İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mehmet Tatlısu, Çorum’da iklim ve toprak yapısı bakımından meyveciliğe uygun bir coğrafyada bulunmadığını kaydederek, “Genel itibari ile meyvecilik ekonomik önemi bulunmayan, aile içi tüketime yönelik yapılmaktadır” dedi.

Tarım ve Hayvancılık Komisyonuna Çorum’da meyveciliğin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar neler olduğunu, ne gibi destekler verildiği hakkında bir rapor hazırladı.

Raporu meclis üyelerinin bilgisine sunan Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mehmet Tatlısu, kent merkez de birkaç tane kapama meyve bahçesi olduğunu ifade ederek, “Merkez ve obruk kenarlarında da yoğun kiraz yetiştiriciliği yapılmaktadır” dedi.

Mehmet Tatlısu, konuşmasının devamında ilçelerde yapılan meyvecilik hakkında şu bilgileri verdi;

“İskilip İlçemizde bağcılık ön plana çıkmaktadır. Üretilen ürün sofralık ve olukluktur. İlçemize İl Özel İdaresi tarafından yapılan 20 dönümlük meyve kapama bahçesi olup ekonomiye katkı sağlamaktadır. İlçemizde yeni tescillenen ürün ise yivlik 77 ceviz ağacı ile çıkmaya hazırlanmaktadır. İlçemizde 307 bin ceviz ağacı ile üretim yapılmaktadır. Ayrıca çilekçilik yapılmaktadır.

Alaca İlçemizde İl Özel İdaresi tarafından yapılan meyve kapama bahçesi bulunmaktadır. Ekonomik anlamda katkı payı yoktur. İlçemiz de geç donlar oluştuğundan meyveciliğe uygun değildir. Sadece bireysel yapılmaktadır.

Bayat İlçemizde sadece bireysel meyvecilik vardır. Kapama bahçesi yoktur.

Mecitözü İlçemiz hakkında İlçe Tarım Müdürlüğü aranıp bilgi alınamamıştır.

Oğuzlar İlçemizde cevizcilik ön plana çıkmaktadır. Oğuzlar 77 adı ile Türkiye iç ve dünya piyasasında ilgi görmektedir. İlçemizde 11 bin dekar da üretim yapılmaktadır. Üretim yıllara göre 1000 veya 1500 tonlar arasında değişmektedir. İlçemizde ceviz haricinde meyvecilik bireysel ihtiyaca karşı yapılmaktadır.

Boğazkale İlçemizde sadece 2 adet kapama meyve bahçesi bulunmaktadır. 6’şar dönümlük bahçelerdir.

Dodurga İlçemizde İl Özel İdaresi tarafından yapılan limon ayva kapama bahçesi bulunmaktadır. Köylerinde ise ceviz bahçeleri 37 bin ağaç ile üretim yapmaktadır. Yıllara göre üretim 500 ton civarlarında bulunmaktadır.ayrıca çilekçilikte yapılmaktadır.

Laçin İlçemizde kapama bahçeleri kızılca armudu kiraz bahçeleri bulunmaktadır. İlçemizin en önemli özelliği ürünlerin erken olup erken piyasaya sürülmesidir.

Uğurludağ İlçemizde meyvecilik ön plandadır. Bireysel meyvecilik yapılmaktadır. 15-20 dönümlük bağcılık yapılmakta ve olukluktur.

Osmancık İlçemizde ekonomik anlamda meyveciliğin gelişmesi için çok fazla çalışmalar yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda ekonomik ürünler;

20 dönüm ayva,

40 dönüm yeni telli bağlı sofralık üzüm,

10 dönüm hünnap bahçesi,

250 m2 salep

1 dönü kuşkonmaz

1 dekar kivi bahçesi

1 dekar hicaz narı

1 dekar Trabzon hurması

1 dönümde pembe incir ürünleri yetiştirilmektedir.

Sungurlu İlçemizde meyvecilik çok ön planda değildir. Bireysel meyvecilik yapılmaktadır.

Ortaköy İlçemizde bireysel meyvecilik yapılmaktadır.

Kargı İlçemizde bireysel meyvecilik yapılmaktadır. Sadece dere köyü ve yeşil köyde kapama bahçesi bulunmaktadır. Trabzon hurması da bireysel olarak yetiştirilmektedir. Hacıhamza bölgesinde kirazcılık napolyon ve 0900 cinsi kiraz yetiştiriciliği ekonomik olarak yapılmaktadır. Ayrıca bu bölgede deveci armudu yetiştirilmektedir.

Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından her yıl düzenli olarak eğitim çalışmaları düzenlemektedir. Fide fidan bahçe tesisi v.b. konularda yeterli talep olduğunda projelendirme yapılarak üreticilerimize fide fidan temini, bahçe kurulumu konularında her türlü destek verilmeye çalışılmaktadır. 2019yılı içerisinde ilimizde organik tarımın nasıl yapılacağı ve organik tarımın önemi hakkında eğitimler verilmiş ve verilmeye devam etmektedir.

Laçin İlçemizin Kuyumcu Köyüne Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında sertifikalı armut ve kiraz fidanı dağıtımı yapılmıştır ve meyveciliğin gelişmesi, bahçe kurulumu ve yetiştiriciliğin sürdürülebilmesi için gerekli bilgilendirme yapılmaktadır.

Tarımsal Destekleme Ödemesi tebliğ yayınlanması takiben sertifikalı fide fidan kullanım desteği başvuruları alınmaya başlanır. Ağustos ayı sonu itibari ile başvurular sonlandırılır. 2018 yılı destekleme ödemesi; standart fideler için 100 lira, sertifikalı fide fidanlar için 400 lira olarak belirlenmiştir. İlimiz genelinde 2018 yılı için, sertifikalı fidan kullanım desteği 6 çiftçimize 126.948 alan için toplam 25.024,62 TL olarak ödemesi yapılmıştır.

2019 yılı içerisinde gerçekleşecek olan meyvecilik ile ilgili herhangi bir proje bulunmamaktadır.”