CHP Belediye Meclis Üyesi Ahmet Özdel, “Çorum Belediyesi’nin batık bütçenin sorumlusu 2014-2019 yılları arasında görev yapan Belediye Başkanı, Belediye Encümeni ve Belediye Meclisinindir” dedi.

Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantında gündem dışı söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi Ahmet Özdel,, son günlerde kamuoyunda belediye hakkında sıkça konuşulan bütçe hakkında açıklamalarda bulundu.

Özdel, konuşmasında şunları kaydetti;

“Sayıştay bir denetim kurumudur. Devlet organlarının mali yapılarının hukuka ve kanunlara uygun yürütülüp yürütülmediğini denetlemekle sorumludur. Kısaca bu kurum kamu idaresinin mali denetimini yapar. Denetim elemanlarından oluşan Sayıştay’ m varlığı hem kamu idaresi içerisinde ki denetimi hem de yurttaşlar adına idarecilerin durum ve tutumunu ortaya koyar. Bu raporlar sayesinde olay iftira, dedikodu ve yalan olmaktan çıkar resmi verilere ve delillere dayalı hale gelir.

Belediye bir kamu kurumu olarak yürüteceği hizmetlere göre teşkilatlanmıştır. Kanunlar genel hatları ile belediye yapısını belirlemiş, belediye yönetimine de gerekli olan yapılanmayı kurmak için olanak vermiştir. Belediyenin en büyük organı Belediye Meclisi’dir (BM). Her ne kadar seçimlerde başkan ismi ön planda olsa da asıl yönetici, denetleyici, kurucu unsur meclistir.

Belediye teşkilat yapısı içerisinde müdürlüklerin oluşturulmasına, Belediye Meclisinin yetkisine bırakmıştır. Teşkilatlanma da oluşturulan her birimin kendi görev alanları ile ilgili yönetmelikleri hazırlanır ve BM'nin onayından geçer. Her birim BM'nin onayladığı yönetmeliğe göre faaliyet yürütür. Bilindiği gibi BM belediyenin bütçesini onaylar, bütçe denetimini ilişkin raporları denetler ve onaylar. Bazı konularda tarife belirler. Kısaca bir kentin yönetimine ilişkin birçok karan bu meclis alır. Kısaca Belediye Meclisleri ve belediye yönetimleri doğumdan ölüme kadar insanın bir kentte ki tüm ihtiyaçları dikkate alması ve buna göre hizmet üretmesi ve örgütlenmesi gereken kurumlardır.

Bir kentte yaşayanlar belediyeye ödedikleri vergilerin karşılığında doğru işler yapılıp yapılmadığını yada usulsüzlük olup olmadığını ancak Belediye Meclisi ve Sayıştay yolu ile öğrenir. Tüm dünyada ve ona paralel olarak ülkemizde yönetimler şeffaf olma iddiasındadır. Bunun için gelir gider ve faaliyetler halka açık olarak yapılır. Aslında şeffaflık sadece yapılanların halka anlatılması değil halkın da karar alma ve denetleme süreçlerine katılımının sağlanması ile olur. Yani belediye başkanı ve yöneticilerin şeffaflık vaatlerinin bu açıdan değerlendirilmesi gerekir.

Bu genel tanımlamalardan sonra Belediye Başkanından ısrarla belediyenin borçlarını açıklaması istendiğinde; ben bunu açıklamam tutumuna girildiği açıktır. Bir önceki oturumda belediye borca batıktır diye belirttikten sonra bunun nedenlerini de sıralamıştım. Bu konuşmadan sonra TC Sayıştay Başkanlığının Nisan 2019 ortaya çıktı ki; bizim belirttiğimiz gibi Çorum Belediyesi borca batıktır. Biz o konuşmamızda bunun nedenlerini belirtmiştik, raporda da aynı nedenler belirtilmiştir. Yani CHP Grubunun görüşleri ile Sayıştayın görüşleri örtüşmektedir, kısaca aklın yolu birdir.

YENİ KADROLARIN OLUŞTURULMASI İSRAFIN ADIDIR

Çorum Belediyesi bünyesinde 26 Müdürlük bulunmaktadır. Yani Belediye Başkanı ve Yardımcılarına bağlı 26 Müdür görev yapmaktadır.

Çorum Belediyesinin ise şirketleri ise; Çorum Belediyesi Personel Ltd. Şti., Beltaş Eneği Ulaşım Eğitim Spor A.Ş.' dir. Çorum Belediyesinin 26 Müdürlüğü bu kentin yönetilmesi için yeterli ve fazladır. Yeni kadroların oluşturulması israfın başka adıdır.

Çorum Belediyesinin borçlan konusunda da kısa bir açıklama yapacak olursak;

2016- 255.692.092 TL, 2017 425.708.285 TL, 2018 489.786.294 TL’dir.

Bu mali yapı incelendiğinde ise raporda belirtildiği şekilde; en yüksek artışının faiz giderleri kaleminde olduğu ve bu kalemin % 505 oranında arttığı belirtilmiştir. Faiz giderlerinin nedeni ise cami, ortaokul ve stadyum gibi yapım işlerinin kredi çekilerek gerçekleştirilmiş olmasından kaynaklandığı belirtilmiştir.

Aslında bu batık bütçenin sorumlusu 2014-2019 yıllan arasında görev yapan Belediye Başkam, Belediye Encümeni ve Belediye Meclisidir. Batık bütçeyi bir kişiye bağlamanın imkanı yoktur. Bu anlamda 2018 yılı faaliyet raporuna evet oyu veren arkadaşlar, bütçeyi ibra eden arkadaşların bir kez daha düşünmesi ve elini vicdanına koyması gerekir,

Bu bataklığın bir başka sorumlusu ise belediyede görev yapan müdürler ve sorumlu belediye çalışanlarıdır. Belediye batmışsa bu bürokrasi ben suçlu değilim diyemez. Raporda belirtilen en önemli husus bir başka husus ise etik sözleşme belgesidir. Etik sözleşmenin bir daha okunması ve söz verilen hususların neler olduğunun hatırlanması gerekir. Etik sözleşmesi Ahlaki bir tutumdur. Bu sözleşmeye uyulmamasının Çorumlu yurttaşlarımızın takdirine bırakıyoruz”