Türk Dil Kurumu'nun kuruluşundan bu yana yürüttüğü en önemli etkinliklerden biri olan dil kurultaylarının sekizincisi bu yıl 25-28 Eylül 2013 günlerinde Arnavutluk’ta gerçekleştirildi.
Dünya genelindeki üniversitelerde görev yapan yüzlerce bilim adamının katılarak bildiri sunduğu kurultaya Türkiye’de bir ilk olarak Osmancıklı sınıf öğretmeni Ümit Çiftbaş katıldı.
Dünyadaki Türk dili araştırmalarında çok önemli bir yeri olan, ilki 1932 yılında yapılan ve uluslararası bilim çevrelerince kurumsallaşmış bilimsel toplantı olarak kabul edilen etkinliğe Türkiye’den biri sınıf öğretmeni olmak üzere 45 bilim adamı katıldı.
Bilkent Üniversitesi ve Tiran Üniversitesi ile ortaklaşa Arnavutluk Tiran Üniversitesi’nde düzenlenen 8. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı’na Profösör, Rektör, Türkologlar’ın yanı sıra bir ilköğretim okulu öğretmeni olarak Çorum'un Osmancık İlçesi'ne bağlı Yaylabaşı Köyünde görev yapan sınıf öğretmeni Ümit Çiftbaş katılarak bir ilke imza atmış oldu.
Bilimsel nitelikli, geniş katılımlı uluslararası bir etkinlik olan, Türk dili ile ilgili gelişmeleri görüşmek, yeni tespitleri tartışmak amacıyla gerçekleştirilen 8. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı’na katılan Osmancıklı sınıf öğretmeni Ümit Çiftbaş hazırladığı “Türkçenin yeterince doğru konuşulmadığı yerlerde, Türkçe öğretimi” konulu sunumu katılımcılara sundu.

Tarihsel önemi kadar dünya Türklük bilimi (Türkoloji) araştırmaları alanındaki en ciddi ve geniş katılımlı bilimsel toplantı olan 8. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı’na hazırladığı sunumuyla katılan Osmancıklı hemşerimiz Ümit Çiftbaş’a başarı belgesini ve plaketini  Türkiye Cumhuriyeti Arnavutluk Tiran Büyükelçisi Hasan Sevilir Aşan verdi.(İlkay Yorulmaz)