Çorum'un İskilip İlçesi'nde çekimleri yapılan, Aynur Tartan’ın hazırlayıp sunduğu, CNN Türk ekranlarında yayınlanan ‘Burada Hayat Var’ programına bu hafta; TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili Salim Uslu ile birlikte yazar Buket Uzuner, yorumcu Mehtap Meral konuk oldu.
Programda; Çorum’un merkezle beraber 14 ilçesi olduğunu belirten Uslu, “Bütün ilçelerimizde Osmanlıdan, Selçukludan ve daha öncesi Hititlerden günümüze adeta topraktan tarih fışkırıyor. Bütün ilçelerimizi kucaklıyor, sahipleniyoruz. Derdimiz bizim ecdadımızın nerde olduğunu aramak, kimler olduğunu belirlemek değil. Derdimiz bu topraklarda ki medeniyete sahiplenerek gelecek nesillere taşınmasını sağlamaktır” dedi.
Dünyanın ilk yazılı barış antlaşması Kadeş antlaşmasının yapıldığı yerin de Çorum olduğunu söyleyen Uslu, “Hititler çok dinli, çok tanrılı bir kültüre sahipti. Çorumdaki bu kadim medeniyetin eseri olarak bir hoşgörü toplumu oluşmuştur. Çorum halkı birbiriyle barışıktır ve barış yanlısıdır” ifadesini kullandı. Çorum’da gezilecek ve görülecek yerlerle de ilgili bilgiler veren Uslu, “Çorum'a gelmeden önce tarihini ve Buket hanımın “Toprak” kitabını okumalısınız. Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva’nın görülmesi gerekir. Osmanlı, Selçuklu eserleri bakımından Osmancık ilçemizi, Ortaköy İncesu Kanyonunu, İskilip Kalesini, daha sayamadığımız birçok tarihi ve doğal güzelliklerle dolu ilçelerimizin muhakkak gezilip görülmesi gerekir” diye konuştu.
Çekimlerin yapıldığı İskilip ile ilgili de Uslu, “İlçemizde sadece edebiyat, tarih değil sanat da söz konusudur. Ahşap oymacılığı ve sedef kakmalar İskilip’te ki varolan sanatların hala devam ettiğinin en güzel örnekleridir” dedi.
"Artık ben de gerçek bir Çorumluyum" diyen Yazar Buket Uzuner, “Su, hava, ateş, toprak bu dört unsuru yazacağım bir yer arıyordum. Buraya bir yemek festivali için gelmiştim. O zamanki Vali’nin desteğiyle kitaplar bilgiler bana verildi. Çorum’u ve çevresini tanıttılar. Ben birden bu roman için mekan’ı Çorum olarak seçtim. Bence romanların ana karakteri mekânlarıdır. Toprağın ana karakteri Çorum’dur. Bende romanların karakteri gibi Çorumlu oldum” şeklinde konuştu.
Yorumcu Mehtap Meral, Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun Karadut eserini seslendirdiği programda; Çorum’a ve İskilip’e özgü lezzetler, Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun İskilip’teki evi, hayatı, şiirleri de programda konu oldu.
Programı hazırlayıp sunan Aynur Tartan ise; “Çorum'a gelip de şunları yapmadan dönmeyin. Hitit uygarlığını keşfetmeden, medeniyetlerin izinden yürümeden, İskilip’in tarihi sokaklarını görmeden, Kargı ve İskilip’in çam kokulu yaylalarına çıkmadan, ünlü İskilip dolmasının ve Çorum leblebinsin, pirincinin ve yemeklerinin tadına bakmadan, Kargı bezi almadan Çorum'dan dönmeyin” diyerek programı kapattı.