaktadır.
Türkiye’de yalnızca 30 kadar tıbbi-aromatik bitkinin kültürü yapılmakta, toplam ekim alanı tarla bitkilerinin % 1’ini oluşturmaktadır.

BU YILKİ HEDEF 500.000 TIBBİ VE AROMATİK FİDE YETİŞTİRMEKTİR
Çorum ili Dodurga ilçesinde tıbbi ve aromatik bitkiler çiftliği kurulmuştur.
Hammadde ihtiyacı teminat altına alınmalıdır.
Tesisler düzenli çalıştırılmalıdır.
Kaliteli ve standart ürün elde edilmelidir.
Tıbbi amaçlı olarak da kullanıldıklarından, tarımları kontrollü olarak yapılmalıdır. Bu nedenle sertifikalı yetiştirilmeleri şarttır.
İçlerindeki etken madde miktarları ölçülmeli ve katkı maddesi olarak ne kadar konulacağı da belirlenmelidir.
Bu yılki hedef 500.000 tıbbi ve aromatik fide yetiştirmektir.
Bugün itibari ile 200.000 fide için tohumlama gerçekleştirilmiştir.
Mart ayı sonuna kadar 350.000 fide için tohumlama tamamlanacaktır.
Nisan ayı sonuna kadar ise 150.000 yeni bitki fidesi üretimi gerçekleştirilecektir.
Geçen yıl 5 ton tıbbi bitki üretimi sağlanmıştır.
2017 için çiftliğimize gelen resmi alım talebi ise halen 50 tonun üzerindedir.
Gelecek yıl için yatırımların şimdiden planlamasının zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
Sözleşmeli üretim çalışmaları da başlatılmıştır.

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİ GELİŞTİRME PROJESİ
Proje sahibi: Çorum İl Özel İdaresi
Proje ortakları : Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Hitit Üniversitesi, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, Çorum Eczacılar Odası, Çorum Ziraat Odası, Çorum Hatap Un Fabrikası, Çorum Yakomaz Turşuları, Dodurga HMC Naturel Ltd Şti, ABCS Gıda Kimya Makine San. Ltd. Şti (Çorum OSB), Naturoıl Gıda (Çorum OSB).
Proje tahmini bütçesi: 9.000.000 TL (KDV Dahil)
Eşfinans miktarı: 4.100.000 TL (% 45)
OKA'dan talep edilen: 4.900.000 TL (% 55)"