Vali Sabri Başköy, Çorum genelinde 4462 ağır ve bakıma muhtaç engelliye evde bakım hizmeti sunulduğunu bildirerek, “Her bir engelli vatandaşımızın bakımını yapan kişiye her ay 673 lira ödeme yapılmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü aracılığıyla Kasım ayı itibari ile 2.983.415 lira bu vatandaşlarımıza ödenmiştir” dedi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Vali Sabri Başköy, “2012 yılında özürlü bakım yardımı için 1735 kişi başvuruda bulunmuştur. Bunlardan 1374 kişinin başvurusu olumlu, 143 kişinin başvurusu da reddedilmiştir. İnceleme bekleyen 218 vatandaşımızın başvuruları da en kısa sürede tamamlanacaktır” şeklinde bilgi verdi. 
Vali Başköy’ün konuyla ilgili açıklaması şöyle:
“Birleşmiş Milletler 1992 yılında aldığı bir kararla 3 Aralık’ı Dünya Özürlüler günü olarak ilan etmiştir. Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları düzenlediği etkinliklerle toplumun bu konudaki farkındalığının artırılması amaçlanmaktadır. 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız aileyi, kadını, erkeği, genci, yaşlıyı çocuğu ve engelliyi içine alan geniş bir alanda sosyal devlet anlayışıyla hizmet sunmaktadır.
İlimiz genelinde 4462 ağır ve bakıma muhtaç engelliye evde bakım hizmeti sunulmaktadır. Herbir engelli vatandaşımızın bakımını yapan kişiye her ay 673 lira ödeme yapılmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü aracılığıyla Kasım ayı itibari ile 2.983.415 lira bu vatandaşlarımıza ödenmiştir.
2012 yılında özürlü bakım yardımı için 1735 kişi başvuruda bulunmuştur. Bunlardan 1374 kişinin başvurusu olumlu, 143 kişinin başvurusu da reddedilmiştir. İnceleme bekleyen 218 vatandaşımızın başvuruları da en kısa sürede tamamlanacaktır.
İlimizde Laçin ve Sungurlu ilçelerimizde olmak üzere 2 tane özel özürlü bakım merkezinde (144+44) 192 özürlü kişiye yatılı bakım hizmeti verilmektedir. Verilen bu hizmetin karşılığı olarak bu iki kuruma her ay toplam 239.121. 000 lira ödeme yapılmaktadır. Çorum Merkez Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğünde her yaş dan 10 erkek ve 48 bayan olmak üzere toplam 58 zihinsel özürlü vatandaşımıza yatılı olarak hizmet verilmektedir.
İl genelinde toplam 560 vatandaşımıza özürlü kimlik kartı verilmiştir.
İlimizde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren 9 tane özel eğitim rehabilitasyon merkezi vardır. Bu kuramlarda 1029 tane eğitim çağındaki özürlü çocuklarımız eğitim almaktadır. Bu hizmetin karşılığı olarak da her ay yaklaşık 400 bin lira bu kurumlarımıza devletimiz tarafından ödeme yapılmaktadır.
Ayrıca ilimizde 4 tane ilk ve ortaokul düzeyinde özel eğitim okulları, 2 tanede orta öğretim düzeyinde eğitim veren Anadolu İş Okulu ve İşitme Engelliler Meslek Lisesi mevcuttur. Bu özel eğitim okullarında 320 çocuğumuz eğitim almaktadır. Yine tüm resmi ilk ve ortaokullarımızda kaynaştırma eğitimi alan 703 öğrenci mevcuttur. Rahatsızlığı nedeniyle okulda eğitim göremeyen Çorum merkezde 8 tane öğrencimize evde eğitim hizmeti sunulmaktadır. Resmi okullarımızda özel eğitim alan 1220 öğrencimiz mevcuttur. Özel Rehabilitasyonlar ve Özel Eğitim Kurumlarında toplam 2249 öğrencimiz eğitim almaktadır.
Atıl Üzelgün Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünde 60 yaş üzeri 24 bayan ve 46 erkek olmak üzere 70 vatandaşımıza yatılı hizmet verilmektedir. Kamile-Hacı Ahmet Akdağ Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü 60 yaş üzeri 9 bayan ve 30 erkek olmak üzere 39 vatandaşımıza yatılı hizmet verilmektedir.
Verilen tüm bu hizmetler anayasa da yer alan devletimizin sosyal bir hukuk devleti olmasının gereğidir. Bir ülkenin kalkınmışlık düzeyi artık sosyal desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlarına verdiği hizmetin niteliği ile ölçülmektedir. Bizler engelli vatandaşlarımıza acıyarak yaklaşmak yerine onları anlayarak, bir gün bizlerin de özürlü olma ihtimalini göz önüne alarak, engellilerin günlük hayattaki yaşantılarını kolaylaştıracak gayret ve çabanın içerisinde yer almalıyız.”