Çorum'da bulunan muhtar adayları Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK)broşür afiş yasağını eleştirdi.

Turgut Özal Belediye Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Bakırcılar ve Kalaycılar Odası Başkanı Sedat Ek ve Çorum’daki muhtar adayları katıldı.

Toplantı da muhtar adayları adına bir konuşması yapan Ulu kavak Mahallesi Muhtar Adayı Fatih Yücel, Yüksek Seçim Kurulu’nun almış olduğu kararla muhtar adaylarının pankart, döviz, afiş ve benzeri reklamların asımını yasakladığını, asılı olan pankart, döviz ve afişlerin kaldırılmasını, kaldırılmaması durumunda da seçim kanununa muhalefetten işlem yapılacağını bildirdiğini anlatarak, “ Ayrıca bu tarihlerde caddelere, işyerlerine, balkonlara, bilboardlara, apartmanlara, aydınlatma direklerine, araçlara vb. halkın görebileceği yerlere afiş asılmasının yasak olduğunu, muhtar adaylarının sadece el ilanı dağıtabileceklerini yine aynı yasak kararında belirtmiştir.

Şimdi soruyorum sizlere! YSK’nın almış olduğu bu kararın mantıklı bir tarafı varmıdır? Aynı tarihte yapılacak olan yerel yönetim seçimlerinde belediye başkan adaylarının billboardlarda, otobüslerin arkasında kendilerini tanıtıcı nitelikte reklam yapmalarına yasak yok muhtar adaylarına var. İkisi de halkın oyuyla göreve gelen kişiler. Dolayısıyla burada bir adaletsizlik söz konusu. Zira muhtarın partisi yok ve halkla iç içe. Bu kararda amaç eğer kağıt israfının önüne geçmek ise el ilanına niçin izin veriliyor. Yok eğer çevre kirliliği ile alakalı ise el ilanları afişlerden daha çok çevreyi kirletiyor. İşin en can alıcı kısmı ise halkın görebileceği yerlere asılmasının yasak olduğu. O zaman halk göremeyecekse muhtar adayı kendisini nasıl tanıtacak seçmenine. Burada ayrıca demokratik seçimlere aykırı bir durumda ortaya çıkıyor. Görevde olan muhtarlar seçmen tarafından tanındığından dolayı bu yarışa 1 0 galip başlıyorlar” dedi.

İkinci bir hususunda esnafın ekonominin sıkıntılı olduğu bu dönemde can suyu gibi gelecek bu seçimi beklerken maalesef YSK’nın almış olduğu bu yasak kararıyla hayal kırıklığına uğradığını ifade eden Yücel, “Zira esnafımız dört gözle seçimleri beklerken malzemeleri tedarik ettiler, bu işle alakalı hammadde teminine gittiler. Tam da iş yapmayı umarken böyle bir yasak kararı esnaf kardeşlerimizin mağduriyetine sebebiyet verdi. YSK’dan beklentimiz bu yasak kararının tekrar gözden geçirilmesidir.

YSK’ dan ayrıca muhtarlık seçimlerinde de birleşik oy pusulası talebimiz vardır. Sayın cumhurbaşkanımız bile muhtarlara ayrı bir önem verirken eski geleneklere göre muhtarlık seçimlerinin hala yeni Türkiye’de devam ettirilmesi de bizce yanlıştır. Deste deste kağıtların bastırılması, sandıklardan kağıtların usulsüzce kaldırılması da demokratik bir seçime yakışmayan hallerdendir. Bizim önerimiz muhtar adayı olacak kişinin YSK ya başvuru yapması ve isimlerin birleşik oy pusulalarında görülerek ona göre halkımızın oyunu kullanmasından yanadır” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından hep birlikte fotoğraf çekinen muhtar adayları YSK’nın kararını eleştirdi.