Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanlığı tarafından 1980 yılında yaşanan Çorum Olaylarının 39. yılı nedeniyle bir panel düzenlendi.

Dün Devlet Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen panelde konuşmacı olarak Sözcü Gazetesi Yazarı Saygı Öztürk, 19. Dönem Milletvekili Adnan Türkoğlu ve CHP İl Başkan Yardımcısı Av. Sadık Eral yer aldı. Panele, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, Çorum Barosu Başkanı Av. Kenan Yaşar, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mustafa Gökgöz, CHP İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi, CHP eski İl Başkanı Hasan Suvacı, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelde açılış konuşmasını CHP İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi, yaptı. Çorum’un barışın başkenti olduğunu hatırlatan Tüfekçi, “1980 olaylarında Çorum, güç odakları tarafından ayrıştırılmış, dedikodu, kışkırtma yöntemleriyle provakatif olaylarla kentte halen görünmeyen sınırların oluşmasına, 57 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan, bir olay yaşanmıştır” diye konuştu.

Tüfekçi’nin ardından kürsüye Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, kürsüye çıktı. Çorum olaylarında hayatını kaybedenleri anan Yağbat, “Sadece şehrimizin değil, ülkemizin demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen Çorum olaylarında hayatını kaybeden tüm hemşehrilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Onlar bizim babalarımızdı, komşularımızdı, eşimizdi, komşularımızdı” diye konuştu. Daha sonra konuşan AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mustafa Gökgöz de “Kim bir hemşehrimin başını öne eğmeye kalkarsa ben onu yıkarım. Keşke birbirimizi kollayabilseydik” diye konuştu.

Törende son açılış konuşmasını ise Çorum Barosu Başkanı Av. Kenan Yaşar, yaptı.

Çorum olaylarını kınayan Yaşar, “O dönemde keşke karşı çıkılabilseydi” ifadelerini kullandı. Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Bu bölümde 19. Dönem Milletvekili Adnan Türkoğlu, CHP İl Başkan Yardımcısı Av. Sadık Eral ve Sözcü Gazetesi Yazarı Saygı Öztürk, o günlerde yaşandıkları, tanık oldukları anları anlattı.

19. Dönem Milletvekili Adnan Türkoğlu, Kent Meydanı’na Atatürk anıtı ile birlikte bir Çorum olaylarında hayatını kaybedenlerin yer alacağı bir anıt yapılabileceğine dikkat çekti.

Bu konuda Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat’tan destek isteyen Türkoğlu, “Biz bu işi yaparız” dedi. Daha sonra Av. Sadık Eral, o günlerde yaşadığı olayları anlattı.

Çorum Olaylarının yaşanacağının belli olduğunu dile getiren Eral, “Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasından belliydi” diye konuştu.

Panelde en son Sözcü Gazetesi Yazarı Saygı Öztürk, konuştu.

Gazeteci gözünden olayları değerlendiren Öztürk, korkunç görüntülerle karşılaştığını ifade etti. Kendisinin kaçırıldığını, jandarmanın da yardımıyla alıkonulduğu SSK Hastanesi’nden çıkabildiğini kaydeden Öztürk, “Bu olayların yaşanacağı belliydi. Çorum zor günler yaşadı. Ancak bazı insanlar, bazı insanlara kapılarını açtı. Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz sözü bu noktada doğrudur” ifadelerini kullandı.