Çorum’un Dodurga ilçesinde, 120.000 m² alan üzerinde 3.035.000 TL yatırım ile üretime başlanan Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Tesisinde; Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Daire Başkanları Ercan Türktemel, Cengiz Budan ve İl Müdürü Orhan Sarı ile birlikte bir araya gelerek değerlendirmeler yapıldı.

Proje kapsamında kurulan tesis 2019 yılında ilk üretimini başarı ile yaparak ülke genelindeki Tıbbi ve Aromatik bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilerin fide ihtiyacını karşılamaktadır. Kamuya ait tesis modern teknoloji ile donatılmış, bölgenin ilk ve en büyük tıbbi aromatik fide üretim tesisidir.

Proje koordinatörü Burak Durna tesiste 2020 yılı için; lavanta, ada çayı, biberiye, kekik, oğul otu, fesleğen, sarı kantaron, tıbbi nane, Alman papatyası ve çiftçiler tarafından talep edilen diğer ürünler için de üretim yapılacağını belirtti.

İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı; Her bir fide üretim döneminde 2 milyon fide üretim kapasitesine sahip olan tesiste, 2020 yılı için üretim hedeflerinin 2 milyon adet fide yetiştirmek olduğunu söyledi.

120 dekar alan üzerine kurulu olan tesisin 2400 m² serası ve 600 m² kapalı alanıyla bölgede hatta ülkede Tıbbi Aromatik fide yetiştiriciliğinde, söz sahibi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belitti. Ayrıca tesis bölgedeki üreticilere örnek olarak Tıbbi ve Aromatik bitki yetiştiriciliğine teşvik ettiğini söyledi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından açılan Tıbbi ve Aromatik yetiştiriciliği eğitimlerinde de üreticilerin bu konu hakkında bilgilendirildiğini ve tesisteki uygulama alanları ile de üreticilerin desteklendiğini ifade etti.

Pazarlama konusunda sorun yaşanmadığını belirten Orhan Sarı ana hedeflerinin; her yıl ülkemize ithal olarak giren Tıbbi ve Aromatik fidelerin, İlçelerdeki tesisten karşılamak olduğunu ve kapasitenin arttırılarak ihracata yönelik gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikri Aktaş ise böyle bir işletmenin bölge için iyi bir yatırım olduğunu bakanlığın 44 ilde yürütmüş olduğu Itri ve Tıbbi Bitkileri Geliştirme Projesi kapsamında temin edilecek fideler için bu tesisten yararlanılması gerektiğini belirtti. Bakanlığın hedeflerine hizmet eden bu tesis ve benzeri işletmelere desteklerinin her zaman olacağını belirten Aktaş; bu tesisin hayata geçmesinde emeği geçen Çorum Valiliğine İl Tarım Müdürü Orhan Sarı’ ya ve Proje Koordinatörü Burak Durna’ya teşekkür etti.