Dünyanın en prestijli dergilerinden Dossier Archéologıa ve Mythologıes Magazine dergilerinin Fransız yazarları Martin Koppe ve Bertrand Audouy, Çorum’da baharı karşıladı.
Dünyada geniş bir okuyucu kitlesine sahip dünyanın en yüksek tirajlı dergilerinden Dossier Archéologia ve Mythologies Magazine Dünyaca Ünlü Fransız Yazarları Hitit Başkenti Hattuşa’nın UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilişinin 30. Yılı kapsamında, Türkiye’nin ve Çorum’un sahip olduğu tarihi ve turistik değerlerin tanıtımına katkı sağlanması amacıyla bu değerleri yerinde incelemek üzere Çorum’a geldi.
Bu kapsamda Çorum merkezi ile birlikte Ortaköy-Şapinuva Örenyeri ve İncesu Kanyonu, Alacahöyük Müzesi ve Örenyeri, İskilip, Oğuzlar, Osmancık ve Kargı ilçelerini gezen yazarlar, Hitit Yolu ve Kızılırmak Havzası Gastronomi ve Yürüyüş yollarında yer alan yaylalarda doğa yürüyüşlerine de katıldı.

“TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR TARİHE SAHİP”
Daha sonra ise Boğazkale’de Boğazköy Müzesi ve Hattuşa Örenyeri’ni ziyaret eden Fransız yazarlar, Çorum’da buldukları tarihin önemine dikkat çekti.
Mythologıes Magazine Dergisi Yazarı Bertrand Audouy, Hattuşa’nın tarihi öneminin büyük olduğunu vurguladı. “Hattuşa çok etkileyici bir şehir” diyen Audouy, “Batı’da daha çok yunan siteleri, Romalı siteleri vardır, Mısır siteleri vardır. Biz şunu biliyoruz ki Türkiye batı ile doğu arasında bir kavşaktır. Aslında zaman içerisinde bu kadar geriye gidilemeyeceğini biliyoruz. Benim için Hattuşa çok önemli bir yeri vardır. Aslında Hattuşa’nın İncil’de de ismini görüyoruz. Hattuşa çok önemli bir tarihe sahiptir. Türkiye bir imparatorluk ülkesidir aslında. Tarihinde imparatorluğu bulunan bir ülkesiniz. Batı ile doğu arasında bir köprü görevi görüyorsunuz. Türkiye’nin tarihine dikkat etmek, önem vermek gerekiyor. Türkiye çok önemli bir tarihe sahip. Çok misafirperver bir kültüre sahipsiniz. Ayrıca bunun için de teşekkür ederim” diye konuştu.

“KİTAPLARDAN GERÇEĞİNE GELDİK”

Dossier Archéologıa Dergisi Yazarı Martin Koppe ise, kitaplarda gördükleri Hititleri yerinde inceleme fırsatı buldukları için şanslı olduklarını söyledi.
Koppe, “Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Fransa’da arkeoloji okudum. Hititler Fransa’daki üniversitelerin programlarına dahildir. Kitaplardan gerçeğe geldik. Hititleri kitaplardan okurken gerçeğiyle burada karşı karşıyayız. Bu benim için önemli bir şey. Türkiye’de çok karışık bir kültür olduğunu biliyoruz. Bu ülke hakkında çok şey görebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Fransız yazarlar daha sonra ise Boğazkale’de düzenlenen “Hattuşa Purulliya Bahar Bayramı” etkinlikleri çerçevesinde Hıdırellez kutlamalarına katıldı. Etkinlikler çerçevesinde Türk kültürünün en önemli geleneklerinden birisi olan ‘Halay’ı da tanıma fırsatı bulan yazarlar, vatandaşlarla birlikte halay çekmeyi de ihmal etmedi.
Yazarlar Boğazkale’de son olarak Hitit Kıyafetleri Defilesi ve “Arda Boyları” adlı bale gösterisini izledi.
Öte yandan yazarların Çorum ziyaretinde Boğazkale Kaymakamı Turan Soğukoluk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, Mimarı Doğa Fotoğrafçısı Ersin Demirel ve Gazi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Mehmet Köle de yazarlara eşlik etti.