Çorum İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu Başkanı İkram Şahin, Dodurga'nın birçok açıdan avantajlı bir ilçe olduğunu belirtti.

Şahin, "Dodurga ilçemizin kendisine has bitki örtüsü, işlenmemiş ham topraklarının varlığı ve Obruk Barajı’nın ilçeye olan yakınlığı ilimizdeki eko, agro, kırsal, av ve sağlık turizminin gelişmesi, diğer turizm gruplarına etki edebilmesi için önemli bir avantaja sahiptir" dedi.

İl Genel Meclisinin geçtiğimiz Temmuz ayı oturumlarında Turizm Komisyonuna havale ettiği "İlimizdeki tarihi ve turistik yerlerin tanıtılması, turizm paydaşları ile gündemde tutulmasını sağlamak amacı ile tur operatörleri, tur şirketleri ve turizm ile ilgilenenlerin dikkatlerini Dodurga İlçemize çekmek, Dodurga İlçemize gelecek turist artışına katkıda bulunmak amacıyla neler yapılabilir" şeklindeki araştırma önergesi sonuçlandı.

Turizm Komisyonu Başkanı İkram Şahin, komisyonun yaptığı çalışmalar ve hazırladıkları rapor hakkında bilgi verirken, açıklamasını görsel dokümanlarla da süsledi.

İkram Şahin, Dodurga'nın yapısı, tarihi ve doğal güzellikleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Komisyonumuzca yapılan çalışmalarda elde edilen bilgilere göre, bulunduğumuz yüzyılda küreselleşme olgusunun giderek hız kazanması, ülkeler arasındaki coğrafi sınırların kalkması, yatırımların uluslararasılaşması farklı kültürlere sahip milletlerin birbirlerini tanıması, kaynaşması, insanların dünyanın herhangi bir yerinde geçerli olan ortak dilleri kullanmaları ve kültür alışverişinde bulunmaları turizm sektörünün dünyanın en büyük sektörü olmakta olduğunu göstermektedir. Turizm sektöründe oldukça güçlü bir potansiyele sahip olan ülkemizin her il ve ilçesinde farklı turizm alanları oluşturula bilinmektedir. İlimiz bu anlamda tarih, doğa, kültür, sağlık vb. birçok alanda turizm sektörüne yenilenerek ve genişleyerek hizmet etmektedir.

İnsanlığın doğal beslenme alışkanlıklarına olan ilgisinin artması, yeryüzünün doğal kaynaklarının sürdürülebilirliğini koruyan, yerel halkların kalkınmasına destek olan, sosyal ve kültürel bütünlükleri koruyarak geliştiren eko, agro ve kırsal turizm alanlarının doğmasını sağlamıştır. Bu turizm çeşitlerinin varlığı zamanla doğal ve çevresel kaynakları gezmek, görmek ve içinde yaşamak isteyen ziyaretçi profilinin oluşmasına neden olmuştur. Ayrıca doğaya olan bu dönüş beslenmenin yanı sıra diğer alanlarda kullanılacak bitki türlerinin yetiştirilmesini gündeme getirerek talepler ve potansiyeller doğrultusunda çiftliklerin kurulmasını sağlamıştır. Bu çiftlikler bir ucu doğal kaynaklara dayanan sağlık turizmi içinde bir kaynak oluşturmaktadır. Özel olarak kendi doğal ortamında yetiştirilen bu bitkiler tıp, kozmetik ve temizlik gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Dodurga ilçemizin kendisine has bitki örtüsü, işlenmemiş ham topraklarının varlığı ve Obruk Barajı’nın ilçeye olan yakınlığı ilimizdeki eko, agro, kırsal, av ve sağlık turizminin gelişmesi, diğer turizm gruplarına etki edebilmesi için önemli bir avantaja sahiptir. Bu anlamda önemli bir adım olan “Dodurga Tıbbi Aromatik Bitki Projesi” ile bölgede bu amaçla yetiştirilen tüm bitkiler “İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası” na sahip olmuştur. Önemli bir ekonomik kaynak olan çalışmaların genişletilerek uygulanması ilçenin kalkınmasında büyük bir pay oluşturacaktır. İlçe için bir diğer kaynakta Obruk Barajıdır.

Baraj etrafına yapılması düşünülen A tipi mesire yeriyle birlikte tesisler, adventure park alanları (oryantiring, atv safari, köy kahvaltısı, surviver parkurları), balık avcılığı için alanlar, balık çiftliklerinin kurulması burayı yerli ve yabancı turistler için ilgi geçici hale dönüştürecektir. Bölgenin kendine has lezzetleri olan keşkek, un helvası, tarhana çorbası, toyga aşı, kuzu kebabı, yaprak sarması gibi yöresel yemeklerinin yanı sıra ilimiz için oldukça önemli bir ürün olan kaparinin sunulması, hücreleri yenileyici özelliğinin ön plana çıkarılarak farklı alanlarda kullanılması yeni bir sektörün oluşmasını sağlayacaktır.

İlçede bulunan tescilli kültür varlıkları; Kurbantepe Höyüğü, Mehmetdede Camii ve Hüssem Dede Türbesi sayılabilir."