Çorum İl Genel Meclisi, Çorum’da geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu yağışı ve Nisan ayında yaşanan don olayları nedeniyle zarar gören alanların tespitini yaptı.

Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından yapılan araştırmada, Çorum Merkez’de 12 köyde %30, Osmancık ilçesinde 7 köyde %40, Sungurlu ilçesinde 11 köyde %40, Mecitözü ilçesinde 5 köyde %60, İskilip ilçesinde 10 köyde %50 ve Boğazkale ilçesinde ise dolu yağışı nedeniyle 11 köyde %35-95 arasında zarar olduğu tespit edildi.

Çorum İl Genel Meclisi Temmuz ayı oturumları devam ediyor.

Bugün düzenlenen dördüncü oturumda ise Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından dolu yağışı nedeniyle zarar gören alanların tespiti hakkında hazırlanan rapor meclis üyelerine bilgisine sunuldu.

Rapor hakkında bilgi veren Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mehmet Tatlısu, “Yapılan tespit çalışmalarında; 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde desteklenecek üretici olmadığı tespit edilmiş ve tutanağa bağlanmıştır. Çorum Merkez’de dolu yağışı nedeniyle 12 köyde %30 oranında, Osmancık ilçesinde 7 köyde %40 oranında, Sungurlu ilçesinde 11 köyde %40 oranında, Mecitözü ilçesinde 5 köyde %60 oranında, İskilip ilçesinde 10 köyde %50 zarar oranın da ve Boğazkale ilçesinde dolu yağışı nedeniyle 11 köyde %35-95arasında zarar olduğu tespit edilmiştir” dedi.

Dolu yağışı haricinde Nisan ayı içerisinde meydana gelen aşırı soğuk ve don olayı sebebiyle il merkezinde ve Osmancık ilçesinde 105 köyde kısmi don zararı meydana geldiğini kaydeden Mehmet Tatlısu, “Hububat ve meyve alanlarında %40-50 oranında zarar olmuştur. Dodurga ve Oğuzlar ilçelerinde don nedeniyle 10 köyde %35-50 oranında zarar olmuştur” diye konuştu.

Bakanlık tarafından illerden gelen afet ihbar ve bilgi formlar neticesinde çiftçilerin zararının karşılanmasına yönelik tedbirlerin her yıl alındığına değinen Mehmet Tatlısu, “Bu yıl da 24 Haziran 2018 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2018-11983 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince “Doğal Afetlerden Zarar Gören Çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Borçların Ertelenmesine Dair Karar yürürlüğe konulmuştur. Bakanlar Kurulu kararına istinaden çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesine yönelik çalışmalar mevzuat çerçevesinde yürütülmektedir.

Komisyon olarak görüşlerimiz, ilçelerde doğal afetten (dolu, sel ve don) dolayı çiftçilerimiz ürünlerinde ciddi zarar görmüşlerdir. Bu zararları İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimizce tespit edilmiş olup çiftçilerimizin mağduriyeti ortadadır. Bu bağlamda doğal afetten zarar gören alanlarda ki çiftçilerimizin zararlarını belirlenmiş oranda karşılanması Tarım Komisyonu olarak uygun olduğu kanısındayız. Sungurlu ve Boğazkale ilçemizde komisyonumuzun çalışmaları sırasında tespit ettiğimiz bazı köylerimizde doğal afetlere karşı mücadelesinde bölgede bulunan derelerin ıslah edilmesi bölgenin afetten gördüğü zarar oranını azaltacağı kanısındayız. Ve ayrıca;

Boğazkale ilçemiz de bulunan ilçe Tarım Müdürlüğümüzün bulunduğu binanın yeniden yapılandırılması ve daha rahat çalışma ortamı yaratılması gerektiği kanısındayız” şeklinde konuştu.

Yapılan görüşmelerin ardından Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor oy birliği ile kabul edildi.