Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nın kendi elektrik enerjisini üretmek amacıyla geliştirdiği Güneş Enerjisi Santrali Projesi, kurulum sürecinin tamamlanmasının ardından üretime başladı. Çorum’da ilkler arasında yer alan proje, ayrıca Türkiye genelindeki 365 oda ve borsa arasında da hayata geçirilen ilk proje olma özelliği taşıyor. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında desteklenen projenin toplam bütçesi 940 bin 294 TL olarak açıklandı. Projenin yüzde 75’i olan 705 bin 221,10 TL’si OKA tarafından finanse edildi.

Güneş enerjisi santralinde anlık ortalama 233 kw/h enerji üretilebiliyor. Böylece TSO’nun yeni hizmet binası ile Fuar ve Sergi Kompleksi’nin toplam enerji ihtiyacını karşıladığı gibi, üretim fazlasını da Ulusal Dolaşım Ağı’na dahil edilecek.
Güneş enerjisi santralinde anlık ortalama 233 kw/h enerji üretilmesinin planlandığını belirten TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında desteklenen projenin toplam bütçesinin 940 bin 294 TL olduğunu, bunun yüzde 75’inin OKA tarafından finanse edildiğini belirtti.
Günümüzde enerjiye olan ihtiyacın artması, enerjiyi stratejik öneme sahip bir konu haline getirdiğine dikkat çeken Başaranhıncal, “Ülkemizin çözüm bekleyen en büyük sorunlarından bir tanesi olan cari açığın da, büyük oranda enerji ithalatından kaynaklandığı bilinmektedir. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak anlamında ulusal bazda bir takım adımlar atılsa da, henüz istenilen seviyeye gelinememiştir. Buradan hareketle hayata geçirdiğimiz güneş enerjisi santrali projemiz, başarıyla tamamlanmış olup, üretime başlamıştır. Fuar kompleksinin çatısında, yaklaşık 2500 metrekarelik alana kurulan güneş enerjisi santralinin geri dönüş süresi, toplam bütçesi üzerinden hesaplandığında ortalama 10 yıl olarak değerlendirilmektedir. Ancak söz konusu santral, yüzde 75 oranında OKA’dan hibe desteği ile hayata geçirilmesi nedeniyle olup, yüzde 25’i TSO tarafından finanse edildi. Dolayısıyla güneş enerjisi santrali projesinin geri dönüş süresi, ortalama 2,5 yıl olarak öngörülüyor.

İlimizde diğer kamu ya da özel kurum ve kuruluşların bu tür yatırımlarla kendi elektrik enerjilerini karşılamalarını, bunun yanı sıra ilimizin bölgemizde, bölgemizin ülke genelinde ve ülkemizin de bölgesinde elektrik üretim payının yükselmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum. Projenin Türkiye enerji üretimine cüzi de olsa bir katkı sağlayacağına olan inancımızla, proje uygulama sürecinin ardından enerji üretiminin başladığını kamuoyuna duyururuz” dedi.