Türkiye’de çok az sayıda Belediye tarafından uygulanan Akıllı Kavşak Sistemi, Çorum’da uygulanmaya başlandı.
Çorum Belediyesi tarafından şehir içi trafiğinin rahatlatılması amacıyla başlatılan ve uygulanan sistemle birlikte yakıt tasarrufu da dahil birçok konuda tasarruf da sağlanacak.
Çorum Belediyesi tarafından hizmete Akıllı Kavşak Kontrol Sistemi’nin MOBESE’ye aktarımı konusunda protokol imzalandı.
Protokolü Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve İl Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan birlikte imzaladı. İmza töreninde Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ve Türk Telekom İl Müdürü Abdulkadir Alpergün de hazır bulundu.
İmza töreni öncesi sistemin kurulumunu yapan firma yetkilisi İlhami Kıvrak, Külcü ve Doğan’a sistemle ilgili bilgi verildi.
Akıllı Kavşak Sistemi’nin Konya’dan sonra ilk kez Çorum’da uygulandığını söyleyen İlhami Kıvrak, sistemin sadece kavşaklarda yaşanan araç yoğunluğuna göre hareket etmediğini, aynı zamanda sistemin bütün trafik alt yapısını bir sistemde toplayarak burada trafiğin tek bir merkezden yönlendirilmesini ve yönetilmesini de sağladığını belirterek, “Mevcut sistemle araçların kavşaklarda bekleme süresi yaklaşık % 40 azaldı. 300 bin TL’lik yakıt tasarrufu sağlanacağını tahmin ediyoruz” dedi.

İlhami Kıvrak, Akıllı Kavşak Sistemi ile birlikte araç sayım istatistikleri, trafik sinyal programlarının istatistikleri, kavşaklardan ani görüntü çıkartılması ve kavşaklarda kaza, itfaiye, ambulans geçişi gibi önemli durumlarda uzaktan kavşaklara ani müdahale edilebildiğini kaydederek, Çorum Belediyesi’nin bu alanda öncü belediyeler arasında yer aldığını vurguladı.

“GÖRÜNTÜLER, ADLİ VAKALARDA DA KULLANILABİLECEK”
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, imzalanan protokol ile birlikte trafik kontrol merkezimi gelen tüm bilgilerin, görüntülerin ve istatistiklerin İl Emniyet Müdürlüğü’ne aktarılmasını sağladıklarını söyledi.

Çorum Belediyesi’nin Akıllı Kavşak Sistemi’ndeki kameralardan gelen görüntüleri depolama yetkisinin olmadığını ifade eden Candan, “Bu yetki sadece Emniyet Müdürlüğümüzde var. Bu bilgilerin ve görüntülerin depolanması Emniyet Müdürlüğümüzce sağlanacak. Özellikle adli vakalarda ve ihtiyaç duyulan her durumda kullanılması anlamında bir katkı sağlayacak. Bu çerçevede Telekom İl Müdürlüğü de bizlere çok ciddi katkı sağladı. Kendilerine de çok teşekkür ediyoruz” dedi.