Birçok madde üzerinde söz alarak konuşmalar yapan Sedat Genç, Başkan Aşgın’ın sık sık konuşmasına müdahale etmesine, mikrofonunu kapatmasına ve konuşmasını yarıda kesmesine tepki gösterdi.

Sedat Genç, “Çorum belediyesinin Gimhae ye katkısı maddi manevi olarak ne olacaktır? Yaşamış olduğumuz yüksek enflasyon ve derin yoksulluk döneminde tasarruf etmemiz gerekir iken, bu tür fuzuli harcamalar sizce mantıklı mıdır? Vicdanınız rahat mı?” diye sorarak, yurtdışı gezisine karşı çıktı.

Belediye Meclisi’nin yeni üyesi Sedat Genç, gündemde yer alan maddelerin bir çoğunda söz isteyince Başkan Aşgın tepki gösterdi. Zamanın kısıtlı olduğunu ve gündemde 19 maddenin bulunduğunu hatırlatan Aşgın, “Bizim zamanımız değerli kardeşim” dedi. Aşgın, Grup Başkanvekilleri ile yaptığı görüşmeyi hatırlatarak, “Tüm maddeleri detaylı bir şekilde istişare ettik. Tüm soruları cevapladık. Aranızda konuşun diye yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

İlk atışma belediyenin şirketi BELTUR’un sermaye artırımı talebini içeren gündem maddesinde yaşandı. CHP Meclis Üyesi Sedat Genç,  “Bu şirketler kendi öz kaynaklarıyla faaliyetlerini yürütemiyor mu? Neden sürekli sermaye artırımına ihtiyaç duyuluyor?” dedi.

Sedat Genç’in mecliste siyaset yaptığını belirten Başkan Aşgın ise “Bu şirketler hiçbir şekilde kar amacı gütmüyor. Şuan mesela ulaşımda bizim aylık 5-6 milyon lira ceza var. Siz, ‘Biz bu zararı karşılayabilecekken karşılamayın’ mı diyorsunuz? Yani biletler 20 lira mı olsun? Sizin söylediğiniz mantığa göre hareket etsek toplu ulaşımda bir bilet ücreti 25 lira olması lazım. Tıpkı birçok CHP’li belediyede olduğu gibi. Ama biz halkçı yaklaşımla o zararı kendimiz karşılayarak 9,75 liraya bilet satıyoruz. Sosyal tesislerimizde de aynı şekilde hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

İsmail Yağbat ise “Bu sadece fiyat politikasıyla alakalı değil. Tesisler şehrimize 4,5-5 yıldır hizmet veriyor. Bu tesislerimizde de büyük bir memnuniyet söz konusu. Halkımızın çok yoğun teveccühü var. Her mahalleye sosyal tesis isteniyor. Sizin bu taleplere hangi gerekçelerle karşı olduğunuzu biliyoruz. Kendi yemeyeceğimiz hiçbir şeyi vatandaşlarımıza ulaştırmıyoruz. Kapasiteleri artırmak zorundayız. Kaliteli ve uygun fiyata hizmet vermeyi sürdüreceğiz” dedi.

Sedat Genç, “Biz buna karşı değiliz ama sermayenin nereye harcandığını bilmek istiyoruz. CHP’li belediyelerdeki gibi şeffafça paylaşılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“GÜNEY KORE ZİYARETİNİN ÇORUM’A KATKISI NE OLACAK?”

Daha sonra Güney Kore’de bulundan kardeş şehir Gimhae’ye yapılacak ziyaret için verilecek yetkinin görüşüldüğü gündem maddesinde bir atışma daha yaşandı.

Sedat Genç, “Kardeş şehir olan Gimhae şehrinin Çorum’a ne katkısı olacaktır. Yaşamış olduğumuz bu enflasyonist ortamda tasarruf etmemiz gerekirken bu harcamalar doğru mu? Bunun maliyeti nedir?” diye sordu.

Halil İbrahim Aşgın da; “Bir yandan şehrin tanıtımını yapın, kente kimse gelmiyor diyorsunuz, ondan sonra da böyle bu tür güzel bir iş yapınca böyle diyorsunuz. Sabredemedim yahu. Zamanımız kısıtlı. Grup başkanımızın bilgisi dahilinde mi bu konuşma yapılıyor bilmiyorum” ifadesini kullandı.

Sedat Genç, “Başkanım dinleyecekseniz konuşayım. Dinlemeyecekseniz konuşmayalım o zaman” şeklindeki çıkışına Aşgın, “Dinleyeyim kardeşim ama 19 tane maddemiz var. Her şey siyaset değil yahu. Burada siyaset yapmaya çalışıyorsun. Ben nasıl tanıtacağım Çorum’u?” diye cevap verdi.

Sedat Genç de “Aklımıza takılan soruları sormayalım mı başkanım?” diye sorunda, Aşgın’ın cevabı: “Ben senin dükkanına uğrarım, anlatırım” oldu.

Konuşmasına devam eden Sedat Genç, “Sayın başkan istemiş olduğunuz yurt dışı seyahat izninin belediyemize ve Çorum halkına maliyetini hesapladınız mı? Kardeş şehir olan Güney Kore Gimhae şehrinin Çorum’a ne katkısı olacaktır? Çorum belediyesinin Gimhae ye katkısı maddi manevi olarak ne olacaktır? Yaşamış olduğumuz yüksek enflasyon ve derin yoksulluk döneminde tasarruf etmemiz gerekir iken, bu tür fuzuli harcamalar sizce mantıklı mıdır? Ayrıca; Velev ki Güney Kore’den Çorum’a hatırı sayılır derecede turist ve yurt dışı sermaye akışı olacak; bu duruma hazırlık yapılmış mıdır? Daha  Çorum’dan Boğazkale‘ye Hattuşaş‘a ve Alacahöyük‘e bir otobüs bile kaldırıp gelen turistlerin taşıma ihtiyaçlarını karşılayamaz iken, sizin keyfi olarak maliyeti kişi başı en az 150 200.000 olan bir seyahate çıkmanız Çorum halkının parasını çarçur etmektir. Haklı bir talep değildir. Çorum’u yönetmemiz için bize oy veren, vermeyen tüm hemşerilerimiz için, bu seyahatinize razı değiliz. Sizin bu müsriflikten vicdanınız rahat mı?” dedi.

Halil İbrahim Aşgın, “Hem bana rakam soruyorsun hem de rakam söylüyorsun. Bana soruyorsan neden rakam veriyorsun. Samimi olsan bana sorarsın ben de cevap veririm sana. Böyle bir usul yok yahu” diye konuştu.

Sedat Genç ise “Bu seyahate razı değiliz” ifadesini kullandı.

BALIK LOKANTASI GÖNDERİSİNE “İSTAKOZ” HATIRLATMASI

Cumhur İttifakı Belediye Meclis Üyesi Bilal Selman Özünel de konunun iki noktadan değerlendirilmesi gerektiğini belirterek CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İngiltere Büyükelçisi ile yediği yemeğe atıfta bulundu, “Bir İngiliz Büyükelçi ile balık lokantasında yenecek yemekten daha az maliyetli olacağına eminim” dedi.

Özünel’in bu sözleri sonrası CHP sıralarında sesler yükseldi, tepki gösterildi. Mikrofonları kapatan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Söz vermiyorum kimseye” diye konuştu.

Araya giren Sedat Genç, “istakoz yemekten de mi ucuza malolur” diye sordu.

CHP sıralarına dönen Başkan Aşgın, “Siz siyaset yaparsanız işte böyle olur” ifadelerini kullandı.

Vaktin kısıtlı olduğuna dikkat çeken Aşgın, “Genç arkadaşımızın hevesini anlıyorum kıymetli kardeşimizin ama vaktimiz kıymetli bizim ya” şeklinde konuştu.

“ARKADAŞI SÖZCÜ MÜ SEÇTİNİZ?”

Hikmet Çetin: Ülkemizin tüm sorunlarını kolayca çözmenin yolu AK Parti ile CHP ittifakından geçer Hikmet Çetin: Ülkemizin tüm sorunlarını kolayca çözmenin yolu AK Parti ile CHP ittifakından geçer

Bir sonraki atışma Çorum Belediyesine ait iş yerlerinin 10 yıla kadar kiraya verilebilmesi için belediye başkanı ve encümenine yetki verilmesi konusunda yaşandı.

Yine gündemle ilgili söz alan CHP’li Sedat Genç, iş yerlerinin neden 10 yıla kadar kiraya verildiğini sordu.

Bunun üzerine Başkan Aşgın da Grup Başkanvekilleri ile toplantı öncesinde bir görüşme yaptığını hatırlatarak, “Arkadaşı sözcü mü seçtiniz? Sabah saat 9.00’dan 11.30’a kadar grup başkanlarımızla bir toplantı yaptık. Tüm maddeleri detaylı bir şekilde istişare ettik. Tüm soruları cevapladık. Bunu aranızda konuşun diye yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Araya giren CHP Grup Başkanvekili Aslan Kaya ise “Arkadaşımız benim size sorduğum sorudan farklı bir soru sormadı başkanım” dedi.

Bunun üzerine Başkan Aşgın, Hitit Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak görev yaptığı günleri anımsattı, neden böyle bir karar aldıklarını tek tek anlattı.

Ayrıca Aşgın, söz konusu gündem maddesindeki ibarenin “10 yıl” olmadığını “10 yıla kadar” ibaresinin yer aldığını söyledi.

Sedat Genç, muhtarlara verilecek destekle ilgili söz almayı da ihmal etmedi. 15 mahalle muhtarlığına 15 bilgisayar, taziye çadırı, çay seti ve yeteri kadar masa ile sandalye alımını içeren gündem maddesinde “yeteri kadar” ifadesine takılan CHP’li Genç, “Benim buradaki itirazım yeteri kadar masa ve sandalye ne demektir?” diye konuştu.

Başkan Aşgın ise “15 adet hepsini kapsıyor. Orada yeterince ifadesi gayet açık. Muhtarlarımız ne kadar istiyorsa. Onlara sonsuz güvenimiz var. muhtarlarımız ne kadar diyorsa o kadar. Başka var mı kardeşim, vallahi varsa vebali boynuna” ifadelerini kullandı.

Editör: Merve Kayış