Çorum’da bulunan çevre yoluna 2 adet hız koridoru oluşturulacak, 5 ayrı noktaya ise kırmızı ışık ihlaline yönelik sistem kurulacak.

Ülkenin birçok yerinde bulunan ve sık sık kesilen cezalarla gündeme gelen Elektronik Denetleme Sistemi’nin (EDS) Çorum kent merkezine kurulması için Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’a yetki verildi.

EDS kurulumuna ilişkin olarak Belediye Meclisi üyelerine bilgi veren Ulaşım Hizmetleri Müdürü Lütfullah Şirin, Çevreyolu’nda Buharaevler Kavşağı ile Toptancılar Sitesi Kavşağı arasına ve Ankara yolunda da OSB Kavşağı ile Yaydiğin Kaşağı arasına Trafik Elektronik Demetleme Sistemi kurulmasının planlandığını, ayrıca adı geçen güzergahlarda 5 farklı bölgede kırmızı ışık ihlali sisteminin kurulacağını bildirdi.

Söz konusu TEDES uygulamasıyla Osmancık’taki gibi vatandaşa tuzak kurmanın amaçlanmadığını anlatan Şirin, “Burada tamamen kazaların önüne geçilmesi amaçlanıyor” dedi.

Bu sistemin kurulmasının amacının “trafikte disiplini sağlamak” olarak açıklayan Şirin, “Çevre yolu üzerinde 2 adet hız koridoru, 5 ayrı noktada da kırmızı ışık ihlaline yönelik Elektronik Denetim Sistemi (EDS) kurulması planlanıyor.

Bayram yoğunluğu sırasında 2 kavşağımızda ölümlü ve maddi hasarlı kazalar meydana geldi. Buradaki EDS’nin amacı vatandaşın cebindeki parayı almak değildir. ‘Vatandaşın elinde cebimiz var. Buradan devlete ödenek yaratalım’ gibi bir algı var. Bu yapacağımız sistem bu amaçla yapılmıyor. Bayramdaki trafik kazalarında 2 kişiyi kaybettik. Buradaki trafikte hız koridoru oluşturulmasıyla birlikte trafiğin disipline edilmesi, trafik kazalarının önüne geçilmesidir” dedi.

Oluşturulacak 2 adet hız koridorunun yerlerine ilişkin bilgiler veren Şirin, “Samsun-Ankara istikameti Buhara Kavşağı Osmancık Üst geçidinden başlayıp, Toptancılar Kavşağına kadar bir hız koridoru yapılacak. Diğer hız koridoru ise Samsun istikametine gelirken, Çorum tabelasından başlayıp Yaydiğin Kavşağına kadar bir hız koridoru yapılması planlanıyor” diye konuştu.

Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalara göre bu koridorları oluşturduklarını kaydeden Şirin, “Emniyet Müdürlüğünün yaptığı istatistiki çalışmalar neticesinde çevre yolundaki kazaların bu istikametlerde olduğu gözlemlenmiştir” ifadelerini kullandı.

5 adet kavşakta kırmızı ışık ihlallerinin tespit edileceğini dile getiren Şirin, “Buhara Kavşağı, İskilip Kavşağı, Toptancılar Kavşağı, Yaydiğin Kavşağı olmak üzere bu kavşaklarda da kırmızı ışık ihlali hususunda bir çalışma yapılması planlanıyor” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıllarda özellikle Osmancık’ta birçok sürücünün korkulu rüyası olan EDS sistemi gibi bir sistemin kurulmayacağını belirten Şirin, “Osmancık’ta anlık hız tespiti gibi bir olay vardı. Bazı vatandaşlar 3, 4 defa hız ihlali nedeniyle cezalar yemişti. Bu ek 16. Yapılan maddede yapılan düzenlemeyle anlık hız ihlali tamamen ortadan kaldırılmıştır. Burada kesinlikle bir tuzak söz konusu yoktur. Tamamen trafiği disipline ederek oluşan trafik kazalarının önüne geçmektir amacımız” dedi.

Konuşmasının ardından Başkan Yağbat, gündem maddesini meclis üyelerinin oylarına sundu. Söz konusu gündem maddesi, oybirliğiyle kabul edildi.