Çevre ve Şehircilik Çorum İl Müdürü Seyitahmet Sancak, çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik tedbirlerin alınması, kaynakların israf edilmeden verimli kullanılması ve bilinçli toplum oluşturulmasının büyük önem taşıdığını belirterek, kendisinden sonraki nesillere mutlaka yaşanabilir çevre bırakmanın her insanın ömür boyu hedefi olması gerektiğini söyledi.
Bugün Atatürk Anıtı’nda Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Sancak, “Bilinçsizce etrafa attığımız, gazete ve kâğıdın 3 ay, sigara filtresinin 2 yıl, kutu kolanın 10 yıl, pet şişe ürünlerin doğada 400 yıl, plastik malzemenin 1000 yıl, cam şişenin 4000 yıl kadar çürümeden kalabildiğini söylersek, karşı karşıya kaldığımız tehlikenin boyutlarını biraz olsun anlayabiliriz.
Dünya genelinde yapılan faaliyetler sonucu ortaya çıkan atık miktarının yılda 1 Milyar tondan fazla olduğu düşünülmektedir. Bu atıkların bir bölümü nihai olarak bertaraf edilirken, bir bölümü geri kazanılarak yeniden kullanılabilir” dedi.
Çöplerin çevreye gelişi güzel atılmasının yer altı ve yüzeysel suların kirliliğine, haşere üremesine toz ve kötü kokuların yayılmasına, biriken çöp dağlarında da tehlikeli gazların oluşumuna neden olduğunun altını çizen Sancak, “Çevre bize atalarımızdan miras değil çocuklarımıza bırakacağımız bir emanettir. Bu inançla çalışırsak Türkiye’miz, “cennet vatan” vasfına yakışır bir şekilde, gelecekte çok daha yaşanılır bir ülke haline gelecektir” diye konuştu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Seyitahmet Sancak, konuşmasında şunları söyledi:
“Çevre kirliliğinin, boyutunu gören dünya kamuoyu, çareler aramaya başlamış ve ilk defa “Çevre ve İnsan” konusu ile ilgili olarak, 05-16 Haziran 1972 tarihinde İsveç’in Stockholm kentinde 133 ülkenin katılımı ile toplanan Birleşmiş Milletler Çevre konferansında, 5 Haziran’ın Dünya Çevre Günü olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. Dünyanın sınırsız ve ölçüsüz tüketime dayanan bir ekonomik büyüme yerine çevre değerleri ile kalkınmayı dengeleyen sürdürülebilirlik ilkesini hayata geçirebilmesi gerekmektedir. Atık yönetiminde ana ilke atıkların kaynağında azaltılması kaçınılmaz olarak çıkan atıklarında mümkün olan en yüksek oranda geri kazanılarak yeniden kullanılması olmalıdır. Bu konuda mevzuat gereği belediyelerimize büyük görev düşmektedir.
Unutmayın çöplerin çevreye gelişi güzel atılması yer altı ve yüzeysel sularımızın kirliliğine, haşereden üremesine toz ve kötü kokuların yayılmasına biriken çöp dağlarında da tehlikeli gazların oluşumuna neden olmaktadır. Bilimsel araştırma sonuçlarına göre metal ve plastik ambalajların geri kazanılması için harcanan enerji onların ilk üretimlerinde kullanılan enerjinin sadece % 5 kadardır. Yani geri dönüşüm yolu ile enerji kullanımında % 95 oranında bir tasarruf sağlanmaktadır.
Doğayla uyum içinde yaşamak; kaynakların tükenebilir olduğunun bilinciyle hareket etmek; sürdürülebilir kalkınma politikalarını benimsemek, desteklemek ve uygulamak; günlük hayatta alınabilecek küçük tedbirlerle çevre kirliliğiyle mücadele etmek; gelecek nesillere yaşanabilir, yeşil ve temiz bir dünya bırakmanın en önemli adımlarıdır.
Çevrenin korunması, geliştirilmesi, iyileştirilmesi konularında gösterilen çabaların amacı, insanların daha sağlıklı ve güvenli çevrede yaşamalarının sağlanmasıdır. Bunu sağlayacak olan da hiç kuşkusuz insanın kendisidir. Çünkü çevreye zarar veren de çevreyi koruyan da insandır. Çevre kirliliği ile yürütülen en önemli silah ise insanların sahip olduğu çevre bilinci seviyesidir.
2014 yılında atık su arıtma tesislerine, çevre kirliliğini önlemeye yönelik, araç gereç alımına, kanalizasyon projelerine Belediyelerimize Bakanlığımızca toplam 2 909 319.000 TL ve 2015 yılında ise 702 000 TL şartlı nakdi yardımda bulunulmuştur.
Bakanlığımız çevre ve şehircilik konularında vatandaştan gelen şikâyetler ve talepler için “alo 181 Çevre ve Şehircilik” hattını açmıştır. Vatandaştan gelen her turlu başvurular kayıt altına alınmakta, çevre sorunları, hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, radyoaktif kirlilik, ÇED ve tabiat varlıkları ile ilgili merak ettikleri soruları 24 saat kesintisiz öğrenebilmekte, Bakanlık 81 ilden gelen şikâyetler hakkında İl Müdürlükleri ile irtibata geçerek anında müdahalede bulunmaktadır.
Bu doğrultuda 2014 yılında İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan denetimler sonucunda, toplam 400 132,52 TL para cezası ile 2015 yılı başından bugüne 200.000 TL para cezası kesilmiştir.
Ülkemizde doğanın bilinçli olarak korunması, yalnızca ağır cezaları öngören yasal tedbirlerle değil, zorunluluk olduğunu bilen çevre bilinci yüksek insanlar ile gerçekleşebilir. Kendisinden sonraki nesillere mutlaka yaşanabilir çevre bırakmak her insanın ömür boyu hedefi olmalıdır.
Çevre bize atalarımızdan miras değil çocuklarımıza bırakacağımız bir emanettir. Bu inançla çalışırsak Türkiye’miz, “cennet vatan” vasfına yakışır bir şekilde, gelecekte çok daha yaşanılır bir ülke haline gelecektir. Daha temiz, daha güzel Çorum, daha güzel Türkiye ve yaşanılabilir bir dünya için bu anlamlı günün farkındalık oluşturmasını, bu günün bir haftaya, yıla değil, bir ömre yayılması dileklerimle, 5 Haziran Dünya Çevre gününü kutluyorum.”