Çorum Merkez Düvenci Beldesi'nde düzenlenen “Peynir İmal İşçisi” kursu başarıyla tamamlandı.
Özel Politika ve Uygulamaların Geliştirilmesi çerçevesinde Çorum Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü, Çorum Merkez Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen “Peynir İmal İşçisi” kursuna 25 kadın katılırken, kurs sonunda tüm katılımcılar belge almaya hak kazandı.
1 Nisan'da başlayan eğitim programı 18 Haziran 2015 tarihinde tamamlanırken, kursun sertifika töreni ise bugün Düvenci Beldesi'nde gerçekleştirildi.
Bugün Düvenci Belediyesi'nde düzenlenen etkinliğe, Düvenci Belediye Başkanı Necmettin Yalçın, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Muzaffer Gülgün, İş-Kur Müdür Vekili Tuncay Üstün, Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Erhan Baldan, İş-Kur Şefi Mahmut Çam, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halit Yıldırım, Kurs Eğitimcisi Fatma Çakır, TOÇ BİR-SEN Çorum Şube Başkanı Arzu Özkader ile kursiyerler katıldı.

"KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILMASINI ÖNEMSİYORUZ"
Sertifika töreninde bir konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Muzaffer Gülgün, 54 gün boyunca devam eden kurs sonunda tüm katılımcıların başarılı olarak sertifika almaya hak kazandığını belirterek, bu tür kursları önemsediklerini bildirdi.
Kursa katılan tüm kadınları tebrik eden Gülgün, kalkınmanın temel eşiği olan kadınların üretimin, çalışma hayatının içerisinde yer almasını önemsediklerini, kadınların bu tür kurslarda edindikleri bilgi ve tecrübelerle kendi işini kurabildiğini, aile bütçesine ve ekonomiye katkı sağladığını, özgüven sahibi olduğunu anlattı.
Bu tür kursların devamından yana olduklarını dile getiren Gülgün, gelecek taleplere bağlı olarak başka alanlarda yeni kurslar açabileceklerinin altını çizdi.

SES GETİREN KURS
Düvenci Belediye Başkanı Necmettin Yalçın ise beldede açılan peynircilik kursunun Çorum'da ses getirdiğini, kursun son derece verimli geçtiğini ve başarıyla tamamlandığını söyledi.
Yalçın, kursun düzenlenmesinde emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür ederken, başka alanlarda kurs açılmasını da talep etti.
Beldede çilek yetiştiriciliği kursu açılması yönünde talepler aldıklarını bildiren Yalçın, bu yönde bir çalışma yapılmasını istedi.

"KADINLAR İŞ GÜCÜNE KATILMALI"
İş-Kur Müdür Vekili Tuncay Üstün de konuşmasında kadınların gelir elde etmesini, iş hayatına katılımlarını önemsediklerini belirterek, iş gücünün yüzde 70-80'lik bir bölümünü erkeklerin oluşturduğunu, kadınların belirli alanlarda uzmanlaşması ve kendi işini kurmasına katkıda bulunmak gerektiğini kaydetti.
Üstün, "ürettiğiniz ürünleri ticarete, kazanca çevirin. Bir kooperatif kurup peynir üretimini canlandırabilir, bu işten güzel kazançlar elde edebilirsiniz. Kadınların bu işe gönül vermesi sevindirici bir durum" diye konuştu.
Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Erhan Baldan ise, "Halk Eğitim Merkezi olarak üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız. Genellikle mantar yetiştiriciliği, örtü altı sebze yetiştiriciliği gibi alanlarda yeni kurslar açabiliriz" şeklinde konuştu.

"PARA ALMAK İÇİN DEĞİL, İŞİ ÖĞRENMEK İÇİN KURSLARA GELİN"
Sertifika töreninde bir konuşma yapan İş-Kur Şefi Mahmut Çam, İş-Kur'un gelen talepler ve bütçe imkanları doğrultusunda tüm mesleklerde kurs açtığını belirterek, "Kursa katılan kişilere günlük 20 lira para ödeniyor. Sizlerin bu parayı almak için değil, işi öğrenmek, kendinizi geliştirmek ve kendinize iş kurmak için bu kursları tercih etmeniz gerekir" dedi.
Amaçlarının işsizliğe çözüm bulmak, kadın istihdamını artırmak, kadınların işgücüne katılımını sağlamak olduğunu dile getiren Çam, kursiyerlerin kurs boyunca edindikleri bilgiler doğrultusunda kendilerini geliştirmelerini ve üretime atılmalarını tavsiye etti.
Mahmut Çam, kadınların ekonomik özgürlük elde etmesini, iş hayatına katılmasını önemsediklerini dile getirerek, "iş olsun diye kurslara gelmeyin. 'Biz bu işi yapacağız' diyerek gelin" ifadesini kullandı.
Kurs öğretmeni Fatma Çakır da kursun son derece verimli geçtiğini, alınan belgelerin hiçbirisinin boşa gitmeyeceğini anlatarak, "sağlığınız için, Düvenci peynirini seçin" diye konuştu.

DÜVENCİ EKMEĞİ KURSU AÇILSIN
Kursiyerler ise Düvenci'ye has, geçmişi uzun yıllara dayanan, 20 gün veya 1 ay boyunca bayatlamayan ekmeğin üretimi için kurs açılmasını talep etti.
Kursiyerler, ekmek üretimi, hamur işleri, çilek, mantar ve sebze yetiştiriciliği alanlarında yeni kurslar talep etti.
Konuşmaların ardından kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlerin belgeleri dağıtıldı.
Daha sonra ise hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirildi.